Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do yamaha rx-v 3800

robirem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczeło się - 1 sprzęt kupiony ( yamaha ampli jak w temacie) teraz głośniki. Niestety sytuacja się skomplikowała. Ze względu na aranżacje wnętrza kolumny podłogowe zostaly wykluczone. Po dotychczasowej lekturze wybrałem taki zestaw MA: BR2 x 2 , BRLCR , BRFX x2 oraz velodyne ch12R tańszy lub ch12Q nowszy i droższy. Zdaje sobie sprawę żę sub musi dać radę w muzie i kinie ( uniwersalnie ) . Być może też zainwestuje w RS1 na fronty ale nie wiem czy nie przekombinuje. Sprawa dość pilna , ampli pojawi się w przeciągu tygodnia.

Ewentualnie jako alternatywna JBL L830,L studio LC, L810 ( sub bez zmian ). Pokój 40m scena ok 20m, kino 70 muza 30 - jazz,soul itp

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/52546-zestaw-do-yamaha-rx-v-3800/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus velodyne CHT15Q

Ukryta Zawartość

Suby ultracube są delikatnie mówiąc nie warte pieniędzy.

Absolutnie żadne kolumny z dzielonym tweeterem jak JBL czy Dali Icon do yamahy.

2 sprawa, tak się składa, że miałem trochę w domu monitor audio z serii gold (starsza ale droga seria) i yamahę DSP-A1. Raczej nie polecam do yamahy, zresztą nawet z lampą nie grały te kolumny na poziomie jaki się spodziewałem

Jutro mam odsłuch BR2 , BRL , BRFX oraz REL T1. Ciekawy jestem co będzie. Ja nie zagra dobrze to podejme negocjacje w domu a jak się uda to RS seria z frontami RS6 w brązie ( mój idealny typ ). Jeżeli BR zagra przyzwoicie to biorę i mam kilka tyś w kieszeni. w sumie to i tak najwiecej oglądamy filmów

PS. pewnie da się odczuć jak bije się z myślami

pzdr

Witam,

No to jestem po odsłuchu.Wrązenia jak najbardziej pozytywne.Słuchałem kolumn prosto z pudła więc napewno dzwięk się jeszcze "uplastyczni". Jestem głeboko poruszony :) ile te maleństwa potrafią. Sub uzupełnia dolne pasmo ( w tym przypadku REL T1 ) i w zasadzie mamy kolumny trójdrożne . Oczywiście brakuje troche średnicy oraz detaliczności ale nalezy pamietać że BR2 to kolumna za 600,00 za sztukę i w tym przedziale uważam ją za ponadprzeciętną. Kolejna sprawa to pomieszczenie odłuchowe - 45m!!! czyli kolos , oczywiście świetnie wytłumione ale jednak. Co do kina do bez komentarza - gra świetnie ( a z velodyne 12Q zagra na 100% jeszcze lepiej. Na samym końcu poprosiłem o odsłuch RS6. Rónica spora, głebia, średnica oraz świetna detaliczność ale.... róznica w cenie też jest spora. BR2 z dobrym subem zagra blisko RS6 z wyjątkiem braków w średnicy ( tego się nie da załatać subem ). Sub i tak jest potrzebny do kina reasumując wybór jest dla mnie jasny - BR + velodyne.

Na koniec uwaga: może się wydawać że zestawienie BR2 z RS6 to smieszne ale zrobilem to celowo żeby odczuć kolosalną różnice. Róznica jest ale zestawieniu BR z subem już nie taka duża.

Dodatkowe dane odsłuchowe:

ampli - Yamaha 1900

muzyka: Groniec, Jopek, Yeloo oraz Dire Straits

pzdr

sub jest b. ważny dlatego polecałem 15 calowego velodyne (z mądrych oszczędności na reszcie), w takim pomieszczeniu można już 15-kę zaaplikować (miałem mocną 15-kę w 37m)...

