Skocz do zawartości
IGNORED

Monofilia - wstręt do stereo

nightwing

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że w końcu wywiązała się sensowna rozmowa... Ja, za moje "herezje" już zostałem zbesztany. Czy słusznie? Odpowiedź zostawiam normalnym na umyśle i nie oceniającym sprzętu po ilości zer w cenie...

Eee. Mateusz. Wątek przebiega w poprawnej atmosferze. Bywają gorsze.

Nie przejawia się tu również rządza pieniądza ;)

Czasami trzeba jednak przełknąć inne spojrzenie na świat prezentowane przez kolegów. Wielu wie dużo, nawet jeśli czasami wygłaszają niewygodne nam sądy. Samemu również trzeba raczej iść w argumenty, zostawiając z boku oceny stanu umysłowego ;).

>>Grzegorz7

Faktycznie może masz rację, zbytnio się poirytowałem... Tylko fakt, że może nie wysławiam się w stricte "audiofilskim języku" nie jest powodem do klasyfikowania moich wypowiedzi jako przedszkolnych, bezsensownych czy też głupich. Jeszcze raz podkreślam, wiek człowieka i wartość posiadanego sprzętu nie ma wpływu na słuch i wiedzę. Jeśli niektórzy tego nie dostrzegają, to nie moja wina.

>>jozefkania

Mimo całej ironii wypowiedzi, dotknięte zostało przez Ciebie sedno sprawy. Patrzmy na wszystko tak, jak nam się podoba, a nie tak, jak dyktuje nam to społeczeństwo... Choć Ziemia w kształcie sześcianu... Chciałbym to zobaczyć ;-).

>jozefkania, 11 Maj 2009, 22:33

>A moim zdaniem Ziemia ma kształt sześcianu.

>Takie jej postrzeganie mi się najbardziej podoba.

koledze się pogarsza? wypowiedzi kolegi zdradzają coraz większe zaburzenia toku myślenia charakterystyczne dla stanu emocjonalnego pobudzenia

a innymi slowy - co ma piernik do wiatraka?

O czym jest wątek?

Niebywała moc muzyki. Jej potęga wywołuje w naszej świadomości istną burzę doznań. W tych warunkach słyszymy to co chcemy słyszeć, a nie to jak gra. Nie ma wówczas specjalnych wymagań co do technikalii podawania nam muzyki. Mózg ułoży wszystko właściwie. Mono, stereo, wielokanałowo, jakie to ma znaczenie?

Jeżeli zaś muzyka nie wywołuje w nas takich reakcji to czy warto jej słuchać?

;)

Na temat proszę.

Grzegorz7, 11 Maj 2009, 22:57

Proszę Cię bardzo :) Na temat.

Dzisiaj sobie posłuchałem utwór "Somebody" Depeszów... No i ciary, ciary :)

Przestrzeń fenomenalna. W tle jakaś restauracja, rozmowy ludzi, padający deszcz... Bardzo ciekawa realizacja. Głos Gore'a (choć średnio nagrany) momentami uciekający daleko, daleko za kolumny...

Tego się na mono nie uzyska ! Chcecie - słuchajcie w mono. Tyle, że takie smaczki tracicie.

Nie no Grzegorz7 daj spokój chyba nie myślisz że jakośc sprzętu jak i parametry nie maja znaczenia.Równie dobrze mógłbym wziąć radio z jednym głośniczkiem i też bedę słyszeć muzykę,tylko czy będą takie wielkie emocje w porównaniu ze sprzętem (large)?.Zdecydowanie mówię nie.Co nie znaczy że nie można słuchać na takim małym radio.

Ok.

Miałeś ciary. O to chodzi.

Dawno temu zrobiliśmy z przyjaciółmi wyprawę w Polskę. Gitary to oczywiste. Wziąłem jednak mały przenośny magnetofon kasetowy. Nagrania Led Zeppelin. Oczywiste, że niewiele słyszeliśmy, resztę zrobiła wyobraźnia. Współcześnie (a mam całą dyskografie LZ) łapię się często na niuansach niemożliwych wówczas do usłyszenia, a jednak je pamiętam!

Oczywiście tamte realizacje utworów to nie to co „Somebody”, ale miałem takie bootleg`owe nagrania koncertowe z przestrzenią. Brzmiało tak jak z tego kaseciaka w głowie.

Jasne, że fajnie czuć przestrzeń.

>jozefkania, 11 Maj 2009, 23:16

>Przestrzeń fenomenalna. W tle jakaś restauracja, rozmowy ludzi, padający deszcz... Bardzo ciekawa

>realizacja. Głos Gore'a (choć średnio nagrany) momentami uciekający daleko, daleko za kolumny...

>

>Tego się na mono nie uzyska ! Chcecie - słuchajcie w mono. Tyle, że takie smaczki tracicie.

przestrzeń, restauracja, deszcz, głos uciekajacy za kolumny, smaczki... a muzyka?

smaczki pozamuzyczne, efekty, proszę bardzo jak ktoś lubi, ale mnie to już nie interesuje a słyszałem różne ciekawe rzeczy, scena na 10 m, dźwięki z sąsiedniego pokoju, znikająca podłoga i sufit itp. itd.

chyba się już nasłuchałem a teraz widzę, że to wszystko tylko oddzielało mnie od muzyki

Grzegorz7, 11 Maj 2009, 23:30

>Areczek, przecież tego nie mówię ;)

>Ale wyobraźnia, rozumiecie!

Jasne że wyobraznia potrafi dopowiedziec czy dorobić.Rozumiem ciebie.Wiem co masz dokładnie na myśli,kiedy słucham perkusji na sprzęcie u rodziny bądz u kolegów to i tak mi sie przypomina perkusja słyszana u mnie.Jednak to i tak nie jest to,to bardzo oczywiste.

El-muzyka Kordowicza.

Też lubię sobie posłuchać.

W ogóle to ciekawa sprawa: kontemplować (ukłony do Józka) i mieć tło dla rozmyślań w innej sferze. . .

Hm. . .

>tylko takim bardzo sjerjoznym ;)

Mejbi :)

Muzyka gdzie pytasz ? Jak słuchasz czegoś po raz setny to czasem trudno o te same ciary, gdy pierwszy raz to usłyszałeś.

Efekty stereo to taka wisienka na torcie. Kto chce może jeść same wiśnie... albo pić samą wiśniówkę - to już niestety choroba.

Ja mam to wszystko (słuchanie a analizowanie) wyśrodkowane i dobrze mi z tym :)

>nightwing

A propos dobrych systemów mono zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powinieneś znaleźć cos dla siebie. Zerknij tez do linków do systemów Japończyków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.