Skocz do zawartości
IGNORED

MA BR2 contra KEF IQ30

robirem

Rekomendowane odpowiedzi

mogą, wszystko zależy od Twoich preferencji...

KEF i MA idą w stronę ciepła i spokojniejszego brzmienia (zwłaszcza KEF), natomiast B&W są bezkompromisowe jeśli chodzi o szczegóły, czasem jest to trochę "suche" brzmienie, słabszych nagrań na nich nie posłuchasz a i przy dłuższych odsłucha mogą być męczące

Przy Twoim pomieszczeniu niestety żaden monitor bez subwoofera nie zagra dynamicznie i ewentualne różnice w tej kwestii nie są najważniejsze. KEF dzięki głośnikowi współosiowemu oraz odpowiedniemu zestrojeniu gra bardziej przestrzennie i spokojnie. MONITOR AUDIO będzie może trochę bardziej muzykalne i szczegółowe. Wszystko zalezy od Twoich preferencji oraz sprzętu - proponuję posłuchać obydwóch modeli kolumn i wybrać lepsze wg Ciebie

Z muzyki to jazz i soul. Rozumiem jlesien że w sumie sub załatwi dolne pasmo i dynamike, więc chyba lepiej kef. Tak nawiasem skoro dobry sub dobrze uzupełnia kolumny podstawkowe to po co inwestować w drogie podłogówki?

pzdr

W Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem będą Kefy, po prostu przy odsłuchu muzki jeśli chciałbyś korzystać wyłącznie z kolumn nie wspomaganych subwooferem, musiałbyś brać pod uwagę drogie, bardzo mocne modele.

Zapytałeś po co duże kolumny jeśli jest subwoofer - niestety zastosowanie subwoofera jest pewną alternatywą dla dużych kolumn, jednak jest także kompromisem. Nie słyszałem jeszcze systemu wspomaganego subwooferem który zagrałby tak homogenicznie, tak spójnie jak dobry system kolumn. Oczywiście przy odpowiedniej konfiguracji zbliżamy się do naprawdę dobrego poziomu jakościowego.

Velodyne cht-12Q to mocny subwoofer, który nie powinien mieć problemów z wytworzeniem odpowiedniego ciśnienia akustycznego nawet w 40m2, chociaż efekt końcowy w dużej mierze zależy od akustyki pomieszczenia. KEF iQ30 wspomagane subem powinny zagrać dobrze, jedynie martwiłbym się o szybkość basu (szczególnie że jest to duże pomieszczenie) przy odsłuchu muzyki. Problem może pojawić się jeśli masz dużo odbić w pomieszczeniu - możesz to sprawdzić słuchając czy masz pogłos.

dzięki za info. pokoj w prostokącie 8x5. Podłogi w panelach. pomieszczone dzielone na cześć wypoczynkowa sofa itd ( scena ok 20 m ) tam będzie sprzęt audio oraz cześć jadalna również ok 20m

Jeszcze jedno dzownił znajomy ze moge podjechać i odsluchać na podobnej powierzchni sytem KEF 3005.se i twierdzi że gra dobrze w muzyce i super w kinie.Czy jest sens bawić się w takie systemy?

Niestety dla tego odsłuchu to musiałbym "zrobić" 100km w dwie strony więc wole najpierw zasięgnąć opinii. Tym bardziej że jakośc bardziej wierze klasycznym konstrukcjom

pzdr

Z Twojego opisu wynika, że zestaw powinien zagrać dobrze w konfiguracji sub i iQ30. KEF KHT3005 to naprawdę bardzo dobry zestaw 5 głośników i subwoofera, który bardzo dobrze brzmi w kinie domowym (mam co prawda drobne wątpliwości z możliwościami subwoofera do Twojego pomieszczenia), natomiast w stereo jest to niestety pewien kompromis wynikający z wielkości głośników satelitarnych. Jeśli chcesz słuchać dosyć dużo muzyki, zdecydowanie polecam klasyczne kolumny.

Ok więc oczywiście muszę jeszcze posłuchać kef iq30,3005 odpuszczam. Tak więc w calości sprzęt wyglądałby następująca : elektronika yamaha rx-3800 fronty kef iq30 , centralny kef iq60 (iq2c chyba za słaby ) efektowe - tutaj kef nie ma niestety płytkich głośników do powieszenia na ścianę więc myślę nad: MA BRFX, JBL ES10 lub JBL L820 sam nie wiem ale mam nadzieje że elektronika to dobrze zestroi. Efekty będą wisiały na poziomie 2m równo po bokach do miejsca odsłuchu. Sub to wiadomo velodyne cht-12Q.Pozostaje problem z kablami - tutaj to wogóle brak mi wiedzy

jlesien - prosze zerknij na to i napisz czy ma to sens w takiej konfiguracji + ewentualna dodatkowa porada odnośnie kolumn efektowych oraz kabli.

