Skocz do zawartości
IGNORED

No i kupiłem podłogowe PHONARY !

bilantus

Rekomendowane odpowiedzi

Długo nosiłem się z zamiarem kupienia kolumn Avance 503 i suba Tannoy m10 aż wybór padł ostatecznie na Phonary Volume 2 i suba Infinity Alpha (do użytku KD).

I jestem z nich baaaaardzo zadowolony.

Cieszy mnie że Phonary po przywiezieniu do domu brzmią identycznie jak w sklepie hi fi w pokoju odsłuchowym.

Brzmienie opisze później ale myślę że dobrze wybrałem. Kolumny te za ok. 2 tyś nieustępują wiele od dużo droższych konstrukcji za dwa razy większą kase.

Naprzykład słuchałem także kolumn za ok. 4 tyś Audio Academy Tethis które brzmią bardzo podobnie do moich Phonarów (w AA może jakby mniej basu a więcej góry ale ogólnie podobne brzmienie).

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-71763_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko że moje Phonary są kolor bukowego.

Wyglądają mniejwięcej tak. (nienajlepsze te zdjęcia ale coś widać)

[obrazekLUKASZ-71769_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście nówki i od wczoraj się wygrzewają ale już teraz grają świetnie. Słuchałem ostatnio B&W 602 nówek i grały kiebsko. A Phonarów już teraz przyjemnie się słucha.

Pozdrawiam

Parametry techniczne:

* Power IEC 268.5 (Nominal/Music): 90 / 120

* Efficiency (dB 1W/1m): 91

* Frequency Range: 30 - 20000Hz

* Crossover Frequency ( Hz): 2.300

* Nom. Impedance (Ohms): 6

* Tweeter: 26 mm

* Deep-Midrange (Cevlar / Paper): 170 mm

* Dimensions: H x W x D (mm): 863 x 208 x 273

* Weight (kg): 15

* Number of Ways: 2

Krótki opis z ulotki :

Opis:

Compact 2 w większej obudowie?

Niezupełnie, ale Volume 2 posiada wiele cech charakteryzujących mniejszą siostrę.

W swojej klasie cenowej należy zdecydowanie do grona najlepszych.

Wysokie oceny magazynów audio, podkreślają płynne, naturalne i dynamiczne brzmienie.

Klarowny zakres tonów wysokich, miękki, wręcz kremowy środek pasma, soczysty, precyzyjny i niski bas, przekonują wielu mniej lub bardziej zaawansowanych audiofilów.

Pozdrawiam

Acha i jeszcze jedno.

Bałem się że basu będzie mało i myślałem o szybkim subie Tannoy który jak powszechnie wiadomo jest niezły do wspomagania STERO ale gorszy do KD.

Ale ostatecznie przekonałem się że podłogowe Phonary basu mają dość i zrezygnowałem z suba Tannoy na rzecz suba Infinity Alpha który w odróżnieniu od Tannoya ma wylot basrefleksu i jest mocniejszy.

A sub z basrefleskem jest lepszy do kina domowego.

I myślę że dobrze zrobiłem bo naprawdę niewidzę sensu wspomagania Phonarów subem.

Pozdrawiam

A nie !!!!!!

Przy wyborze wogóle nie sugerowałem się danymi technicznymi czy opisem w ulotkach czy nawet testach a gazetach audio.

Gdyby tak było to pewno nie kupił bym tych Phonarów tylko np. Yamachy NS 150 gdzie które mają pasmo przenoszenia do 30 000 Hz i o jedna gwiaszdkę więcej za brzmienie w rankingu Hi Fi i muzyka.

A Phonary Volume kupiłem bo najbardziej mi się spodobało ich brzmienie i to w całym zakresie.

Phonar Volume przedewszyskim grają bardzo łagodnie.

Nienarzucają się. Mają bardzo ciepłe brzmienie a żaden zakres nie jest uwypuklony.

Myślę że jest to całkowite przeciwieństwo do moich dotychczasowych kolumn Polaris 300 które nienajgorzej grały ale wysokie miały uwypuklone, wyostrzone a i bas czasem zadużo dudnił i ogólnie jak już ktoś napisał miały dźwiekowy "przerost formy nad treścią".

Phonary są całkiem inne.

Myslę że te kolumny są idealne dla mnie. Już wyrosłem z łubu dubu i chciałem kolumny których słuchanie godzinami będzie czystą przyjemnością.

Pozdrawiam

Acha i jeszcze chciałem podziękować niejakiemu Najemnikowi który zwrócił mi uwagę na to co ja niezwróciłem.

A chodzi o to że chciałem pierwotnie kupić Avance 503 które też mi się podobały ale przypadkiem opisałem że chcę je ustawić przy ścianie w odległości max 30 cm.

Wówczas kolega Najemnik napisał że szkoda mi kupować te Avance jak je tak chcę ustawić.

Będą mi strasznie dudnić.

I na następnym odsłuchu przysunąłem Avance 503 do ściany i faktycznie strasznie dudniły.

Wówczas podłączyli mi Phonary Volume które także bardzo ładnie brzmią a do tego nie są takie wrażliwe na dudnienie i mniej wiecej bas jest podobny przy scianie jak i 1 m od ściany.

Pozdrawiam

"...I myślę że dobrze zrobiłem bo naprawdę niewidzę sensu wspomagania Phonarów subem..."

wlasnie przygotowuje "material" jako download, ktory pomoze ci zmienic zdanie na temat suba :-)))

xajas

www.jaschiks.com

xajas - no powiem Ci tak że suba mam pożądnego (jak za promocyjne 999 zł - normalnie 1,3-1,65 tyś) ale Phonary Volume 2 mają tak wypośrodkowane całe pasmo że szkoda by mi było "zakłucać" je subem.

Ale nigdy niemówie nigdy i być może leciutko subek mógłby sobie tam w tle dokładać swoje "5 groszy".

Ale narazie muszę nacieszyć uszy nowym nabytkiem.

Co do suba to potęga !

Na połowę go ustawiłem do słuchania w KD i musiałem zejść do 1/4 bo momentami zagłuszał resztę kolumn.

Pozdrawiam

Gość Sęp

(Konto usunięte)

Dobrze, że kupiłeś te kolumny. Nie ważne jak się nazywają i ile kosztują. Ważne, że Ci się podobją.

A tak na marginesie, mnie też się podobją choć ich nie mam.

Pozdrawiam,

Sęk

• 1 miesiąc później...

chyba coś źle ponaciskałem:-), bilantus: proszę (jeślii możesz) to podaj cenę i miejsce zakupu Twoich nowych kolumn. W profilu niestety nie znalazlem adresu email, a lokalizacja "południowa Polska" brzmi znajomo. Szukam tych kolumn (phonar volume 2) już od tygodnia i nie moe się doczekać ich odsłuchu. Serdecznie pozdrawiamm, Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.