Skocz do zawartości
IGNORED

skladac AkustyKa czy kupic gotowe

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

w ostatniej chwili przed kupnem kolumn zastanawiam sie: czy kupic gotowe kolumny za ok. 4000-5000 (np. KEF Q5 czy cos tej klasy) czy tez lepiej wydac miej wiecej tyle samo i zamowic cos dajmy na to u AkustyKa. cos na scan-speakach, moze nawet revelatorach, cenowo w ukl. 2-droznym (jesli chodzi o revelatory) bym sie musial utrzymac na pewno. (maja taki kit 3A1, czy tez R318)

czy takie skladane kolumny beda brzmiec znacznie lepiej od seryjnie produkowanych w podobnej cenie?

i jeszcze jedno, moze glupie - czy jest mozliwosc zrobienia takich kolumn, w ktore w przyszlosci mozna by dodac po przetworniku i zmienic uklad 2-drozny w 2,5 drozny.

https://www.audiostereo.pl/topic/5106-skladac-akustyka-czy-kupic-gotowe/
Gość Antosiek

(Konto usunięte)

Trudno doradzić jednoznacznie, mam monitor D akustyka ok 2,5 roku w tym czasie miałem mozliwosci słuchania wielu róznych i tańszych i droższych kolumn. Na tle tego monitorka przewaznie wypadały kiepsko i to pod wzgledem dynamiki ,równowago tonalnej ,szczegółowości i stereofoni.albo miały jedną lub dwie te cechy lub wcale ale nigdy razem.

Połaczenie Rewelatora z węglaskiem jest naprawdę bardzo dobre i zwrotnica akustyka jest też zrobiona dobrze.

Kiedy kupowałem ten monitorek w ofercie Akustyka nie było obudowy i musiałem ją zrobić sam.

Postanowiłem nie robić małych skrzynek tylko duże podłogowe,wzorowałem się na ESA`ch cotninuum2 z tym że zamiast 2,5cm emdeefu zastosowałem 3cm i przednia ścianka ma podwójną grubość 6cm. Pojemnosć wynosi 25L

Dół kolumny jest oddzielony ,co prawda mógłbym dociązyć go piaskiem ale kto by te kolumny podniósł?

Jeśli chodzi o terminale głosnikowe to lepiej poszukać czegoś lepszego niz to co dodaje do kitu akustyk albo wogóle z nich zrezygnować bo stanowia one "wąskie gardło"czyli w/g mnie ograniczają mikrodynamikę.

Przez jakiś czas grały z Nad`em C340 i radził sobie całkiem nieżle teraz grają z Exposure`m2010 jest lepiej ale juz mnie kusi aby kupić coś lepszego . W kazdym razie wiem że lepszy sprzet nie zostanie ograniczony przez głosniki.Ostatnio podłączałem Vincenta i było naprawdę fajnie,te głosniki lubią ampery!Ale jak dla mnie zbyt przyciemnione połączenie.

Przed laty kupując B&w 603 sprzedawca radził mi niech pan kupi te Esy (continuum2) bedzie pan zadowolony i nie uwierzyłem mu bo przecierz 603 grały dobrze, ale po dłuzszym słuchaniu doszedłem do wniosku że miał rację.

Sam fakt że częściej słucham muzyki niż telewizora też o tym świadczy

Gość Antosiek

(Konto usunięte)

W ofercie akustyka jest teraz 2,5 drozny kit tzn rewelator z dwoma węglaskami myslałem tez o przerobieniu swojego monitora jednak wiąze sie to z wydatkiem ok 2 kzl bo trzeba wyminić zwrotnicę oraz dokupić dwa weglaski.....tez mnie kusi.

Scan-speak słynie z tego, że jest dużo droższy niż jest tego wart.

1k PLN za tego tweetera to śmieszna cena, a 1,2k PLN za nowe 18-ki to parodia.

Można by polecić te głośniki gdyby były o połowe tańsze.

Za te pieniądze kupisz Excell'a albo Accutona i wstęgę.

