Skocz do zawartości
IGNORED

Brak basów YAMAHA 430 i Bollero 200

Gość 100mek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 100mek

(Konto usunięte)

A jak opiszecie moją sytuację?

Amplituner YAMAHA 430, kolumny przód Tonsil Bollero 200 (35-22000 - bas to chyba 2x20cm), tył mniejsze SONY, centralny Tonsil, subwoofera brak.

Przy przelączniu opcji basów między subwoofer, main i both nie ma żadnej najmniejszej różnicy - cały czas kiepsko z basami.

Kolumny mogą więcej bo gdy jedną z przednich tonsili podłączyłem przez inny wzmacniacz (stary z miniwieży unitry) jako subwoofer wtedy pojawiły się mocne basy takie jakieby mnie zadawalały (nawet przy cichej muzyce).

Czy jest możliwość, żeby puścić te basy na przednie głośniki (ustawiane w opcjach jako duże), a jeśli wymaga to inwestycji to najlepiej w co? (tylko nie dołujcie mnie odpowiedzią, że w nowy cały sprzęt.

Pozdrawiam

Z kolumn nigdy nie uzyskasz basu taki jak da ci sub jedyna rada to go kupic. Podkrecanie basu na max regulatorami mija sie z celem jest go wtedy wiecej ale stale sie powolny i buczacy a to nie ma nic wspolnego z dobrym dzwiekiem. Nie zwracaj na niego tak bardzo uwagi wiele drozszych kolumn ma go mniej niz twoje Bollero. Ja mam treble i bass na srodku fakt ze trodno Ci sie bedzie przyzwyczaic do takiego ustawienia ale radze sprobowac.

witam,

100mek->

chciałem właśnie coś napisać, ale widze że kozlo mnie wyręczył.:)nic dodać nic ująć!

bensys->

Jakoś Ci nie wierze! i chociaż wiara czyni cuda, to raczej nie w tym przypadku :)

pozdrawiam

Nie potrzeba suba? Sub potrafi wprowadzic gleboki , miekki bas a pozatym majac swoj wlasny wzmacniacz odciaza pozostale glosniki. Problemem jest znalezienie dobrego punktu na jego ustawienie metoda eksperymentow. Take basy jak z suba przenosza tylko duze skrzynie a czesto lepsze podlogowce posiadaja wlasne suby w srodku. Suby pozwolily na zmniejszenie skrzynek glosnikow i tym samym na uzycie ich w mniejszych pokojachCzy te osoby ktore teraz uzywaja suby ( rowniez do muzyki) wyobrazaja sobie rozstanie sie z nimi ?( "Zegnaj Subinko..." :().

Gość 100mek

(Konto usunięte)

Dzięki.

A czy jest sens kupować subwoofer np Tonsila za powiedzmy 700 zł ? Pokój ma ok. 30m2.

Z jednej strony szkoda mi nie wykorzystać basów z moich Bollero (podobno je mają :o)), ale jak nie mam ich mieć wcale to muszę coś zrobić. Do potencjometrów wysokich i niskich ustawianych na środek chyba faktycznie trudno mi będzie się przyzwyczaić (ale spróbuję).

A jak spisują się sub'y pasywne?

Nie jestem zwolennikiem używania suba.do muzyki ale czemu piszesz ,czy opłaca się kupować suba.Tonsila do pokoju o 30 metrów kwadrat.Myślę,że jeżeli będziesz go używał do filmów nie powinno być źle .Ja w swoich 30 metrach mam suba.Jamo za 800 zł i do projekcji filmowych w zupełności mi wystarcza.

darek2 nie mogę się z tobą zgodzić. Sub tonsila warty 700zł w 30m2 to będzie tragedia!!! wyrzucisz pieniądze w błoto! niestety przy takich gabarytach musisz się liczyć z wydatkiem grubo przekraczającym 1000zł. Jeżeli nie masz takich funduszy lepiej daj sobie spokój. Basu z tego typu subów po prostu nie uświadczysz albo jakość będzie stała na bardzo niskim poziomie (buczenie, dudnienie, słaba kontrola). Subwoofer to jeden z droższych elementów kina domowego, tutaj nie warto oszczędzać. Rozwiązaniem dla Ciebie rzeczywiście może być subwoofer pasywny, ale niestety w tej materii jestem zielony. Może ktoś inny doradzi Ci ewentualny model oraz przedstawi plusy i minusy tego rozwiązania.

Ale o tym subie tonsila zapomnij gra nie warta świeczki.

Powiedz jeszcze ile możesz maksymalnie przeznaczyć?

pozdrawiam

jesko,

tak jak sie z toba zgodze, ze nie ma sensu kupowac tandety (rownoznaczne z subem ktory tylko potrafi odtworzyc bas a nie subbas, czyli produkuje to, z czym tak czy tak glowne glosniki lepiej sobie radza niz sub), to w zadnym wypadku bym nie polecal pasywnych subow!! Katastrofa zaprogramowana. Zero mozliwosci dopasowania fazy, czestotliwosci podzialu, glosnosci czy konturu!!!

xajas

www.jaschiks.com

Hej

Hmm ja raczej podejzewalbym, ze wzmak sie nie wyrabia. Bolero200 jak na Tonsil jest zupelnie przyzwoitym zestawem i czego jak czego ale basu Ci z niej nie powinno zabraknac. Z tego co pamietam jest tam dosc specyficzna konstrukcja dwoch glosnikow zlaczonych przodami ku sobie i pracujacych w przeciwfazach i to wszystko w obudowie bass-reflex. Uklad teoretycznie naprawde niezly, tylko wymaga dobrego zwmaka aby taki bas popedzic.

