Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój audiofila.

Navers

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum i to jest mój pierwszy post ;-).

Od dawna jestem pasjonatem muzyki, ale od jakiegoś pół roku zauważyłem jak można tą pasję uprzyjemnić inwestując w odpowiedni sprzęt i... pokój. Od tego czasu zbieram pieniądze, zamierzam też wyjechać za granice dorobić więcej, żeby zebrać naprawde dużo kasy którą będę mógł wywalić w sprzęt i pokój (przede wszystkim).

Po pierwsze... dużo czytałem o tym, że 30% jakości dźwięku zależy od źródła, wzmacniacza, głośników i kabli (i ewentualnie akcesoriów audio), a 70% od ustawienia i warunków w pokoju. Do tematu dołączam dwa pliki, w pierwszym próbowałem przedstawić dokładne wymiary mojego pokoju (nie wiem czy to konieczne, ale wole żebym dał za dużo danych niż za mało).

Ma on ok. 15m kwadratowych, jedna ściana jak widać jest skośna, na stan obecny pokryta jest panelami.

W pokoju musi się znaleść miejsce na dwa 2 metrowe łóżka (mam siostre), 40-42 calowy telewizor LCD, szafe na ubrania i biurko z komputerem. W drugim pliku chciałem przedstawić jak planowałem ułożenie tego wyposażenia.

Założyłem sobie, że w rogach pokoju będą stały elementy rozpraszające dźwięk - duże rośliny, duże meble, na całej obiętości pokoju leżał będzie gruby dywan, nad oknem zawieszone grube zasłony, głośniki razem ze mną będą tworzyły trójkąt równoramienny.

Jestem początkujący dlatego miło byłoby gdybyście poradzili mi czy to dobre pomysły, co jeszcze moge tam dorzucić, jak to ma wszystko wyglądać - każda rada mi się przyda ;-)

Po drugie... doradzenie mi odpowiedniego sprzętu. Słucham w 70% muzyki klubowej (sam planuje niedługo kupić sprzęt i nauczyć się miksować, grałem już w kilku mniejszych klubach, ale chce nauczyć się robić to bardziej profesjonalnie, żeby dostać się gdzieś wyżej).

Dlatego w większości jest to muzyka House, Trance, Drum & Bass, Minimal lub Breakbeat.

Poza tym uwielbiam muzyke klasyczną (Mozart, Bach, Czajkowski itp.), smooth jazz, rocka (mocniejszego, ale balladami nie pogardze), reggae, ska, lounge i ambient na wyciszenie ale i czasem elementy hip-hopu lub R&B.

Więc szukam sprzętu który będzie mógł popieścić basem ale i zachwycić przy słuchaniu klasyki czy jazzu.

Co do źródła - narazie korzystam z nowego komputera z wielkim zbiorem muzyki w formacie FLAC i WAV, z kartą dźwiękową Audiotrak Prodigy HD2 (program do muzyki to Foobar2000).

Z góry dziękuję za porady ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22795-100000054 1237561002_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/50224-pok%C3%B3j-audiofila/

Sam niedawno maiłem dylemat jaki sprzęt kupić do słuchania muzyki elektronicznej. Postawiłem na zestaw Harman/Kardon HK 980 + monitory JBL Studio L830. Kolumny już zakupiłem i muszę powiedzieć, że jestem z nich bardzo zadowolony (potrafią na prawdę nisko zejść z basem, pomimo ich pasma przenoszenia zaczynającego się dopiero od 48Hz), na wzmak ciągle zbieram. W ogóle, jak to ktoś kiedyś na tym forum ładnie napisał:

marcelinho24, 13 Mar 2008, 16:59

>Jeśli lubisz techno...lub podchodzącą pod techno elektronikę z

>bitami i głębokimi basami to 98 procent sprzętu polecanego an tym forum ( czytaj audiofilskiego) nie

>będzie się do tego kompletnie nadawać ( dla wielu ludzi na tym forum sprzęt audiofilski to w skrócie

>elektronika maksymalnie ograniczająca bas i zalewająca nas szczegółami, często piłującymi nasz słuch

>detalicznością i ostrością...o ile takie podawanie muzyki w jazzie i klasycznej jest dobre to w

>techno, popie czy metalu doprowadzi słuchacza do szału)

W ogóle polecam lekturę tego tematu:

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim nie podałeś, ile masz kasy na sprzęt. Zestaw, który podałem kosztuje ok. 3800zł.