Witam:

W cenie ScanSpeaków mozna kupic wiele ciekawszych zespołów do samodzielnego montażu. A nawet większość jest od nich tańsza. Można zobaczyć ofertę Arton albo Akkus. Zainteresowć się lekkimi nowoczesnymi głośnikami. Są dobre kity na Alcone-ach i Audaxach z dobrymi tytanowymi głośnikami wysokotonowymi i wstęgowymi. Nawet te najtańsze - Phillipsa, prześcigają brzmieniem najlżejsze kopułki tekstylne. Nie wiem czy są w ofercie na tych głośnikach układy 2,5 drożne i czy spełniły by one inne Twoje wymagania (może takie masz - duzy pokój, albo chcesz miec potężny bas). A zaoszczędzone pieniądze lepiej przeznaczyc na akustyczna adaptację pomieszczenia - bo to ono zawsze brzmi najgorzej.

z oferty akkusa masz w tej cenie np. podstawkowe CQ-82-12 na nowoczesnych,uwazanych za jedne z najlepszych na swiecie glosnikach accutona,jest tez duzo niezlych podlogowcow,mozesz popatrzec na 2-drozne kity zalytrona np.raven /focal,wiele glosnikow jest tam o polowe tanszych niz w polsce,podstawkowe na koaxie PHL-a sa tez w b.d.b cenie jako kit

inne strrony to e-speakers,GR-research loudspeakers,Madisound

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

dziekuje za odpowiedzi :), pokoj ponad 30m2, czy polecacie inne glosniki niz scan-speak tylko ze wzgledu na cene? taki raven, to sie miesza ze scan-speakiem? bo prawie zawsze widac revelatory same. moze w stanach ta firma tansza...

1.posluchac roznych glosnikow ze swoim sprzetem.(najlepiej jesli mozna je "wypozyczyc" do domu).

2.cos wybrac.

3.budowac samemu (frajda i oszczednosc jesli przetworniki dobre) jesli sie ma dobrego stolarza!!!!!!!!! tak stolarza!!!!!!!!!( dobry fachowiec+wyposarzenie warsztatu-maszyny). Pisze stolarza bo robilem obudowy u człowieka ktory sie tym wylacznie zajmuje!!! Nie uwierzylibyscie jaka to precyzyjna robota!!!!!!!!! Obudowa przed sklejeniem - tylko zlozona- jest ciezka do rozlozenia - tak jest spasowana!!!!!!!!!!Sciany obudowy (przynajmniej moich) skladaja sie z 2 warstw MDF-U sklejonych ze soba- jak to zrobic w domu bez narzedzi? sciagow itp?

4.kupic gotowe, jesli sie nie ma dobrego stolarza.

5.OBUDOWA MUSI BYC SZTYWNA (dwywarstwowe sciany) I SZCZELNA!!!!!!! DLATEGO "STOLARZ PRECYZYJNY" (poza tym jest to mebel-liczy sie wykończenie -ktory nie powinien szpecic mieszkania :))

6.Nie wiem czy az takie znaczenia maja same przetworniki, jesli obudowa do k..........

7.UWAZAM ZE JAKOSC WYKONANIA OBUDOWY MA WIEKSZE ZNACZENIE DLA DZWIEKU NIZ NAWET NAJLEPSZE PRZETWORNIKI. MOZNA SIE NIEZLE PRZEJECHAC WYDAJAC XkZŁ NA GLOSNIKI I LADUJAC JE W SKRZYNKE NA POMIDORY :)))

8.ZABAWA OPLACA SIE PRZY NAPRAWDE DOBRYCH I DROGICH PRZETWORNIKACH, ZWROTNICACH ITP. AKTUALNIE MAM COS PODOBNEGO (TAKIE SAME GLOSNIKI) DO ESY CONTINUUM2. 1,5KZL OBUDOWA, 4KZL - GLOSNIKI, ZWROTNICE, MATY BITUM., GABKA, KOLCE ITP = 5,5KZL. ORYGINALNA ESA W SKLEPIE 8,4KZŁ.