Rafal

Mój kumpel ma takie zestawienie jak opisałeś z dwoma wyjątkami, na tyle też ma bolero i nie ma centralnego. Może to kwestia ustawienia kolumn albo Twoich przyzwyczajeń ale akurat przyzwoitego basu to temu zestawowi nie brak. Bolero schodzi dość nisko i nie ma podbitego środka basu, uderzenia są sprężyste i nie buczące. Żeby jeszcze dodać (poprawić) niskie tony musiałbyś kupić naprawdę porządnego sub-a (chyba że lubisz miękki i trochę rozlazły dżwięk - wtedy prawie wszystko jedno) Może pokombinuj z ustawieniem?

Przecież odpowiedź na problem 100omka jest w poście 100mka:

"Kolumny mogą więcej bo gdy jedną z przednich tonsili podłączyłem przez inny wzmacniacz (stary z miniwieży unitry) jako subwoofer wtedy pojawiły się mocne basy takie jakieby mnie zadawalały (nawet przy cichej muzyce)."

Tylko, że w 430-stce nie ma wyjścia na zewnętrzny wzmak ;-(

Możesz podłączyć ten wzmak z miniwieży do zwykłego wyjścia amplitunera, lecz będzieszmusiał doregulowywać frontów do reszty zestawu przy każdej zmianie głośności w trybie 5.1.

Wiem, że nie jest to dobra wiadomośc dla Ciebie, ale ja już przerabiałem poprawę stereo subem i nie chcę abyś powtarzał moje błędy.

pozdrawiam,

Zbyszek

xajas,

Czyli pomysł z subem pasywnym jest chybiony?! podkreśle jeszcze raz że zabardzo się na tych konstrukcjach nie znam, wydaję mi się jednak że są modele godne polecenia, słyszałem np. że niektóre firmy produkują pasywne niskotonowce do współpracy z danym modelem kolumny(nie pamiętam firmy). Niewątpliwie największym minusem SP jest brak możliwości ingerencjii w dzwięk a więc integracja SP z resztą sytemu może być niemożliwa do osiągnięcia. Do tego trzeba dodać że koszt takich modeli będzie raczej zbliżony do "porządnych"subwooferów aktywnych. Wtedy taki zakup nie ma sensu.

pozdrawiam

Gość 100mek

(Konto usunięte)

Podłączając jedną z przednich kolumn wyjściem na subwoofer przez "wzmacniacz" z miniwierzy UNITRY chciałem jedynie sprawdzić czy to co słyszałem do tej pory to wszystko na co stać moje Bollero. Okazało się, że mogą więcej. Zastanawia mnie jedynie (no może nie jedynie) fakt braku żadnej poprawy w odsłuchu przy zmianie opcji amplitynera dotyczących głośników (large, small) oraz opcji basów (subwoofer, main, both). Teoretycznie przy mojej konfiguracji (brak subwoofera) najlepiej powinno chodzić przy -large- i -main-

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

PS

A jeśli nie subwoofer za 700zł to może dopłacić te 700 do mocniejszego amplitunera?

"..A jeśli nie subwoofer za 700zł to może dopłacić te 700 do mocniejszego amplitunera?.."

nie wiem ile mozna dostac za ten stary, ale pomysl ten brzmi najsensowniej z wszystkiego :-)))

xajas

www.jaschiks.com

Do => Jesko. Dlaczego mi nie wierzysz? Maestro II 130 naprawdę potrafią zejść bardzo nisko. I w tej cenie czyli 1050,- para nic lepszego nie kupisz.

Moja teoria:

Subwofer aktywny do kina domowego jest jak najbardziej konieczny. Zgadzam się że żadne kolumny nie dadzą takiego basu jak sub! Ale w pomieszczeniu do 20 m kw. sub za 700.- + fronty Bollero to lekka przesada.

Po kilku godzinnym słuchaniu na subie i frontach nadmiar"subbasu" doprowadza do mulenia.

bensys nie wieże Ci w to że maestro II 130 potrafią zagrać tak, że subwoofer w pokoju o pow. 17m2 nie jest "praktycznie" potrzebny. I na pewno mnie do tego nie przekonasz.

"I w tej cenie czyli 1050,- para nic lepszego nie kupisz."

lekka poprawka, mi się wydaje że coś bym tam lepszego kupił :)

"Subwofer aktywny do kina domowego jest jak najbardziej konieczny"

-Zgodzam się!

"Zgadzam się że żadne kolumny nie dadzą takiego basu jak sub"

-po za pewnymi wyjątkami zgadzam się!

"Ale w pomieszczeniu do 20 m kw. sub za 700.- + fronty Bollero to lekka przesada."

zgoda ale nie przesada a raczej wyrzucenie pieniędzy w błoto!

"Po kilku godzinnym słuchaniu na subie i frontach nadmiar"subbasu" doprowadza do mulenia"

Jeżeli chodzi Ci o modele za 700zł to zgoda, tylko że one nie są wstanie wytwożyć "subbasu", one raczej wydają z siebie niemiłosierne buczenie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.