Skocz do zawartości
IGNORED

5881...6l6 a może ...

Dear77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie posiadam wzmacniacz AN P2SE w którym od nowości były lampy 5881 .Kupiłem używany a ktoś wsadził National Electronics 6l6 GS 30 watową odmiane 6l6 .Wzmaciacz pracuje dobrze tak mi sie wydaje ale czy ktoś nie popełnił błędu ? Wiem że 5881 to odmiana 6l6 ale ma podobno inne napięcia i gra lepiej .Zastanawiam sie czy kupic 5881 lub odmiane 5881 philipsa 6l6wgb JAN bo tylko ta odmiana 6l6 ma idento parametry jak 5881 .Philipsa 6l6 wgb można dorwać ale np Tungsola 5881 ciężko o NOS .Kolejne pytanie czy 5500 microohma to dobry wynik na testerze .Każda firma podaje inne parametry raz 44 a raz 5500- domyślam się że chodzi o inny tester .Tyle tych odmian że idzie oszaleć a sa i tacy co każą mi kt66 wsadzić .Wstępnie wymieniłem wszystkie lampy w przedwmaku na RCA NOS z 1956 szok !!!! Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/52848-58816l6-a-mo%C5%BCe/

Witaj, ja w swoim miałem oryginalnie KT 88, w międzyczasie zmieniałem je na 6L6 i ich ruską odmianę. Miałem też jakąś małą tetrodę i tylko zmieniałem prąd podkładowy do nich. Generalnie stwierdzam że 6L6 dobre są do wzmacniacza gitarowego i kmoniec. Mają super dynamikę i... nic poza tym. Więc smiało wsadzaj 5881. Polecam z nowo produkowanych JJ (dawna tesla)lub stare dobre nos"y...

Słyszałem że JJ to najgorszy z możliwych wyborów ale może ludzie mówia tak z zazdrości....Przestudiowałem wiele stron i z nich wynika że 5881 jej odmiana 6l6WGB oraz 6l6GB mają inne napięcia z tym że 5881/6l6 WGB maja 23 W a tylko 6l6WB 19W.Z drugiej strony boje sie że jak wsadze 19 W wersje to spadnie mi moc bo teraz mam 6l6 GS 30 W ale jak wzacniacz daje mniejsze napiecia i tak koniec koncow idzie taka sama moc .Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na tak proste pytanie? Sa tu na forum znawcy a jak sie pytam o lampe 5881 to nie wiedzą że to zamiennik 6l6 .Mam kontakt z lampami w sumie kilka miesiecy i zastanawiam sie jak sprzedawcy w renomowanych sklepach nie potrafią odpowiedzieć .Dla sprzedawcy i konstruktora znać odmiany 6l6 czy 300 B to jak amen w pacieżu!!!!

• 1 miesiąc później...

Witam, ja mam stopień koncowy oparty na Philips 6L6WGB i jak dla mnie to bajka. Testowałem jeszcze rosyjskie 6P3S oraz chińskie i JJ 6L6GC, ale to była tragedia. W każdym razie dla Ciebie ważne jest, aby wiedzieć jakie jest napięcie anodowe w układzie i czy bias jest stały czy przez rezystor katodowy. Poza tym 6L6WGB mają maksymalną moc admisyjną 26W. Ewentualnie schemat to mogę pomóc w doborze punktów pracy. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.