Skocz do zawartości
IGNORED

kamyczek do ogrodka -- wygrzewanie

taak

Rekomendowane odpowiedzi

w takim razie do projektowania plytek musimy chyba wprowadzic dodatkowy parametr - bliskosc elementow wydzielajacych cieplo i kondensatorow. rozumiem ze wieksze gabarytowo kondensatory powinny byc blizej elementow mocy(nawet gdy wcale nie sa zwiazane z elementami mocy). a co jesli jakis kondensator trafi sie troche na uboczu,np w oklicach klawszy albo pokretel sterujacych..moze byc problem z jego wygrzaniem.

co do lamp to zeby wydluzyc ich zywotnosc raczej wystawia sie je na zewnatrz aby mialy gdzie grzac.oczywiscie to nie jest regula

Oj panowie. Wygżewanie jest skrótem myślowym. Chodzi o to żeby sprzet przed słuchaniem był zasilany.

Nietylko chodzi o efekt termiczny. Np: w przypadku kondensatorów elektrolitycznych chodzi o ich uformowanie ( podobnie jak akumulator ). Więc niemartwcie się rozmieszczeniem elementów.

>tomekkk

pisalem juz choc nie musiales oczywiscie tego czytac ze interesuje mnie tematyka audifilstwa(nie wiem czy to dobre okreslenie).interessuje mnie co? po co? dlaczego?? i za ile? terminologia nie jest dla mnie wazna w sensie zeby nie byla bledna, slowny opis mi zupelnie wystarczy np w temacie wygrzewania spodziewalem sie odpowiedzi typu :"po miesiecznej pracy kondensatora jego pojemnosc spadnie albo wzrosnie (nawet nie musze wiedziec o ile) i pozostanie stala"albo jego "indukcyjnosc pasozytnicza spadnie lub wzrosnie" itp

bez watpienia bedzie to mialo wplyw na charakterystyki filtrow ale ten wplyw to ja sobie juz sam przewidze tyle ze musze wiedziec jaka jest ta zmiana.

oczywiscie nasowa sie pytanie ja jakiej podstawie ktos mowi "wymien sobbie kond takie na takie i bierze odpowiedzialnosc za brzminie nie znajac ukladu w ktorym pracujac te kondensatory.

no wiec mam te kilka kameczkow i powrzucam je jeszcze troszeczke i mam nadzieje ze cos sie dowiem.ba nawet jestem pewny

To jednak taak nie żartuje. To ktoś mnie wbłąd wprowadził.

Kondesator elektrolityczny ( każdy, od jakości kondensatora zależy w jakim stopniu to zjawisko nastepuje ) jeżeli przez długi okres czasu jest rozładowany traci pojemność. Taki kondesator jak zostanie naładowane i efekt ten będzie podczymywany spowrotem osiągnie swoje parametry. W związku z tym świeży , lub nieuzywany sprzęt należy "wygrzać". To tyle na temat kondensatorów, a wygrzewania z mojej strony.

Natomiast chętnie pośledzę temat, gdyż interesuje mnie jaki wpływ ma docieranie na pracę np; elementów półprzewodnikowych jak sławne opamy. Narazie nierozumiem co takiego w nich zachodzi, poza ustabilizowaniem się temperatury, a tym samym ustaleniem wewnetrznych punktów pracy. Ale to moim skromnym mniemaniem dotyczy tylko rozruchu sprzętu przed słuchaniem. Więc nie wiem co daje długotrwałe wygrzewanie w stosunku do półprzewodników.

generalnie na temat kondensatorow elektrolitycznych wiem miedzy innymi ze wysychaja w zwiazku z tym wnioskuje ze ich pogrzewanie zmniejsza ich pojemnosc.

jak zastanowic sie nad kondesatorami pozostalymi(pomijajac tantalowe i inne wygibusy) to ich pojemnosc chyba tez zmniejsza sie wraz z temperatura.

co do wzmacniaczy operacyjnych to moje zdanie na ten temat jest identyczne z tym ktore przedstawil Fabianek. czy ktos moze nam to wyjasnic??

Oczywiście elektrolity wysychają. Podniesiona temperature ten proces przyśpiesza. Ale mówimy o wygrzewaniu , a nie o starzeniu. Starzenie się używanego elektrolita jest procesem stosunkowo powolnym. Jak elektrolit jest prawidłowo wykonany i oczywiście używany, to starzeje się on wolniej niż wielu znawców mysli. Szlak mnie czasami trafia jak przeglądam forum dla elektroników i czytam, że lekarstwem na wiekszość bolączek jest wymiana wszystkich elektrolitów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.