Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon - pomoc w wyborze

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prośba serdeczna, potrzebuję Waszej rady.

Chcę zakupić gramofon, tak do 500 zł z lekką górka :)

Na co mam zwrócić uwagę, na funkcje, parametry, markę, czy budowę i elementy.

Chodzi mi tu o używany, dobrej klasy gramofon.

Np. podoba mi się PIONEER PL-514, ale wygład to nie wszystko :). A może coś z polskiej produkcji?

Pozdrawiam. Marek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/54415-pierwszy-gramofon-pomoc-w-wyborze/

ICEMAN, a ile wątków o PIERWSZYM GRAMOFONIE przeczytałeś? Wymiennie można wpisać w wyszukiwarkę: JAKI GRAMOFON DO ....(tu wpisujemy kwotę), POMOC W WYBORZE GRAMOFONU, GRAMOFON-JAKI?, itd

Pozdrawiam i powodzenia bo poza wszyskim gramofon to wspaniała sprawa i super zabawa!

>A tak poważnie, to potrzebuję pomocy, bo zagadnienia gramofonowe są dla mnie bardzo egzotyczne :) i

>po cichu liczyłem na Was.

Wystarczy wrzucic "jaki gramofon" do szukaj....

Pozdrawiam,

yen

Znalezione w 43 tematach:

ID Temat Autor założony

52867 Gramofon Adam-na jaki wymienić ? ANALOG Siejca 12 Maj 2009, 17:44

49551 jaki gramofon ANALOG bonart1 28 Lut 2009, 16:48

47119 jaki gramofon do grundig v7000? ANALOG jakub102 21 Lis 2008, 17:03

46932 Jaki zasilacz do gramofonu? ANALOG eMKa76 14 Lis 2008, 12:48

46450 Jaki preamp gramofonowy? ANALOG spankeur 24 Paź 2008, 22:18

44175 Jaki gramofon? ANALOG guitarmen 25 Cze 2008, 16:52

42277 jaki gramofon do kolumn tb audio? STEREO sentinel 5 Maj 2008, 18:09

41298 jaki gramofon do 10K? ANALOG adamgdansk 23 Mar 2008, 23:10

39998 Jaki najlepszy wzmacniacz pod gramofon ? STEREO dropson123 7 Lut 2008, 10:14

39816 Jaki gramofon do mojego zestawu ? STEREO dawmac 29 Sty 2008, 14:54

38792 Jaki dobrać gramofon? ANALOG wlod 27 Gru 2007, 14:43

35329 gramofon - adapter - jaki ? ANALOG vyv 11 Sie 2007, 00:51

33138 Jaki interkonekt do gramofonu ? ANALOG markul3 27 Kwi 2007, 21:53

32102 Jaki TANI gramofon? ANALOG ghost666 10 Mar 2007, 13:10

31817 Jaki "Fundament" pod gramofon? ANALOG synromka 24 Lut 2007, 18:28

31461 Jaki IC na lini: preamp gramofonowy-amp? ANALOG synromka 7 Lut 2007, 18:33

30144 Jaki gramofon za 1500-2000 PLN ANALOG Champignon 11 Gru 2006, 15:28

28524 Gramofon - jaki ANALOG kal800 26 Wrz 2006, 14:53

28188 Jaki nowy gramofon? ANALOG Poolak 13 Wrz 2006, 11:54

27386 jaki kupić gramofon? ANALOG doktorzbuszu 2 Sie 2006, 13:11

26736 Jaki gramofon dla początkującego? ANALOG e-gregor 12 Cze 2006, 21:51

26524 Gramofon DIY - jakie założenia przyjąć? DIY andrzej analogowy 29 Maj 2006, 12:26

25861 Jaki gramofon polecacie ? ANALOG FUNKcjonariusz 19 Kwi 2006, 11:11

25522 Jaki gramofon na początek? ANALOG bananowiec 30 Mar 2006, 23:32

23160 Gramofon jaki?? średnio-tani STEREO hazel 12 Gru 2005, 13:37

22924 Jaki gramofon do wzmaka NAD 310? ANALOG dragon_11 1 Gru 2005, 10:06

22883 jaki gramofon za ok 400 zl??? ANALOG dragon_11 29 Lis 2005, 10:40

22440 Jakie były gramofony w PR ? ANALOG lenin 10 Lis 2005, 11:01

22257 jaki kupic gramofon ??? ANALOG słonik 3 Lis 2005, 13:09

21217 Jaki Gramofon?(po raz kolejny) ANALOG adazz 11 Wrz 2005, 12:13

19855 Jaki gramofon do 150zł??? ANALOG gregin 24 Lip 2005, 16:20

13305 jaki wzmacniacz do gramofonu? ANALOG maciuka 2 Gru 2004, 23:40

13282 Jaki TANI gramofon do skreczu?? ANALOG sagan 2 Gru 2004, 13:58

12099 jakie kable do gramofonu ANALOG mkorek 20 Paź 2004, 20:35

12098 jakie kable do gramofonu ANALOG mkorek 20 Paź 2004, 20:34

11597 Zgadnijcie jaki to gramofon... ANALOG Papamek 29 Wrz 2004, 08:53

11528 Jaki gramofon Pro-Ject? ANALOG mamz 26 Wrz 2004, 14:45

8542 hmmm jaki gramofon??? ANALOG rc24 18 Maj 2004, 08:48

8332 Jaki gramofon / muza: metal, rock etc ANALOG snowmean 7 Maj 2004, 12:24

8274 Jaki gramofon? ANALOG miroalien 4 Maj 2004, 20:50

7624 Jaki gramofon kupić do Yamaha RX-520VRDS ANALOG Dariog1 4 Kwi 2004, 17:56

6450 jaki przedwzmacniacz gramofonowy?? ANALOG mkorek 21 Lut 2004, 00:04

5715 Jaki interkonekt do gramofonu? ANALOG Marco Polo 2 Lut 2004, 11:24

Znaleziono 3854 wpisów:

następna strona

idź do strony: 1 2 3 4 5 6 ...

