Skocz do zawartości
IGNORED

wybór słuchawek AKG/Beyerdynamic

kane

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła kolej na wybór słuchawek. Podłączone będą do wzmaczniacza ew. bezpośrednio do Cd jak w o mnie.Budżet 500-650 zł.

Po przeszukaniu forum do selekcji wybrłaem:

Beyerdynamic 860 250 Ohm (bardzo mało inforamcji udało mi się o tych słuchawkach odszukać)

Beyerdynamic 990 PRO 250 ohm

AKG K 240 STUDIO MK II 55 ohm (zaleta tej wersji to dołączony 5 m kabel i dodatkowe nauszniki :-)

Wszystkie są w podobenj cenie wiec to nie będzie priorytet wyboru. Zastanawiam się jedynie jaki wpływ będzie miał poziom ich impedancji w przypadku odtwarzania z integry lu CD?

z góry dzięi za pomoc

AKG ze względu na niższą impedancję będą łatwiejsze do napędzenia - czyli bedzie głośniej i bardziej dynamicznie, niż w/w Beyery. To samo zaobserwowałem porównując wpięte do Holdegrona Sennheisery HD600 (300 ohm, 97 dB/mW, cichsze) oraz AKG K530 (55 ohm, 102 dB/mW, głośniejsze) - no tak, dochodzi jeszcze do tego czułość, czyli efektywność słuchawek (wyrażona w dB/mW).

<><

Nie planuje zakupu wzmaka słuchawkowego wiec wezmę Twoję radę pod uwagę. Obawiam się tylko, że szczegółowy i techniczny Maranntz w połączeniu z AKG może sie nie zgrać. Ma ktos doświadczenia z podobnym połączeniem?

Będę wdzieczny za parę słów od kogoś kto miał już okazję przesłuchac AKG studio 240 II

ps.

podawana skutecznosć przez producentów

AKG 240 II studio: 91 dB

Beyerdynamic 860: 96 dB

Beyerdynamic 990 Pro:96 dB

A może ktoś ma inne propozycje, oczywiście nie które słuchawki sa najlepsze na świecie, tylko jakie sprawdzą się w moim zestawienie :-)? Chciałbym aby nie był to zakup na chwilę. Wiec jeżeli nawet przedział cenowy będzie podwyższony to wezmę to pod uwagę

z góry dzięki

tylko że Bayer to bajer , a AKG to raczej sucha dokładność, w dodatku Bayer wygodniejszy. Ja mam AKG w pracy i tu sa super, a w domu do słuchania muzyczki zdecydowanie wolałbym Bayery. Nie sa lepsze, ale poprostu fajniej grają.

Jeżeli Beyery , to które 990 Pro czy 860? O ile o pierwszych jest sporo opini, to 860 sa enigmatyczne (czy jest to jakiś porównywalny model do 880 Pro). Znalazłem 860 za cenę 600 zł, wydaje się zacna :-)

DT860 to taka wersja DT880 pozbawiona basu. DT990 Pro grają lekko w U, DT990 2005 bardzo w U, aż mnie uszy bolą od sopranu. Co do łatwości napędzenia - 250-omowe Beyery łatwiej napędzić niż 62-omowe AKG. Trzeba patrzeć na skuteczność, a nie impedancję. Potwierdzam, że z dziurek się dobrze napędza Beyerdynamiki, AKG nieszczególnie - sprawdzone na K601, które bym też polecił gdyby nie brak wzmacniacza słuchawkowego. Można było je wyrwać na wyprzedaży za 499zł w MM miesiąc temu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.