Czy ktoś z Was porównywał brzmienie kitów/głośników robionych na SS z innymi, np. Akkusa, który robi na bardziej "egzotycznych" przetwornikach? Mnie również kusi jakiś kit, ale z obudową, bo nie mam dostępu do stolarza.

www.skart.pl

Tutaj robią obudowy na zamówienie - pod Vify to chyba nawet mają gotowe. Wykończenie w naturalnej okleinie i bardzo dobrym lakierze (produkują też dla niemieckich producentów - więc z jakościa nie maja kłopotów).

pozdrawiam

pitdog - a po co kupować revelatora za 1k PLN, skoro o połowę tańszy np. Focal gra tak samo, albo nawet lepiej?

Revelator nie zagra tak jak dobra wstęga np. Raven.

Owszem, tam głośniki są tańsze i ludzie zarabiają więcej.

DarekM - obudowa to akurat najmniejszy problem. Kupujesz pocięte deski w hipermarkecie, trochę śrub, kleju i obudowa gotowa.

Dałeś za obudowy 1,5k PLN? toż to marnotrastwo pieniędzy, obudowy zrobisz za 1/4 tej ceny, a resztę możesz przeznaczyć na lepsze głośniki.

Zabrakło Ci 9 punktu który mówi, że trzeba wiedzieć co wybrać i na co wydać pieniądze.

Największy problem to zwrotnica, jak ktoś nie ma czym mierzyć i nie ma o tym pojęcia to takowej nie wykona.

Po to są kity.

jeszcze do igog

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obejrzyj te obudowy, i spasuj je domowym sposobem co do ulamka mm.

widzialem jak byly robione. dwuwarstwowe sciany, frezy, po zlozeniu BEZ KLEJU nie szlo ich rozlozyc. musialem uzyc niezlej sily zeby wypchnac tylna sciane.

poza tym, zanim kupilem kit od akustyka to troche posluchalem ESY Continuum2/3 i Pro AC, a czy wstega lepsz? nie wiem. moje uszy wybraly co wybraly i juz. nie bede sie rozwodzil nad wyższościa Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy.

Natomist co do obudowy, to uwazam, że to ona gra najlepiej. Jak ze skrzypcami Stradivariusa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze do igod.

Mieszkam w Poznaniu. Do swarzedza zabi skok (Stolica stolarzy). Obskoczylem z 10-cu. Rozkładali łapy albo żadali 1,5kzl za sztuke!!!!!!!!!!!!!, zanim trafilem na stolarza który robi obudowy dla pewnej znanej i uznanej Polskiej firmy.

Kolumna to nie instrument.

W instrumencie pudło jest po to, żeby powstawał rezonans i wzmacniał dźwięk.

W kolumnie rezonans to coś, z czym się walczy.

Obudowa ma być sztywna i ciężka. Jeśli obudowa gra to jest do niczego, bo każde drgania zniekształcają dźwięk który płynie z głośnika.

Zresztą sam sobie zaprzeczasz...

Po co dawałeś podwójny MDF?

Gdybyś dał dykte to kolumna by lepiej rezonowała i grała.

Stolarzy jest dużo. Do Swarzędza najlepiej jechać po audiofilską kanapę ;-) Obudowy zrobi Skart - za te 1500zł. jakie zechcesz. Wszystko powyzej 22mm grubości robią z płyt klejonych - bo tak jest wygodniej. Nie chodzi o to żeby były pancerne - i tak nie odfruną - a sztywność zapewni też odpowiednia konstrukcja wewnatrz. Tłumieniem rezonansów zajmuje się materiał stratny.

