Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli.

xiii-13

Rekomendowane odpowiedzi

XYZPawel, 11 Maj 2009, 08:34

>

>2 zł za metr

Będę drążył. Czy możesz podać dokładnie choćby przekrój, nazwę z kabelka......

A pytam nie bez powodu...........

pozdrawiam

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość

(Konto usunięte)

sittek, 11 Maj 2009, 11:45

>XYZPawel, 11 Maj 2009, 08:34

>>

>>2 zł za metr

>Będę drążył. Czy możesz podać dokładnie choćby przekrój, nazwę z kabelka......

>A pytam nie bez powodu......

Wow :) Przekrój 2,5 mm2 (to ma znaczenie w głośnikowych), nazwy niestety nie ma... :(

xiii-13 zadaj sobie troche trudu zobacz jak są połaczone głosniki w srodku kolumny,jakimi kablami jakimi zaciskami-jak zobaczysz te super połaczenia to da tobie duzo do myslenia...ile kasy warto wydac na kable. wystarczy odkrecic jeden głosnik.

XYZPawel, 11 Maj 2009, 11:55

>

>Wow :) Przekrój 2,5 mm2 (to ma znaczenie w głośnikowych), nazwy niestety nie ma... :(

czyli jednak ma coś znaczenie....czyli kabelka 0,1mm2 typu Media Market nie posiadasz? Czyli jednak kabelek ma dla Ciebie jakieś znaczenie? drążę dalej...każdy kabelek ma jakieś oznaczenia, poza tymi MM.:) więc co tam jest napisane? czy każdy kabelek 2,5mm brzmi tak samo? (podtynkowy,telefoniczny,skrętka,komputerowy i od żelazka?

Jesli mi odpowiesz na te pytania przejdę do rzeczy...:)

Gość

(Konto usunięte)

sittek, 11 Maj 2009, 15:01

>>Wow :) Przekrój 2,5 mm2 (to ma znaczenie w głośnikowych), nazwy niestety nie ma... :(

>czyli jednak ma coś znaczenie....czyli kabelka 0,1mm2 typu Media Market nie posiadasz?

To jest właśnie kabel typu MM, tylko, że TAŃSZY, chyba tam nigdy nie byłeś :) Nigdy nie mówiłem, że impedancja nie ma znaczenia. I jak widać, prawidłowy kabel można kupić bardzo tanio.

XYZPawel, 11 Maj 2009, 15:27

1. jednak różne kable różnie odtwarzają muzykę;

2. ważny jest przekrój i materiał z którego są zbudowane;

3. kable należy zastosować adekwatnie do posiadanego sprzętu;

4. czyli jednak są prawidłowe i nieprawidłowe kable;

5. czyli jednak nie wszystkie kable grają tak samo;

6. przykładasz wagę do posiadanego okablowania

7. swoje teorie masz pod swój aktualnie posiadany sprzęt.

I na koniec najciekawsze :

8. w MM byłem.

Z ciekawości zmierzyłem swoje obecne kable :P Żyła ma średnicę 1,3 mm z izolacją.

W międzyczasie pogadałem z kolegą i powiedział, że sprawdzi czy nie ma w pracy jakiś zbędnych kabli. Tak więc możliwe, że kable będą za free. Jeśli jednak będę kupował to spodobały mi się te Procaby :)

Gość

(Konto usunięte)

sittek, 11 Maj 2009, 16:03

>1. jednak różne kable różnie odtwarzają muzykę;

Bardzo złe kable (o zbyt małym przekroju) MOGĄ powodować pogorszenie odtwarzania wysokich tonów

>2. ważny jest przekrój i materiał z którego są zbudowane;

w pewnych granicach, w praktyce wystarczy zwykła miedź.

>3. kable należy zastosować adekwatnie do posiadanego sprzętu;

jak wyżej

>4. czyli jednak są prawidłowe i nieprawidłowe kable;

jak wyżej

>5. czyli jednak nie wszystkie kable grają tak samo;

jak wyżej

>6. przykładasz wagę do posiadanego okablowania

jak wyżej

>7. swoje teorie masz pod swój aktualnie posiadany sprzęt.

jak wyżej

>I na koniec najciekawsze :

>8. w MM byłem.

Ale chyba nie patrzyłeś na kable...

XYZPawel, 11 Maj 2009, 16:09

>

>Ale chyba nie patrzyłeś na kable...

patrzyłem i dotykałem. Same niemieckie i tyciuśkie i grube jak dwa paluchy. I tanie i drogie. Każde podobne do siebie ale inne.

Kiedyś, jeszcze przed audiofilami, wielu producentów fabrycznie montowało w kolumnach kable, który wychodziły wprost ze zwrotnicy, o sieciówkach nie wspominając. Dzisiaj w dobie słuchania baterii do pilota wszyscy montują coraz więcej styków, wtyczek, gniazdek i innych pogarszaczy, a potem jeszcze kupują do tego magiczne preparaty po 500 złotych, żeby polepszyć kontakt:)

kiedyś dawno temu troszę uśmiechałem się czytając opinie o kablach głośnikowych i ich wpływie na dźwięk,

niestety musiałem zweryfikować swoje zdanie po prostej wymianie kabli

i jeszcze żeby było ciekawiej wymieniłem niskobudżetowy kabel Bendridge'a grubości 2,5 mm2 na kabelek tej samej firmy o przekroju 1,5 mm2 - kabelki były mniej więcej tej samej długości około 2 x 2,3 m.

Z grubszym dźwięk był bardziej precyzyjny i wyostrzony na górze, natomiast bas był rozlazły, z pogłosem co mnie nieco uwierało. W drodze eksperymentu postanowiłem sprawdzić czy wymiana kabelków coś zmieni

Po zmianie na cieńszy ewidentnie bas zrobił się bardziej zwarty, mięsisty, i tego szczegółu jestem pewny, pozostałych pasmach nie zauważyłem różnicy,

Potwierdzam, to co napisał jeden z moich przedmówców - kupowanie drogich kabli bez wcześniejszego odsłuchu i sprawdzenia jak będą grały z naszym zestawem, to kupowanie na chybił - trafił

Gość

(Konto usunięte)

foma11, 12 Maj 2009, 18:02

>kiedyś dawno temu troszę uśmiechałem się czytając opinie o kablach głośnikowych i ich wpływie na

>dźwięk,

>niestety musiałem zweryfikować swoje zdanie po prostej wymianie kabli

Ja się uśmiecham, jak słucham takich "argumentów". Zrób test ABX i znowu się zaczniesz uśmiechać.

ale to chyba lepiej, że wymieniamy opinie z uśmiechem na gębie, niż mielibysmy na siebie pluć

natomiast pomijając niuanse sprzętowe kiedy siadam przed sprzętem audio moja papa jest zawsze uśmiechnięta, kiedy mogę posłuchać muzyki tak jak lubię, i takiej jak lubię,

zwłaszcza po kilku ostatnich odsłuchach ''between us and the light'' trio Możdżer/Danielsson/Fresco

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ok, nareszcie mam cały sprzęt u siebie. Kable mam takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest różnica między tymi Cordialami, a tamtym badziwiem. Bas jest bardziej miękki. Wcześniej był bardzo twardy i krótki. Poza tym te stare kable szumiały. Wniosek: warto zmienić kable, zwłaszcza jeśli to nic nie kosztuje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.