Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo. Pomoc w doborze komponentów.

kouczan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zbudować swój pierwszy jako taki system grający gdzie źródłem będzie (póki co) latop ze zintegrowaną kartą muzyczną. Potrzebowałbym małej pomocy w doborze komponentów takiego zestawu, ponieważ po przeczytaniu niezliczonej ilości wątków na forach mam niemały mętlik w głowie. Jak rozumiem zestaw powinien taki prezentować się w sposób następujący:

PC => DAC => wzmacniacz => kolumny

W pierwszej kolejności chciałbym kupić wzmacniacz oraz kolumny. Jako, że jest to mój pierwszy kontakt ze sprzętem stereo mój budżet jest mocno ograniczony. Rozumiem, że z małą kasą niewiele się da zdziałać, ale chciałbym chociaż dobrać elementy, które nie będą się gryzły i będą dawały jako taką satysfakcję przy słuchaniu muzyki. Powiedzmy, że kolumny i wzmacniacz to jakieś 200-250 funtów. Muzyka, której słucham to w głównej mierze rock, metal ale od czasu do czasu również reggae i coś lżejszego. Poniżej wklejam link to planu mojego pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co wyczytałem to odpowiednimi kolumnami mogły by być Tannoy Mercury F1 lub KEF Cresta. Czy są jakieś inne, które moglibyscie polecić? Skłaniałbym się ku takim, które mają bass-reflex z przodu, jako że zmuszony byłbym postawić je na biurku lub na standach w jego pobliżu w małej odległości od ściany.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to nie mam bladego pojęcia co mógłbym kupić, np. używane Denon PMA-250 lub NAD 302 na ebayu to koszt ok. 50 funtów. Może jednak warto dołożyć do czegoś lepszego?

Problem z zakupami na ebayu jest tego rodzaju, że nie ma możliwości przesłuchania tego co się kupuje, gdyż nie wyobrażam sobie jechać kilkaset mil aby przesłuchać kolumny. Z drugiej strony jeśli będzie to sprzęt relatywnie tani to można zaryzykować.

Na forum whathifi.com doradzano mi gotowe zestawy takie jak:

NAD C515 + C315 + Tannoy F1 za ok. 350 funtów

lub

CA 340A + 340C + Tannoy F1 za 380 funtów.

Myślicie, że są warte tych pieniędzy, czy z używanych klocków złożę coś podobnego a resztę kasy przeznaczę na zakup DACa. No właśnie to ostatnia kwestia. To chyba będzie największy wydatek w tym zestawie:) Jako, że mój laptop nie ma wyjścia optycznego to w grę wchodzą chyba jedynie takie z wejściem USB, czyli np. Beresford 7520 lub jakichś Keces. Jeśli są jakieś inne rozwiązania (tzn mniej obciążające budżet) to chętnie skorzystam.

Wiem, że takie tematy pojawiają się tutaj dosyć często ale proszę o wyrozumiałość. Jeśli się wygłupiłem to dajcie tematowi spaść w otchłań forum:)

Dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

Witaj na forum. Nie wiem jakie funty chcesz wydawać. Jeżeli angielskie to za 730 funtów uważam, że można skompletować całkiem przyzwoity początkowy zestawik. Nawet zastępując urządzenie o nazwie "latop" jakimś używanym CD. Dzwięk będzie lepszy.

za 160 funtów masz cd denona+wzmak denona z serii 250SE albo 255UK+ jakieś 50-100 funtów kolumienki podstawkowe...

np te.. samo ostatnio zamawiałem na prezent dla teścia taki, a dla siebie jakiś czas temu miałem takie same ale używki z ebaya:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam! Dołączyłem dopiero do forum i z góry przepraszam za nieumiejętne poruszanie się po forum.

Od niedawna planuje zakup nowego wzmacniacza z kolumnami za około 4000 zł. Pomieszczenie wielkości

37 m2. Zastanawiałem się nad wzmakiem HK 980 i kolumnach JBL E 80. Czy możecie w tej sprawie poradzić? Gdzie ewentualnie w okolicach Torunia można odsłuchać sprzętu. Pozdrawiam i dziękuję.

Jak mieszkasz w UK lepiej wybierz się do jakiegoś Richer Sounds i sam odsłuchaj jakiś zestaw. Porady z forum nic Ci nie dadzą. Każdy lubi słuchac inaczej, u każdego sprzęt gra inaczej, każdy ma inne preferencje. Jesli ktoś z czystym sumieniem poleci Ci zestaw A lub B, dla ciebie może być okropny.

No chyba,że chcesz aby Ci tylko grało to wtedy nie ma znaczenia do kupisz. Gorzej jak po zakupie zaczniesz porównywać i " móżdżyć" :) Wtedy przepadłeś.

Zakupy na ebayu też polecam. Można zakupic całkiem ciekawe sprzęty po doskonałej cenie. Tutaj ludzie sprzedają za grosze, gdyż nowe już mają w kartonie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tu masz stronę, trzeba bwejść w te listę i przerzuca się ją klikając dolny prawy róg "kartki"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.