Co akustyki pokoju, zbytnio się na tym nie znam, jednak z tego co czytałem tutaj na forum, głośniki lepiej by chyba zagrały na dłuższej ścianie, ustawione w równych odległościach od ścian bocznych. Może ktoś bardziej obeznany z akustyką się wypowie... I tak BTW... Masz okno na suficie? ;)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

co do dluzszej sciany to niekoniecznie choc u mnie sprawdzilo sie (ale ustawienie na krotszej bylo fatalne z wielu wzgledow wiec wszystko od tego bylo lepsze) ...

proponuje przyjrzec sie temu rysunkow. choc moze nie jest on techniczny to jest logiczny i przy odrobinie rozgarniecia trudno zobaczyc tam sufit :)

Navers, 23 Mar 2009, 07:35

>Czy ktoś jeszcze może odpowiedzieć na mój temat i pomóc mi? ;-)

Niecałe cztery metry do plazmy 42"?

Jak na moje oko 5m. to takie skromne minimum, a i tak jeszcze zbyt blisko według mnie. 37" spokojnie wystarczy, a nadmiar wolnej gotówki lepiej przeznaczyć na lepsze głośniki.

Druga sprawa, to kolega wyżej ma absolutną rację, że zaraz pojawi się dwieście wpisów nawiedzonych audiofilów, którzy będą Ci wciskać banialuki o dobrym basie z monitorków, najlepiej dwudrożnych na 13cm midwooferze, albo jeszcze lepiej zaopatrzyć się w odpowiednio wypasione kabelki, które same grają.

Moja rada będzie krótka - na początek proponuję bez szaleństw i zainwestować środki w sprzęt używany, zwłaszcza kolumny, żeby mieć jakikolwiek wgląd w sytuację. Przy ewentualnej odsprzedaży nie stracisz majątku, a nabyta wiedza będzie bezcenna ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja bym tak pokombinował;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

parantulla - może masz coś konkretnego na myśli, tzn. jakieś propozycje?.

cygaret - dzięki, mniej więcej rozumiem co miałeś na myśli, ale może mimo tego (żebym się upewnił, że zrozumiałem) wyjaśnisz poprawki? ;-)

Co tu wyjaśniać, tak naprawdę bez pomiarów trzeba na ucho ustawiać. Ja tylko nabazgrałem od czego możesz zacząć :-) Co do drugiego obrazka to układ możesz odwórcić tzn. łózko przy drzwiach a kwiaty zamienić z szafką i biurkiem. Ogólnie za głosniki lepiej dać kwiaty niż szafe ale to wszystko zależy.....

Myslę ,że jak już planujesz przygotowanie pokoju to dobrym posunięciem będzie wygłuszenie sufitu.

Na forum budowlanym znalazłem Ciekawy wpis:

wienna:

A co do tematu, usuń wszystko co masz na suficie - aż do podłoża. Przy okazji sprawdź stan techniczny sufitu. Zamocuj do niego przez przyklejenie płyty dość twardej wełny mineralnej grubości 2 cm. Potem zamocuj stelaż drewniany lub z blachy ocynkowanej (wkrętami do drewna) a następnie podwieszaj wełnę mineralną miękką grubości 10 cm (stopniowo razem z mocowaniem płyt G-K). Efekt wytłumienia dźwięków zapewniony. Pamiętaj, aby płyty G-K nie stykały się ze ścianami a miały odstęp 2-3 mm, który na koniec trzeba wypełnić masą akrylową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.