A dykta to też "dobry pomysł". Harbeth nawet taką kolumnę popełnił - ściany były cienkie i nieusztywnione, i miały drgać żeby emitować "pozytywne rezonanse" ;-)))

pozdrawiam

po zastanowieniu sie kupuje gotowe kolumny ale nie za drogie, natomiast jednoczesnie powoli zaczynam kupowac komponenty do kolumn docelowych (na jakis czas przynajmniej :) ), nie bede sie spieszyl, powoli powoli uzbieram przetworniki, wtedy zamowie solidna obudowe i zwrotnice i zloze to, chcialbym miec cos nienajgorszego wiec realizacja projektu potrwa pewnie dluzszy czas, no ale chyba warto sie wykazac cierpliwoscia, w miedzyczasie Q5 beda mi graly :)

po zastanowieniu sie kupuje gotowe kolumny ale nie za drogie, natomiast jednoczesnie powoli zaczynam kupowac komponenty do kolumn docelowych (na jakis czas przynajmniej :) ), nie bede sie spieszyl, powoli powoli uzbieram przetworniki, wtedy zamowie solidna obudowe i zwrotnice i zloze to, chcialbym miec cos nienajgorszego wiec realizacja projektu potrwa pewnie dluzszy czas, no ale chyba warto sie wykazac cierpliwoscia, w miedzyczasie Q5 beda mi graly :)

nie chodzi o wyglad, ale o to ze nawet najlepsze glosniki nie beda graly w byle skrzynce (z desek z marketu, troche kleju , wkretow itp). To musi byc precyzyjna robota!!!!!!!! inaczej forsa wrzucona w super, hiper itp przetworniki jest po prostu wyrzucona. zanim je zmontowalem mialem juz komponenty od akustyka i wrzycilem w skrzynke po tonsilach (1cm wiór - pojemnosc podobna), wogole to nie gralo, juz mialem pietra ze glosniki albo zwrotnice felerne. grac zaczely DOPIERO W SOLIDNYCH, MAX DOKLADNIE WYKONANYCH OBUDOWACH!!!!!!!!!!

>>>DarekM

O ile wiem to dla Elaca i jakiejś firmy która robiła na Vifach Pl - teraz juz nie ma na ich stronie wzorów obudów na zamówienie. A takie jak robią dla siebie można kupic za 600-800zł.

A jezeli zależy Ci na sztywnosci i masie, to proponuje czyste drewno... - na szalunek :-) do tego lekkie zbrojenie, cement i masz piekne klocki z siatkobetonu...

Albo taniej bedzie jak zwiniesz z ulicy jakiś betonowy wazon i nakryjesz to marmurem... Tylko weź tym napisem - "żył lat..." do wewnątrz ;-)

Przeczytałem to wszystko i pomyslałem o jednym- a gdzie w tym wszystkim to co najwazniejsze, czyli strona duchowa ? Tylko zimne kalkulacje, a kolumna to jednak instrument, przynajmniej wielu z nas tak uważa. decudując się na zrobienie kolumn człowiek decyduje się na ciągłe zmiany, experymenty. Nowy pomysł na zwrotnicę - do roboty. Nowe głośniki- a może wymienić ? Kolumny sklepowe nie dają tej radości, którą znaja właściciele wzmacniaczy lampowych, mogący sobie experymentować z różnymi lampami, podobnie sprawa ma się z wkładkami gramofonowymi. W taki sposób mozna mieć naprawdę sporo frajdy i każdy element toru (prawdziwy typu kondensator, głosnik, wkładka, zwrotnica, materiał wytłumiający) poznać od podszewki.

Jesli chodzi o koszty to uważam że ma to sens tylko gdy decydujemy się sami wykonać prawie wszystko. Zakład na komputerach tnie płyte, my składamy i sklejamy. Potem trochę lakieru- to najfjniejsza zabawa. Zaoszczędzone pieniądze na elementy ozdobne typu gniazda czy kolce (pomijam tu dyskusyjną wypowiedź o wpływie gniazd na mikrodynamikę, no chyba że mamy do czynuienia ze złymi gniazdami).

Głosniki- tu zgodzę się ze zwolennikami PraAców. Ilość stron oddanych fanów, liczne klony i niekończące się dyskusje mówią same za siebie. Kiedys zrobiłem kolumnę na wzór ProAca z oryginalną zwrotnicą, jednak na polipropylenach i tytanach na górze. Głośniki były sporo tańsze ale efekt poruszyłby sumienie wielu producentów słono wyceniających swoje wątpliwe produkty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.