Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z STR-DA50ES

bazookie

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam problem z moim amplitunerem. Otóż zaraz po włączeniu ampli z głośników nie dobiega żaden dźwięk. Przełączając na różne źródła, również tuner, ten sam efekt. Niepokoi mnie to, iż po przełączeniu na np. DVD na wyświetlaczu nie pokazuje się nazwa dekodowanego systemu dźwięku. Włączając i wyłączając ampituner kilkakrotnie lub przełączając przełącznik wyboru kolumn po jakimś czasie "zaskakuje" i od tego momentu już jest OK. Po wyłączeniu amplitunera na jakiś czas sytuacja się powtarza. Jakieś pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/50746-problem-z-str-da50es/

Ja miałem pewne problemy z dwoma amplitunerami. Z pierwszym okazało się, że uszkodzony jest dekoder DD i DTS, więc nie świeciły się lampki z sygnalizacją takiego sygnału. Co za tym idzie dźwięku ze żródła cyfrowego także nie było, jedynie po analogu lub tunera. Cały przypadek opisany jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugi przypadek podobny - tym razem działały wskaźniki Dolby i DTS, czyli dekoder sprawny, ale dźwięku nie było żadnego nawet z tunera. Jedynie na wejściach 5.1 input. To właśnie miałem w STR-DA50 ES. Padła jakaś płytka z przekaźnikami i sterowaniem, nie do naprawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...

Odgrzebuję temat. Wróciłem do tego amplitunera który poszedł w odstawkę z powodu w/w usterki i zauważyłem mianowicie ciekawą rzecz. Amplituner po włączeniu nie reaguje na podany dźwięk. Wystarczy jednak podziałać na niego siłą:) tzn stuknąć delikatnie dłonią z prawej strony. Po tej czynności słychać tak jakby przełączenie przekaźników i od tej pory jest OK. Zastanawiam się, czy można dostać przekaźniki zastosowane w tym ampli czy może rozebrać je i z odrobiną cierpliwości przeczyścić.

Całkiem możliwe, że to zimny lut bo przekaźnik jak już "załapie" to nie ma problemu z dźwiękiem. Postaram się oddać ampli do znajomego elektronika i zobaczę co on na to powie... Thx panowie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.