Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do Paradigm 9v5 + NAD 325 BEE

Slawczenko_73

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dzięki Waszej pomocy dobrałem sobie nowe kolumienki, no i niestety moje "stare druciaki" Soniclink AST 200 w nowym pomieszczeniu starczają ledwie na styk... Postanowiłem więc poszukać czegoś nowego i mój wybór padł na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Panowie zastanawiam się nad jakimiś kabelkami do powiedzmy 50 zł za metr.. W sumie potrzebuję 2 x 4 m. Nawet trochę skłaniam się ku biwiring-owi, ale po przeczytaniu paru dyskusji i odsłuchu kilku zestawów bez/-i z biwringiem nie wiem czy to gra nie jest warta przysłowiowej świeczki;)

Ukryta Zawartość

wtedy te przyszły mi do głowy:

Ukryta Zawartość

Ach i byłbym zapomniał, dla takich długości lepiej 2 x 2,5 mm2 przekroju, czy może być 4 mm2?? Niby 4 mm2 to troszkę wydajniejszy bas, ale niesie to zakłócenia modulacji wyższych częstotliwości..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52849-kable-do-paradigm-9v5-nad-325-bee/

ja u siebie testowałem bi-wiring i różnica była słyszalna, do tej pory miałem połączone pojedynczym Procab'em LS25, kombinowałem z wymieszaniem LS25 z Van Den Hulem CS 122 (na przemian przepinałem niskośrednie - wysokie), wklejam to co kiedyś napisałem:

"wcześniej miałem spięty system samym Procabem, w sumie jakichś większych różnic nie słyszałem między nimi (może jedynie Procab miał nieco jaśniejszą górę), po przełączeniu w bi-wiring...

1) Procab na wysokie, VDH na niskie/średnie - wyraźna poprawa przestrzeni ale kosztem wysokich tonów - zrobiły się ostre - za ostre (dziwne troche bo przecież wcześniej był sam Procab wpięty), bas raczej bez zmian

2) VDH na wysokie, Procab na niskie/średnie - od razu zrobiło się łagodniej "na górze", może ciut kosztem przestrzeni w porównaniu do pierwszego połączenia (nie w stosunku do ustawienia z samym Procab) ale tamtego nie dało się zbyt długo słuchać, bas za to się zrobił wyraźnie dynamiczniejszy (szybszy) i z większym "wykopem"

zostawiłem połączenie nr 2...

ok don111, wszystko kwestia eksperymentów.Ale lepiej wykorzystać grubość kabla powiedzmy do 2,5mm^2 , czy powiedzmy 4mm^2 też będą na miejscu. Grubszy kabel, to większy bas; chociaż na jego brak w Paradigmach absolutnie nie możemy utyskiwać;)) Ja myślałem o dwóch kabelkach takiej samej średnicy, albo góra 2,5 a średnie-nisko 4mm2

No i jeśli faktycznie byłaby różnica na droższym kabelku, to mógłbym i z 70 zł za metr poświęcić na tą kwestię. Ale wtedy zaczyna mnie korcić wymiana wzmaka na np. NAD 355...

nie chodzi o to że droższy kabel = zawsze lepszy, trzeba po prostu znaleźć taki który się ładnie wkomponuje w system

a zabawa z kablami nie ma w ogóle sensu jeśli chcesz kupić w ciemno...

także na początek proponuję taniutkie ale dobrze grające (dużo lepiej od zwykłych beztlenowych) Procaby LS, do bi-wiringu od razu kup sobie LS15 (na wysokie) i LS40 (na bas)

później możesz popróbować czegoś innego (zwłaszcza na wysokie tony), bo bas i średnica na Procabie wypada bardzo dobrze

Dzięki za pomysła z Procabami:) Ja jestem "starym" audio maniakiem. Czy audiofilem to trudno powiedzieć; od końca lat '80 do właściwie końca 2000 r bawiło mnie i paru moich znajomków buszowanie po sklepach ze sprzętem audio z prawdziwego zdarzenia, przeglądanie testów, chodzenie na audio show, eksperymentowanie, wyszukiwanie płyt wytwórni Chesky Records. Ale potem przysłowiowe gonienie króliczka przestało bawić... A w bi-wiring żem się nie bawił, bo uważałem że to tylko niewielkie/praktycznie niezauważalne poprawienie jakości kosztem chudszego portfela;))Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.