Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-485 - usterka

Bednaar

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni mam problem z moim odtwarzaczem CD - otóż niezależnie od odtwarzanej płyty przeskakuje on gdzieś w okolicy 10-12 minuty licząc od początku płyty - przeskok jest o jakąś minutę do przodu. Co ciekawe, gdy wracam chwilę później do pominiętego fragmentu - jest on odczytywany bez problemu. Podejrzewam, że być może smar na prowadnicy lasera wytarł się w tym miejscu - czy ponowne przesmarowanie załatwi problem?

<><

https://www.audiostereo.pl/topic/54319-denon-dcd-485-usterka/

Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy - wyczyść,przesmaruj a wtedy będziesz wiedział.

Czytając Twój wpis też można zadać sobie pytanie czy to załatwi sprawę

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Zadając pytanie mam nadzieję, że odezwie się ktoś, kto mial podobny problem i owo doświadczenie ma już za sobą. Tak czy inaczej mam też pytanie - czym mam wyczyścic i przesmarowac? Czy może być np. izopropanol i WD40?

<><

Nie smaruj WD40,smar z teflonem - w ostateczności możesz użyć,jeśli oczywiście masz pod ręką,smaru do maszyn do szycia lub na próbę wazeliny bezkwasowej.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Czy taki smar będzie ok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem, że izopropanol do czyszczenia się nada?

Ukryta Zawartość

<><

Może być,tylko nie zapomnij,tak jak pisał discomaniac - wyczyścić starego smaru.

• 3 tygodnie później...

Objaw przeskakiwania minął samoczynnie po kilku dniach, więc myślałem że mam spokój, ale teraz pojawił się inny efekt - otóz czasem podczas otwierania szuflady na początku słychać pisk, a potem występują rózne objawy (losowo):

- po ustaniu odgłosu pisku szuflada się nie otwiera - na wyświetlaczu pojawia się napis "Err", po drugiej próbie otwarcia szuflada noirmalnie się wysuwa, bez pisku;

- szuflada - po ustaniu pisku - otwiera się i natychmiast samoczynnie zamyka, po ponownej próbie otwarcia wyświetla się napis "Err", po paru sekundach napis gaśnie i szuflada normalnie się otwiera;

- po ustaniu odgłosu pisku szuflada się normalnie otwiera.

Czy to oznacza, że trzeba przesmarować prowadnice mechanizmu szuflady? Albo może też ślimaka podnoszącego blok lasera (bo coś takiego tu wyczytałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

<><

OK, a czy smar TF silikon + teflon będzie dobry do tego celu? Taki jak ten na zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.