Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Territory Band - 1 - Transatlantic Bridge

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzień dobry

Kolejny po-łikendowy wpis. Przez ostatnie dwa dni królował u mnie Tony Levin z płyty 'world diary'. Do tego pierwsza wprawka King Crimson po około 10ciu latach przerwy, czyli EP'ka 'Vroom'. Płyta zawiera surowe wersje kilku utwórów nagranych potem ponownie na płytę 'Thrak'. UWAGA! TA PŁYTA MOŻE OPARZYĆ!!! Nieokiełznany ogień. King Crimson w akcji. :-) 'Thraka' w weekend też słuchałem. Do tego w przerwach Bartok i jego kwarety numer 3 i 5.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-6776-100008424 1204535283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okrutnie wynudził mnie dziś Haydn.

Chyba nie mam nastroju.

Albo po symfoniach Nielsena i Sibeliusa inne nie mogą smakować jak należy. To bardziej prawdopodobne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czemu.

Boleję nad tym bardzo.

Rozumiem że na tym forum wszystko co nagrał Haydn, Bach, Mahler, Savall, Coltrane, Neil Yong czy Tom Waits to arcydzieła - ja jednak czasem mam słabsze dni i genialności niektórych ich arcydzieł doświadczyć nie potrafię.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

mc iek, 3 Mar 2008, 12:16

>Nie wiem czemu.

>Boleję nad tym bardzo.

>Rozumiem że na tym forum wszystko co nagrał Haydn, Bach, Mahler, Savall, Coltrane, Neil Yong czy Tom

>Waits to arcydzieła - ja jednak czasem mam słabsze dni i genialności niektórych ich arcydzieł

>doświadczyć nie potrafię.

Uwielbiam zbierać oryginalne płyty. Mam ich grubo ponad tysiąc. Miesiąc, w którym nie kupiłem przynajmniej 25 płyt uważam za stracony.

Do sprzętu nie przywiązuję szczególnej wagi. Pamiętam jak słuchałem Pink Floyd na monofonicznym Grundigu. I też było cudownie i magicznie.

...no wlasnie, nie kupuj plyt przez dwa -trzy miesiace, kup ten wzmacniacz a recze ze bedzie magicznie...kazdego dnia.....

http://cgi.ebay.co.uk/NVA-AP30-Integrated-amplifier_W0QQitemZ270216415887QQihZ017QQcategoryZ3280QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262QQ_trksidZp1742.m153.l1262

broy,

Czy podoba Ci się każda płyta którą kupujesz ( nawet jeśli kompozytor jest uznany, wykonanie przednie a wycyzelowany zakup poparty głębokim namysłem i rekomendacjami zaufanych forumowiczów ) ?

mc iek, 3 Mar 2008, 13:23

>broy,

>Czy podoba Ci się każda płyta którą kupujesz ( nawet jeśli kompozytor jest uznany, wykonanie

>przednie a wycyzelowany zakup poparty głębokim namysłem i rekomendacjami zaufanych forumowiczów ) ?

dokładam jeszcze przeczytanie recenzji z kilku pism (gramophone, classic fm i bbc music magazine oraz muzyka 21 z naszych no i te liche działy muzyczne z hfim/audio/audio video, bo te akurat czytam), sprawdzenie recenzji w sieci no i odsłuch przed zakupem ;-)

wtedy odpowiedź brzmi: w ogromnej większości TAK!

natomiast mogę z przyjemnością dodać, że od kilku lat kiedy uczestniczę w tym forum, nie miałem wpadek z rekomendowanymi przez Szanownych Forumowiczów płytami!

i to jest ważniejsze od recenzji, sieci, pism itd. :-))))))))

pzdr

Szczere gratulacje zatem.

Widać dogodzić Ci nie trudno.

Ps. Zrobiłeś się taki "akuratny" ( dawniej pisałeś z jajami - dziś w zasadzie dokładnie wiem co wystukasz, zanim to wystukasz ).

Jeśli zatem napiszesz coś o tych symfoniach Haydnach to także czuję, że wiem :))

Miłego słuchania !

mc iek, 3 Mar 2008, 14:19

>Szczere gratulacje zatem.

>Widać dogodzić Ci nie trudno.

moim zdaniem wręcz przeciwnie, dogodzić coraz trudniej, bo coraz więcej płyt już mam ;-)

>Ps. Zrobiłeś się taki "akuratny" ( dawniej pisałeś z jajami - dziś w zasadzie dokładnie wiem co

>wystukasz, zanim to wystukasz ).

>Jeśli zatem napiszesz coś o tych symfoniach Haydnach to także czuję, że wiem :))

>Miłego słuchania !

no cóż, nie te lata i nie te palce ;-)

powody są trzy: nie chce mi się walczyć z wiatrakami, po drugie nie mam zamiaru dostawać kubłów pomyj na głowę po takich wpisach, po trzecie piszę bardzo mało

pzdr

Dzisiaj mam dzień Milesa

Ukryta Zawartość

post-8986-100008402 1204574014_thumb.jpg

post-8986-100008403 1204574014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mc iek - dzieki, ze napisales w tym watku, choc wiem, ze za nim nie przepadasz. mam nadzieje, ze Twoja plyta spodoba sie paru czytajacym. offtopy w tym temacie mile widziane!

u mnie Dejohnette "new directions in europe" - trudno byłoby coś mądrego napisać, może poza nazwiskami autorów: dejohnette, lester bowie, abercrombie, eddie gomez. i jak mawiał Siara "Siarzewski": "i wszystko jasne".

Dlaczego miałaby się spodobać ?

Nie napisałem przecież ani słowa na jej temat. Podobnie jak większość forumowiczów - ograniczyłem się jedynie do wklejenia covera okładki.

Na późny wieczór zupełnie inaczej:

Adrain Belew Here

Frip i Eno The Equatorial Stars

Ukryta Zawartość

post-8986-100008398 1204579046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Der Blutharsch. Posluchalem wczoraj plyty The Track of the Hunted. Bardzo ciekawa muzyka , jakze odmeinna zarazem od znanego mi wczesniej Der Sieg des Lichtes. Podniosle, bardzo mroczne utwory ze schowanym w dali wokalem. Atmosfera poganskiego rytualu. I jeszcze mnostwo pomyslow formalnych. Swietne zabawy z samplami. Zdecydowanie ciekawsze od takiego Death in June moim zdaniem. Nieprzesluchane czeka na swoja kolej The Pleasures Received in Pain.

Aha - jak dla mnie wielka zaleta Blutharscha jest to, ze sluchajac tej muzyki nie mam wrazenia ze to taki wiejski lo-fi dark folk ciety na organkach casio - niestety wiele podobnych zespolow ociera sie o kicz.

Kilka lat nie słuchałem Steva Colemana.

Od tygodnia słucham go prawie non stop.

Czuje się jakbym teleportował się parę lat do tyłu.

Aktualnie 'Black Science' z moim ulubionym 'Black Phonemics'

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi