Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning urządzeń Naim

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z tuningiem wykonanym na maszynie Naima?

Mam zestaw serii 5 i chciał bym nie zmieniając tych urządzeń, nieco wymodelować brzmienie...

Pytanie tylko czy w CD czy we wzmacniaczu, no i kto by się podjął takowego "grzebania".

https://www.audiostereo.pl/topic/50591-tuning-urz%C4%85dze%C5%84-naim/

Lampizacja cedeków Naima:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McG, słychałeś tego?

Naim z serii 5 ma dość wyważone brzmienie, chociaż jak na moje ucho nieco suche i podejrzewam że zwisu123 codzi o większe nasycenie barwą i może o większą kontrolę basu z jednoczesnym wypełnieniem dolnych rejestrów, zwłaszcza z zestawieniu ze Spendorem, poniekąd bardzo dobrymi głośnikami..

Nie słuchałem tych fikuśnych lampek w Naimie, ale sądzę że raczej nie o taką zmianę tutach chodzi...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>CD5 to zupełnie inna konstrukcja niż CD5i, IMHO sporo lepsza.

CD5 nie słuchałem, jedynie CD5i - ale pewnie masz rację, Naim "zgodnie z oczekiwaniem rynku" wypuścił "nowszy, lepszy i tańszy" model :-) Z dobrymi głośnikami jeszcze taki zestaw jakoś gra, chociaż nie wzbudziłu mnie zachwytu, nawet z herbatnikami.

Sądzę że w 5i jest więcej do poprawy niż tylko stopień analogowy gdzie być może lampka by odrobinę pomogła, ale żeby osiągnąć dobre brzmienie, trzeba byłoby włożyć więcej pracy. Może lepiej sprzedać i tym razem kupić coś "pod własne ucho"?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dzięki za zainteresowanie!

Co do Naima CD5 - zgadza się, jest to maszyna nieco inna niż 5i. Ma ambitniejszą budowę, i choćby gniazdo dla upgrade poprzez Flatcapa...

I tu odniosę się do wpisu michala - rozważałem tą opcję, ale - jakiś czas temu miałem Naima serii 3 (dla mnie rewelacja!), dalej posiadałem zestaw NAC/NAP serii 90. I tam też pracował Flatcap jako zasilacz dla pre. Brzmienie stało się nieco bardziej holograficzne. I tego się nieco boję także przy dołączeniu Flatcapa do tego obecnego zestawu(generalnie i CD5 i Nait5 mają gniazdo dla Flatcapa).

Seria 5 jest już innym Naimem niż 3-ki. Stały się neutralniejsze, równiejsze - a mnie się podobało nasycenie, pogrubienie środka, i wycofanie góry w Naicie3...no i ten bas

Jak napisał mlb chciał bym właśnie dociążenia, pociągnięcia grubszą kreską średnicy, wyższego basu.

>Jak napisał mlb chciał bym właśnie dociążenia, pociągnięcia grubszą kreską średnicy, wyższego basu.

Można byłoby Ci polecać tuning, ale: te klocki mają jakąś tam rynkową wartość i jeśli byś się na modyfikację decydował to miej świadomość że ich wartość rynkowa zamiast wzrosnąć może spaść pomimo poprawy (być może znacznej) dźwięku - wszystko zależy od tego kto ten tuning będzie wykonywał. Dlatego - jak wcześniej proponowałem - zastanów się czy ich nie sprzedać i nie kupić coś lepiej grającego z drugiej ręki. A jeśli już byś na taki tuning się decydował - to tylko z przekonaniem że ten sprzęt będzie u Ciebie stał jeszcze kilka ładnych lat. Miej też świadomość że nikt Ci dobrego tuningu nie zrobi w tydzień lub dwa - dokładne ustawienie dźwięku naprawdę wymaga czasu, jeśli ktoś twierdzi inaczej to zwyczajnie nie wie jak się to dobrze robi.

Też bym nie tuningował Naima, z powodów wymienionych przez MLB.

Pokazałem linki do tuningów Łukasza Fikusa, ale on tuningował historyczne już modele sprzed bardzo wielu lat.

Kiedyś miałem Meridiana, i też nie zdecydowałem się na tuning. Zrobiłem sobie lepiej grające DIY, a Meridiana sprzedałem.

>McGyver, 5 Kwi 2009, 21:47

>A co masz przeciwko TDA1305? Ja ten DAC wysoko cenię, aczkolwiek PCM1702 faktycznie jest lepszy.

Z datasheet odniosłem wrażenie, że to jakiś ekonomiczny 1-bitowy modulator w stylu TDA1311 nie warty zainteresowania.

Co do Naima, jak już pisałem miałem kilka modeli wzmaków i cdków tego producenta. Zdaję sobie sprawę że wraz z końcem 3-ki zmieniono profil brzmienia...Ale lubię te świecące loga, oraz bajeczną kieszeń cd-ka:) Więc dla samej wartości użytkowej mogły by zostać u mnie gdyby ktoś w nich pogrzebał.

Choć zgodzę się że łatwiejszym rozwiązaniem był by zakup po prostu cieplejszego wzmaka z cd.

