Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do RB 250 ?

TIA2200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym się zapytać jaką wkładkę polecacie do ramiona Regi RB 250 w gramofonie Planar2? Najlepiej z własnego doświadczenia. Ja obecnie testuję dwie: Sumiko BluePoint 2 oraz Goldring GRX 1022. Bardziej się sklaniam ku wkładce Sumiko ale chętnie rozważe inne propozycję (jeśli jest coś lepszego). Przeglądając forum zauważyłem, że dużo poświęca się wkładce Audio Technika 44ML jako dobrej propozycji do maksymalnie 1000 zł (taki mam mniej więcej budżet). Czy warto zainterseować się tą wkładką do Regi? Zasatanawia mnie również wkładka Goldringa model 2500. Z racji posiadanego przedwzmacniacza poszukuję wkładki MM. Jeśli ktokolwiek mógłby coś napisać na powyższy temat będę bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/51199-jaka-wk%C5%82adka-do-rb-250/

Witam!

Z racji posiadanie przez Ciebie pre MM, proponuje Benz Micro SILVER (MC ale wysokopoziomowa) - normalna cena to ok. 1200 zl, ale ostatnio na ebay-u poszla nowka za 700 zl. Jesli chodzi o brzmienie - w tej cenie REWELACJA!!!

Pozdrawiam.

Gość chml

(Konto usunięte)

Z wlasnego doswiadczenia znam Goldringa (model 1044 we wcieleniu AN IQ), Benz Micro (co prawda wersje Gold), znam tez ramie RB 250. Wkladke Goldringa mozna polecic, gra bardzo ladnie, natomiast Benz Micro to moim zdaniem porazka. Wkladek Sumiko sluchalem krotko i nie moge sie o nich wypowiadac.

Uwazam, ze najlepszym wyborem bedzie Denon DL-103. Reszte pieniedzy przeznaczylbym na step up MC-MM lub preamp MC. Moim zdaniem jezeli nie ma sie do wydania naprawde grubej kasy, DL-103 jest bezkonkurencyjny.

Dzięki za wpisy. Wkładki Benz Micro Silver nie brałem pod uwagę, ale propozycja wydaje się ciekawa. Jak tylko będę miał okazję to ją sprawdzę. Jeśli chodzi o tego Denona to mam mieszane uczucia. Z jednej strony jest to wkładka przez wielu oceniana badzo dobrze (na highfiedelity.pl jest wyznacznikiem wkładek do 2000 zł) z drugiej strony powiedziałbym, że jest to wkładka "kapryśna". Nie z każdym ramieniem dobrze gra i wymaga naprawdę bardzo dobrego preampu. Miałem okazję ją słuchać z paroma systemami (tanie, używane gramofony i preampy) i jakoś nie mogłem doświadzyć dobrego brzmienia. Prawdopodobnie wina była po stronie ramienia i preampu. Na razie nie mogę pozwolić sobie na wymianę preampu, ale jak kiedyś go zmienię to wtedy bardzo chętnie. Cały czas zastanawia mnie AudioTechnika 440ML o której pisze się, że jest bardzo zrównoważoną wkładką, a czegoś takiego bym oczekiwał do swojego systemu. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenie z tą wkładką z ramieniem RB 250 to proszę o wpis.

P.S. Jeszcze raz posłuchałem wkładki Sumiko BluePoint2, jeśli nic innego nie znajdę to chyba się na nią zdecyduję.

Pozdrawiam

Co do Denona DL-103 to raczej bym sprawdzil poniewaz jest tego warta a pre mozna zlecic komus z dzialu DIY i zaspiewa jak malo ktora.

Tez obecnie szukam wkladki i biore ja pod uwage mimo ze mam raczej za lekkie ramie to bede posilkowal sie plastelina badz blaszkami dowazajacymi zrobionymi na miare u grawera.

robix

Ja mam 440ml i rb250. Niestety nie mam dużego porównania - grałem jeszcze z goldringiem 1012, tylko już nieco zjechanym. Generalnie mam wrażenie, że dzwięk 440 jest dość delikatny, miękki, zrównowazony i owszem, choć czasem można mieć uczucie, że brak kopa i energii. Ale to może być tez kwestia pre - na razie grałem z grahamem slee, a teraz odpalam vsps-a - zobaczymy jaki z tego wyjdzie za dzwięk ;)

to co opisujesz to typowe brzmienie wiekszosci rodzin wkladek audio technicy, inne brzmieniaa maja rodziny ze stajni shura inne denona odwazylbym sie powiedziec ze mozna modelowac ten dzwiek niemal dowolnie poprzez ramie, pre, okablowanie, zaqwieszenie ale i tak firmowego brzmienia zbytnio sie nie przeskoczy, choc chetnie poczytam byc moze o jakichs spektakularnych przypadkach temu przeczacych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.