Skocz do zawartości
IGNORED

co sadzicie o tunerze lampowym ?

krzysiek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mozecie powiedziec troche na temat tunerow lampowych. Zamierzam kupic wzmacniacz Jolidy i maja tam tuner lampowy. Oto jego opis:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOLIDA JD-402 Vacuum Tube Tuner

The JD-402 is housed in a chassis similar to the JD100 (to jest lampowy CD player) with the brushed aluminum face and weighing in at about 17 lbs. That's right 17 lbs.

Also, this new tuner utilizes two separate gain stages, one for each AM and FM with two 12AX7 vacuum tubes utilized per stage.

Don't forget about being fully remote controlled!!

Response Audio also performs the following upgrades at no additional charge before shipping:

** RCA jacks wired to output board with our 22 awg copper wiring with shielding added.

Solid 22 awg Silver/Teflon wire also available.

** 12AX7 tubes upgraded to Sovtek 12AX7WA

** 12AT7 tubes are Electro Harmonix

** A heavy damping material is utilized on the lid and throughout the interior of the chassis to further control resonance.

** Free shipping for a limited time.

The JD402 tuner is housed in a chassis like no other. This is the most rugged chassis made of probably the thickest metal I have seen on any component. Jolida then coats this chassis with a thick Satin black coat to further damping the chassis. Add to this our damping material and all you get upon tapping this tuner is a solid .. THUD!!! The Aluminum Face plate is 3/8" thick.

All this for only $499

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacje sa ze strony "responseaudio.com"

Prosze o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/5403-co-sadzicie-o-tunerze-lampowym/

w polsce to marnotrawienie kasy, kiedy przytłaczająca większość rozgłości nadaje jako wielka empetrójka.... kup sobie jakiś ładnie wyglądający tuner, a reszte owej kasy przeznacz na dobre kable do wzmaka - opłaci się...

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Krzysiek. Sova niestety od pewnego czasu wrecz bredzi jesli chodzi o tunery i RF w Polsce. Opinie wyssane z palca amatorow sprzetu z supermarketow. Niedobrze mi sie robi czytajac te amatorszczyzne. Jesli jestes na innym kontynencie, zajrzyj do www.magnumdynalab.com i znajdziesz tam lokalnego dystybutora/salon.

P.S. Co do ciebie Sova, badz tak uprzejmy i nie odpisuj i nie komentuj.

Gość jozwa

(Konto usunięte)

A ciebie co, jazz, pogieło? Przestraszyłeś się, że interes gorzej pójdzie? Niestety nie da się ukryć, że w Polsce poza pr II reszta stacji nadaje skompresowany szajs. Można kupić tuner tylko dla dwójki, ale można nie chcieć.

Gość vasa

(Konto usunięte)

=>Jazz. Stacje komercyjne robią wszystko żeby przyciągnąć słuchaczy, jednym z zabiegów jest majstrowanie przy korektorach dźwięku, nie jest to może MP3, jak mówi Sova ale raczej ycanka z BMW. Porównaj dźwięk z RMF i programu drugiego. Twierdzenie że jakość dźwięku radiowego jest OK jest, mocno ryzykowne.

Chyba, że była to wypowiedź służbowa.

Niestety nie moge dolaczyc do waszych opnii o polskim radiu bo go nie styszalem przez pare lat. Zasadniczo chdzilo mi czy wylug waszej opinii dwiek z lampy jest bardziej przyjemny niz z cyfraka. Jak rowniez zaznaczylem ze bylby to tuner do kompletu z wzmacniaczem i CD. Czy za ta cene jest to mozliwa maszyna. O tym ze sa tunery za 5 k$ to tez sobie zdaje sprawe.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Krzysiek,

Ponownie, zalezy z jakiej lampy. Jolida robi tuner, ale tylko podejrzewam po to, zeby miec do zestawu i dopelnic oferte. Jolida, podobnie jak inne firmy doskonale zdaje sobie sprawe z pewnej latwosci sprzedania nastepnego komponentu swojemu obecnemu uzytkownikowi i maja tez tuner. Placisz tutaj $2/lbs AL i to tyle. Ah, tak, zapomnialem o kilku lampach wewnatrz kilku kg alu. Jedyna zaleta tunera Jolidy bedzie to, ze bedzie sia ladnie komponowalo na polce z reszta. Za te sama kwote $400 powinienes znalezc dobry przyklad MD gdzies z drugiej reki na necie i mam nadzieje, ze wtedy polubisz radio.

Jazz MD, nie wiem czemu sie tak upierasz przy tym Magnumie. To drogi srzęt w stosunku do tego co można dostać na rynku vintage tuners za ..... wiele mniejszą kase. Takie mam wyobrażenie, moze bledne, gdyz MD niemialem okazji sluchac.

Szkoda że obecnie rezygnuje sie (nie mowie tu akurat o MD) z dobrych rozwiązan konstrukcyjnych i dzwiękowych na rzecz wygody użytkownika (kto dzis chce krecic galka zamiast przycikiwac przyciski) i taniej produkcji.

Co do tunerow lampowych - jak znam zycie, jest tak samo jak w przypadku cyfrowych czy analogowych. Na pewno są konstrukcje udane i nieudane. Szukasz cieplego brzmienia - mozesz je odnalezc w cyfrowych tunerach luxmana z lat 80tych. Szukasz przejrzystosci i precyzji - prosze - wyzsze analogi Pioniery TX lub Sansui TU.

Ponizej link ciekawego tunera lampowego, ktorego aukcja zakonczyla sie wczoraj. Uwaga, bo cena zawrotna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jedno. Tuner jolidy - 500$ - dziwie sie sposobie reklamy (mowie o tym co zacytował Krzych). Co oni reklamują? Obudowe, fakt ze są lampy? Grubej sciance? Smiac mi sie chce. Przeciez ja kupuje dzwięk, a nie błyskotke....... Jak ktos reklamuje lampy, obudowy, remote kontrole, to jaki on ma stosunek do dzwieku.... ? Kto odpowie?