PS.wczoraj po kolejnej rozmowie z żoną jakby coś drgneło w sprawie podłogówek, jednak sam jestem coraz bardziej przekonany do zestawu jak wyżej ( dyskretnie dobrze zestrojony zestaw ) W sprawie frontów podłogowych to pewnie będziecie się smiac ale swojego czasu myślałem nad tonsil siesta wraz z dedykowanym centralnym.

pzdr

Wybrana konfiguracja zagra bardzo dobrze, system adaptacji powinien bez żadnych problemów poradzić sobie z konfiguracją kolumn w Twoim pomieszczeniu. Napewno trzeba zastosować głosnik centralny iQ60c gdyż model iQ2c będzie zbyt słaby do Twojego pomieszczenia. Jedynie widzę problem w kolumnach efektowych. W przypadu zastosowania zestawu KEF serii iQ optymalnym rozwiązaniem jest konfiguracja wszystkich kolumn KEF, wynika to z charakterystyki brzmienia oraz zastosowanej technologii Uni-Q. W serii iQ rzeczywiście KEF nie ma głośników płaskich, które w łatwy sposób możnaby było zawiesić na ścianie, natomiast zaproponowałbym Ci jeden z modeli serii KHT. Zastosowanie na tył nawet głośników KEF HTS2001.3 zapewni Ci bardzo dobrą równowagę brzmienia i spójność z pozostałymi kolumnami. Oczywiście trochę wyższa moc a co za tym idzie lepsza dynamika będzie uzyskana przy kolumnach KEF HTS3005 oraz (chyba najciekawsza propozycja, jednak trochę droższa) HTS5005. Głośniki te można powiesić na ścianie, są bardzo elegancki i dokładnie wykonane. Na bazie powyższych głosników jest zbudowany system KEF HT3005, który naprawdę brzmi bardzo dobrze. Klasa tych kolumn jako głosników efektowych jest naprawdę bardzo wysoka.

Na priva (ze względu na objętość) przesyłam Ci katalog KEF KHT

>W sprawie

>frontów podłogowych to pewnie będziecie się smiac ale swojego czasu myślałem nad tonsil siesta wraz

>z dedykowanym centralnym.

Ja bym się raczej nie śmiał, tylko cieszył - podłogowe Siesty grają dużo lepiej od Kef Q7 i ich nowszych odpowiedników iQ7, a są od nich znacznie tańsze.

Jeżeli najnowsze seria Kefy iQ70 grają na podobnym poziomie do poprzedników - Siesty będą zdecydowanie lepszym i tańszym rozwiązaniem.

Co do monitorów, to Siesty Sat grają lepiej od Q1 i nowszych iQ3, od których są dwukrotnie tańsze - iQ30 nie słuchałem, ale jeżeli ...

poprawka:

>W sprawie

>frontów podłogowych to pewnie będziecie się smiac ale swojego czasu myślałem nad tonsil siesta wraz

>z dedykowanym centralnym.

Ja bym się raczej nie śmiał, tylko cieszył - podłogowe Siesty grają dużo lepiej od Kef Q5 i ich nowszych odpowiedników iQ7, a są od nich znacznie tańsze.

Jeżeli najnowsze seria Kefy iQ70 grają na podobnym poziomie do poprzedników - Siesty będą zdecydowanie lepszym i tańszym rozwiązaniem.

Co do monitorów, to Siesty Sat grają lepiej od Q1 i nowszych iQ3, od których są dwukrotnie tańsze - iQ30 nie słuchałem, ale jeżeli ...

Słuchałem w bezposrednim porównaniu iq3 i iq30 ( które zresztą zakupiłem ) i róznica jednak była znacząca, oczywiście na korzyść tych drugich. Odsłuch był na elektronice Accuphase, więc można się jeszcze zastanawiać czy na czyms bardziej "dostepnym" również byłoby słychać taką różnicę !?

Fronty oczywiście, suba nie posiadam, pokój około 24 m2, porównywałem tylko z RS1, a własciwie to słuchałem również RS1 ale w zupełnie innych warunkach i przy innej elektronice ( budetowy harman). Ciężko tu o porównanie !

Myslę że jednak problemem jest "sztukowanie" do frontów + centralny głośników efektowych np z serii HTS 3001. W MA mam cały komplet 5.0 i to i w BR jak i RS. W obydwu przypadkach głosniki efektowe "FX" nadają się idealnie do powieszenia na ścianie. Z drugiej strony róznica między BR a RS jest spora i nawet to nie to że brak mi środków ale pytanie czy usłyszę róznice w stereo bo w kinie raczej będzie to samo. Założenie jest takie że muza będzie przyjemnym dodatkiem a główny pkt to dobre kino

pzdr

w kinie nie usłyszysz dużej różnicy, z kolei do stereo kupowanie bardzo dobrych kolumn nie ma sensu jeśli ma je zasilać taki amplituner Yamahy

nawet seria BR nie pokaże wszystkiego z tym amplitunerem, moim zdaniem szkoda pieniędzy... różnica owszem, powinna być ale nie tak duża jak kolumny by grały pod przyzwoitej klasy elektroniką

Chyba don111 ma racje.BR powinny dać radę w kinie i to nieźle.Opcja 2 jest taka że jak się przeprowadze to może stosunek kina do stereo się zmienić a wtedy nic tylko kupić wzmak stereo i podpiąć do apmpli i mam wszystko. Tylko wtedy kolumny już bedą miały znaczenie a nie uśmiecha mi się wydawać po kilka tysięcy co roku więc może lepiej zainwestować porządnie i będzie na dłużej :)

pzdr

MA BR to także bardzo dobre kolumny do stereo, mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny...

w cenie 1k nie mają konkurencji moim zdaniem (z nowych monitorów), z kolei w cenie RS1 już byłoby kilka innych opcji

RADUL, 18 Maj 2009, 16:53

>Ja bym się raczej nie śmiał, tylko cieszył - podłogowe Siesty grają dużo lepiej od Kef Q7 i ich

>nowszych odpowiedników iQ7, a są od nich znacznie tańsze.

Ciekawe w czym Siesty są lepsze od Q7? Tak konkretnie...

Siesty można porównywać z modelem Q5 (poprzednik iQ7) - od tych grają lepiej pod każdym względem oprócz najwyższych tonów(lepsza dynamika, liniowość, bas, współpraca z różną elektroniką, zastosowane przetworniki i elementy zwrotnicy).

Ale ... moim zdaniem Kefy są trochę ładniejsze...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.