Właściwie to moje po zakupie tych 5, zdecydowałem się na zakup Spendorów ze względu na ich charakter grania - sądziłem że uzupełnią się. Jednak nie do końca... Dobre płyty - jest ok, zwykła płyta z lat 80 - i czuć że wolał bym upiększającej elektroniki.

W zasadzie myślałem o lampie, bądź "czymś" z lampowym charakterem, ale - po Naimach nie mogę mieć już CimCiRimCi. Muszę mieć dynamikę, i taki charakterystyczny ładunek chwilowego prądu (3-ka miała coś takiego, 5 też lecz nieco uspokojone).

Molibden, 5 Kwi 2009, 23:24

>Z datasheet odniosłem wrażenie, że to jakiś ekonomiczny 1-bitowy modulator w stylu TDA1311 nie warty

>zainteresowania.

Gdybym się opierał tylko na datasheetach, to też bym odniósł takie wrażenie. Ale słuchałem kilku aplikacji, i toto potrafi grać nad wyraz dobrze mimo swej prostoty. Wolę TDA1305 niż np. PCM61 ;-)))

zwisu123, 5 Kwi 2009, 23:28

(...)

>W zasadzie myślałem o lampie, bądź "czymś" z lampowym charakterem, ale - po Naimach nie mogę mieć

>już CimCiRimCi. Muszę mieć dynamikę, i taki charakterystyczny ładunek chwilowego prądu (3-ka miała

>coś takiego, 5 też lecz nieco uspokojone).

Bluźnisz, o nieszczęsny!

Lampa bynajmniej nie musi się "z definicji" wiązać z brakiem dynamiki. Dobry lampowiec ma i barwę, i smaczki, i przestrzeń, i wybrzmienia, ale ma też dynamikę, kopa co się zowie, i detal. Serio. Umów się z kimś i posłuchaj.

Miałem w swoim życiu "trochę" lampowców, a jeszce więcej słuchałem. I powiadam Ci, że jeśli lampowiec nie ma dynamiki, to to jest zły lampowiec.

Niedawno przesiadłem się z 60 watowego lampowca na ... 6 watowego lampowca (słownie: sześciowatowego, dziesięciokrotnie słabszego niż poprzedni). kolumny cały czas te same, wcale niełatwe do napędzenia, na Scan-Speakach. No i ten sześciowatowiec pogania je jak chce. Cicho, głośno, bardzo głośno - nieważne, dynamiki i drajwu mu nie brakuje nigdy. A przy tym ma też to, za co ludzie uwielbiają lampowce.

Dlatego koniecznie posłuchaj przynajmniej kilku lampowców. Nie mówie żebyś od razu kupował, ale przynajmniej się zapoznaj.

może to coś pomoże w sposobie i kierunku modyfikacji,

tu MF A1000, przed i po modyfikacji (nie wszystko widać, bo poszło też troszkę i w zasilanie), ale przede wszystkim Niebieski ALPS, taki sam jest w Naimach zamieniony na Elmę drabinkę rezystorową, kilka "ważnych kondensatorów" zmienionych

Ukryta Zawartość

post-22525-100008431 1238973783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ci coś w brzmieniu tego Naima nie odpowiada,to po prostu go sprzedaj i kup cos innego,lub popracuj nad zestawem i wymien jakiś inny element. Kiedys zechcesz go wcześniej czy pózniej sprzedac i wtedy trudno będzie ci znależć kupca do 'grzebanej' maszynki.. :) włożysz jakąś kase której na pewno nie odzyskasz,nikt ci powie jakie to będą zmiany,czy cie usatysfakcjonuja, a sprzedać trudniej i z tego tytułu jeszcze trzeba opuścic coś z ceny. Nie polecam osobiście.

Właśnie dlatego nie tuningowałbym Naima. Jak już tuningować, to jakieś popularne, ale dobrze rokujące klocki. W niektóych wypadkach można uzyskać naprawdę zadziwiająco dobre rezultaty.

McGyverze - ja absolutnie nie neguję lampowców. Wiem że to nie bezjajeczne maszyny. Ale może raczej mój wpis miał Was zachęcić do umieszczenia jakiś konkretów pt. lampa z drivem.

Co do Spendora - nie słuchałem Harbetha, wiem że pisze się o nich - słodkie.

Ale podpowiadano mi (na tymże forum), że Spendor ma ciekawszy bas jeśli słucham rocko-podobnych.

A pamiętałem test Spendora oraz Harbetha z HiFi Muzyka i tam wyraźnie autor podkreślił(a ja się tym zasugerowałem)że Harbeth jest jaśniejszy - a tego nie lubię, i uniknąć chciałem. Rozumiem że dajecie mi do zrozumienia że winienem Harbethów posłuchać...

broy, 6 Kwi 2009, 17:26

>urządzeń skończonych się nie tuninguje

Też chciałem tego uniknąć jednak ewidentnie po śmierci założyciela Naima - pana Juliana, firma przekombinowała i zmieniła profil brzmienia, przez co sobie nieco nabruździła wśród fanów tej marki.

Co jak co ale trochę żałuję że Naita3R odsprzedałem...Nawet dzielonki nie miały już "tego" co ta brzydka integra w kolorze navy :)

>urządzeń skończonych się nie tuninguje

a co się tuninguje? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.