Jeśli te MA są dobre to z velodyne 12 będzie też niezły zestaw. 15 cali lepiej by się zgrał z podwójnymi midbasami 6.5 cala wysokiej klasy (emotiva ERM-6.2)

do kolumienek MA jakie wybrałeś możesz sobie odpuścić 15Q, do takiego suba potrzebny jest pełny, gęsty dźwięk z kolumn o odpowiedniej energetyczności (nie mylić z "schodzący nisko"). Tylko wtedy otrzymasz blend bez "dziur energetycznych", effortless dynamics i ogólnie o klasę lepszy dźwięk w dużym pomieszczeniu.

polecałem ZESTAW, który wg mnie pasował w 100% do yamahy, muzyki jakiej słuchasz i pomieszczenia.

Monitor Audio, które miałem do były 2 drożne monitory stojące z tweeterem gold (kosztowały kiedyś coś 6.5 tys zł jeśli dobrze pamiętam), wg mnie grały za jasno i szczupło do yamahy, nie miały gęstości w średnicy i stąd głębi, a góra była średniej próby, troszkę związana z kolumnami i brudnawa (pokonały je z łatwością głośniki 2 razy tańsze - gotowe kity na focalach). BR2 nie słyszałem, ale nie spodziewałbym się cudów w postaci dobrej średnicy i odpowiedniej wytrzymałości (zwłaszcza do suba 15 cali). Dlatego spokojnie kupuj 12Q.

odnalazłem ten model, to były Monitor Audio Studio 20SE, należały do znajomego, który je przywiózł na porównania do mnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no nie wiem don111 ta yamaha to hi end więc nawet jak przebarwiają to napewno to mocna maszyna.Americano rozumiem że taki filtr ograniczy ryzyko przesterowania. Zresztą niskie częstotliwości będzie obsługiwać wyłącznie velodyne, więc ciężar BR2 lub RS1 to tylko midbasy i wysokie, tu też ampli ma jakieś zabezpieczenia?

pzdr

ta Yamaha to dokładnie ten sam model co tania rxv 1800 tylko z dodanymi bajerami do obrazu

brzmieniowo podobnie jak inne "haj endy" amplitunerowe to gra gorzej od przeciętnego, taniego wzmacniacza

don111 nie chodzi o ampli , tylko o kolumny, próbuje ustalić czy nie są za słabe mocowo i czy to nie grozi spaleniu glośników. Tą yamahe odsłuchiwałem do spółki z canton ergo 607 i gralo dla mnie na tyle dobrze że ją kupiłem. Poziom zadowolenie odbiorcy końcowego jest najważnieszy.Ja jestem zadowolony więc jest OK. Mam też jakieś porównanie bo te same kolumny grają też z wzmakiem Marantz PM6002 i oczywiscie jest dobrze lub bardzo dobrze ale ja szukam rozwiązania uniwersalnego i w tym przypadku stawiam na yamahe. Kolumn szukam już dość długo i koniec końców zdecydowałem się na rozwiązanie 5.1 przy czym fronty to podstawki a dolne pasmo to sub, reszta standard. Moim zdaniem kupowianie b dobrych podłogówek z super basem to bardziej lub mniej przesada skoro rolę basu przejmuje sub ( również w stereo ) . Ważne jest jednak by mocowo cały układ 5.0 dawał radę z subem oraz ampli. Dopóki nie wydam kasy ( wtedy już zamknę temat bez zbędnego rozpamiętywania ) będę dalej rozważał różne możliwości i z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi

pzdr

ze 2 razy zdarzyło mi się, że pilot od DSP-A1 wpadał mi pomiędzy poduszkę a ramię fotela, zanim się zorientowałem dlaczego zaczyna ryczeć coraz głośniej sprzęt się wyłączał, czyli były zabezpieczenia. W 3800 nie wiem jak jest, wzmacniacz jest mniej solidny jak w DSP-A1 niestety

>robirem

jeśli chodzi tylko o moc to nie masz się czego obawiać, nawet lepszy jest (pod względem bezpieczeństwa dla kolumn) mocniejszy wzmacniacz niż zbyt słaby, w obu przypadkach należy rozsądnie się bawić potencjometrem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.