Kwstia jakosci muzyki nadawanej w polskim radio. Tez mi sie smiac chce z tych ktorzy sie o tym wypowiadają w jednoznaczny sposób. To tak jak ja bym sie ktos wypoeiedzial o jakosci nagranych płyt na podstawie tego, co znajduje sie dzis na polkach w kazdym sklepie internetowym/empiku - wiekszosc dzis nagrywanej muzyki jaka ma jakosc??? No i jaka tam muzyka leci? Dopiero co bardziej zaangazowany audiofil wie jakie wytwornie wydawaja dobrej jakosci dzwiek, jacy producenci, jakie zespoly itp. Podobnie z radiami - wiekszosc to chłam jezeli chodzi o jakosc i rodzaj muzyki. A dwojka to tylko jedno z wielu radii nadających dobra muzyke w dobrej jakosci. Ciekawe kto wczoraj sluchal koncertu fortepianowego w Radio Wrocław koło 23ciej. Ja sluchalem mimo ze mieszkam 100 km od wroclawia i nie stosuje zadnych wzmakow antenowych. Zachceam do efefowania i Dxingu.

Jak juz sie rozpisalem, to jeszcze jedo dopisze. Złozonosc konstrukcji radia a jakosc dzwiku- rowniez nie ma zadnej regół. Patrzmy na Kenwooda LT01. Bolid o bardzo zlozonej konstrukcji, a jak gra? Nie sluchalem, ale donoszą ze niezle. Wezmy sansui 217 (konstrukcja prosta jak stare grundikowe sekcje radiowe w kasprzakach z komuny), dzwiek pod paroma wzgledami lepszy na mocnym sygnale od drozszego i b zaawansowanego sansui tu 717. A taki juz kenwood Kt1100. Konstrukcja zaawansowana, dzwiek bardziej plaski niz 217tka.

Krzysiek, moim zdaniem nie ma reguly ze lempa musi grac dobrze. No chyba, ze ma sie do niej slabosc. Wtedy ona zawzsze dobrze zagra.

Ukryta Zawartość

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Tomecz,

Nareszczie racjonalny wpis. Co do przetargu, no tak, Mac i lampa, ale wszystko za drogie jak na brak muzykalnosci, ktora charakteryzuje MD, no i troche jednak zbyt "vintage". Co do ceny..bo ja wiem czy w tym wypadku jest tak drogo (chodzi o MD)? W sumie MD 208 sklada sie z przedzmacniacza i koncowki mocy konstrukcji Sim Audio, ktore sa juz drozsze od samego MD 308 (zintegrowany przed/wzmacniacz). Teraz dorzucasz do tego wbudowany analogowy tuner tak naprawde placac niecale 1/2 oddzielnego komponentu o niemalze zblizonej charakterystyce. Jako opcje mozesz dokupic programowany pilot z sekcja wewnetrzna do kodowania wybranych stacji (od marca 2004). Wszystko masz juz wewnatrz podlaczone Kimber i tak naprawde, jesli masz na mysli stereofoniczny amplituner w tej klasie, to cena tez raczej nie pobijesz.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Jest juz tak pozno, ze myslalem o powyzszym wpisie jako czesci do tych "co kupic za 23tys?" i zauwazylem, ze to nie jest ta sama zakladka. Zeby sie nie rozpisywac, moim zdaniem sa lepsze i czesto tansze "vintage" MD na rynku. Co do obecniej oferty, jest w sumie cala gama dopasanowa technicznie i cenowo do przekroju systemow audio. Reasumujac jest w czym wybierac.

Jazz MD, nie wiem z jakiego kontynentu piszesz. Jezeli chodzi o MD w europie - to dosc duza rzadkosc na rynku wtornym. Sledze od dluzszego czasu ebay, takze ogloszenia w poslce i powiem ze na MD natrafilem tylko 1 raz. Na ebayu ktos wystawil MD F101A za ponad 800euro.

pall55, handlarz handlarzem, marka MD marką MD. Rozumiem, ze twoje pejoratywne nastawienie jest tylko do tego handlarza. Marce nie mozna nic zarzucic.

jakos ludzie sie smieja z tej marki MD i nie ufaja jej, bo feruje ceny nie z tej ziemi. ci sami ludzie maja aprobate na tunery i marki juz istniejace na rynku.

Marka i tunery MD są drogie. Ale technologia tam zawarta jest sprawdzona i pionierska i na wysokim poziomie. Firma nie szczedzi na technologii. Osobiscie podoba mi sie jej misja. A to jaka jest jakosc dzwieku - sam nie wiem bo nie sluchalem.

Czemu ci sami ludzie sie nie smieja z wadii i marka lev., ktora kosztuje ile kosztuje, a stosuje transporty rodem z marek za raptem pare tys zl....?

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Tomecz,

"tunery MD oferowane na europe sa dostosowane do tunejszych warunków odbioru (220v i deemfaza)?"

>tak, wszystkie sa fabrycznie zbudowane na dany rynek (oprocz moze tych sprowadzanych prywatnie z drugiej reki z innych rejonow) tak z kalibracja jak i z napieciem. Na specjalnie zamowienie mozna zamowic np czerwona przednia plyte.

• 1 rok później...

Tomecz.

Sory że się wtrącam, ale mam pytanie odnośnie wymieniowego przez ciebie tunerka. Ile warto zapłacić za tuner kenwooda KT 1100 w dobrym stanie. Czy naprawdę gra płasko tak jak to określiłeś???

[obrazekLUKASZ-260056_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.