Skocz do zawartości
IGNORED

monitorki dla średniowymagającego

a.junski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, od tygodnia bezowocnie poszukuję monitorków. Pokój ok. 15m^2 dosyć dobrze wytłumiony, muza-jak w "o mnie", ma to grać pod yamahą a-520(już niedługo) i spełniać dwa warunki, otóż BR jeśli takowy będzie, musi posiadać wylot z przodu, no i rzecz najbardziej prozaiczna-kasa muszę się zmieścić w kwocie 600zł. Skłaniam się bardziej ku sprzętowi z drugiej ręki, ale ciekawy DIY też wezmę pod uwagę.

pozdrawiam i z góry dzięki

W tej kwocie to może nawet zrobisz klony kolumn WLM LaScala, kosztujące 10.000 zł !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oryginalnego schematu zwrotnicy nikt nie zna, ale jak się okazało schemat zasymulowany przeze mnie spisuje się bardzo dobrze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche rozsądniej!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

heco byłyby oki, ale nie ustawię ich dostatecznie daleko od ściany, aby mogły zagrać. Odbiegając od tematu moja yamaha wg manuala obsługuje kolumny od 4Ohm wzwyż, podczas gdy nad/pod zaciskami mam jak byk 8-16Ohm, jak to jest?

mietki słuchałem w podobnym pomieszczeniu i było prawie dobrze... Jednak po przebrnięciu przez temat "Totem Mite, Staff..." i nie znalezieniu KONKRETNEGO rozwiązania na zwrotnicę 8Ohm odpuściłem.

Poza tym musi to jakoś wyglądać, a jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak wyfrezuję płytę pod GDN'a

ps. brak mi przestrzeni na potwory typu La Scala ;P

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja czekam teraz na harpie, będę miał tanio do sprzedania Tannoye f2, ale to już nie to samo co m1 lub m2 - z denonem grały super knopflera, dire, allmanów, ale gubiły się na acpiorundc, radiohead, metallice - może to wina ustawienia, wytłumienia itd... bo firma zacna, no i BR z przodu

Do tej kwoty i metrażu polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tannoy M1 lub M2 też kupisz do 600zł na allegro ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KEF Coda 7 lub 8 albo seria Q... małe bassreflexy z przodu.... albo Eltax monitor III mają bassrefleks`a pod spodem i stoją na kolcach, jakie dasz podłoże taki masz bas:)...

W tej cenie możesz kupić chyba nawet nowe Gale 3020 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Na allegro kolumny tej firmy są moim zdaniem mocno niedoceniane i można je kupić tanio.

Ukryta Zawartość

Mam gdzieś w szafie gale monitor silver.Chyba do dostania za ta cene,ja kupiłem za 24 funty.Grają ładnie analogowo jednak bez wyraznych szczegołów i basu.Nadaja sie do cichego słuchania i ciesza wygladem.

a co powiecie na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stare Infinity jak najbardzie:)

Modelu SM 80 nie znam, ale obecnie są RS 3001 na allegro (obudowa zamknięta). Kolumienki dosłownie znikają!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

może ciut odświeżę i troszkę się doprecyzuję...

muzyka: od uriah heep, hendrixa, przez the doors'ów, parpli, ceppelinów, etc... po rammstein'a /a jakże/ i daab a nierzadko i handel, czy brahms. yamaha idzie powoli w odstawkę i dlatego proszę się nie sugerować tym wzmacniaczem. Wiem, też że z taką kwotą za bardzo nie poszaleję, ale na bogów nie będę przecież cofał się w rozwoju i kupował mildtonów;)

Proponowane przez Was kolumny pooglądałem, poczytałem ile się dało /posłuchać niestety nie miałem okazji/ i...

Dalej mętlik...

Dalej allegro i nowe typy, nowe zapytania...

Acoustic Energy Aegis One

Tonsil Premium Sat /wiem BR z tyłu, ale cena przyzwoita/

Arcus AS 3

Arcus TS 80

Arcus TM 68

Infinity Reference 10

ASW Sonus S-75

Avance Dana 501

MB Quart 220

Mission M71

Wszystkie kolumny są na allegro, przepraszam, że nie podaję linków,ale Opera Mini ma ograniczoną funkcjonalność a i tak już dosyć długo piszę tego posta.

dzięki i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.