Mam od kilku lat bardzo podobny model – PL 516. Też wybrałem go „za wygląd”, ale ogólnie jestem zadowolony. Dźwięk na dobrym poziomie. Sprzęt jest solidnie zbudowany i wcale nie ma dużo plastiku. Obudowa jest z płyty wiórowej okleinowanej z elementami z aluminium. Gramofon ma duży, dość ciężki talerz, porządne ramię z wkładką standardowo mocowaną na dwie śruby i stabilnie stoi na dużych gumowych nogach. Są to podstawowe zalety. O wadach trudno mówić bez porównania z innymi modelami. Wszystko zależy od stanu konkretnego egzemplarza bo gramofon ma już swoje lata (chyba II połowa lat ’70). Jeśli nie jest wyeksploatowany to myślę, że do 300 zł warto.

Moim zdaniem marka i typ to kwestie poboczne. Jeżeli ryzykujesz góra 500 zł to musisz znaleźć gramofon, który jest:

a. sprawny (lub do łatwej naprawy), żadnych "dziwnych dźwięków", "falującej" albo rozjechanej prędkości obrotowej, sprawdzony sygnał na wyjściu (że jest)

b. ma standardowe mocowanie wkładki 1/2" ("dwie śrubki")

c. ma regulację antiskatingu i siły nacisku igły, mile widziana regulacja wysokości ramienia, b. wskazany osobno poprowadzony przewód uziemienia

Jeżeli będzie to sprawny gramiak to kupujesz (pożyczasz, dostajesz w prezencie od Dobrych Kolegów) jakąś tanią i pancerną wkładkę do betatestów. Jeżeli betatesty wypadną pomyślnie, nabywasz sensowną wkładkę i hulaj dusza. Po kilku miesiącach stwierdzasz, że kupiłbyś kolejną i się pobawił. Jeżeli masz wymienny headshell to kupujesz drugi headshell i bawisz się dalej. W międzyczasie wywalasz parę stów na przyzwoity preamp. Potem drugi gramiak, bo tanio wyszło, a ładnie wygląda. No to jeszcze jakiś wintydż wzmaczek. I jeszcze parę (-dziesiąt, -set) płyt. I tak to się - nomen omen - kręci...

P.S. Moja Żona właśnie opróżniła antykwariat płytowo-książkowy na Dworcu PKP w Katowicach z jakichś tam Szopenów, Rubinsztajnów, Wiwaldich i Purceli... Spieszcie się kochać winyle bo szybko schodzą... za dwa peelen/szt. ;-) Były też Elvisy - radziecki i bułgarski, te już za dychę. Dzieciom kupiła.

Ten to raczej taki plastik jest :-)

Proponowałbym jakiś model z końca lat 70'. Tu możesz sprawdzić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc Marek

Pierwasz rzecz:

- jezeli sa to twoje pierwsze kroki w analog reproduction, byloby dobrze zaczac od podstaw.

- zapoznanie sie z czynnikami ktore sa odpowiedzialne za poprawna reprodukcje plyt analogowych

- budowa gramofonu

-rodzaje gramofonow (belt drive, direct drive, idlers). kazdy typ ma swoje zalety i wady - musisz wybrac kompromis z ktorym czujesz sie najwygodniej.

- wybor cartridga : MM,MC albo Moving Iron ( MM jest w mojej opini najlepszym wyborem dla poczatkujacych)

- phonostage. Wybor bowinnien byc podejmowany z mysla o synergy z twoim cartridgem i ktory by komplementowal (tonowo) twoj system i preferencje.

-twoj wydatek to nie tylko gramofon. Srodki do czyszczenia plyt, akcesoria do calibracji gramofonu/ramienia i cartridga i tak dalej itak dalej.

-analog jest piekny ale niestety nie jest on ani prosty w uzytku ani tani. Aczkolwiek, resultatem dobrze ustawionego systemu analogowego jest prawdziwa "Nirvana".

Music Hall MMF 2.2, Rega P1, Technics SL-1200MK2 (to bylby moj wybor) sa dobrymi gramofonami dla poczatkujacy.

Powodzenia

Mariusz

Mariuszu, dziękuję za tak obszerne info. Wiem, że dużo czytania i nauki mnie czeka, ale wierzę, że na końcu tej drogi będzie pełne zadowolenie :). Pozdrawiam serdecznie. Marek

Też jestem początkujący i kupiłem na szybko Denona DP-29f (pstryka się jeden przycisk, o, płytka się kręci, o - ramię decyduje co i jak). Pełen automat, ZERO regulacji, po miesiącu przestał mnie podniecać (brak regulacji!!). Na szczęście kosztował niewiele. Przez następny miesiąc czytałem forum i zbierałem informacje, przy okazji pomocne poradniki dot. kalibracji - wybrałem Technicsa 1200mk5 (to więcej niż zakładał mój budżet - ale nie żałuję, warto się szarpnąć). Trzeba jedynie uważać, by nie trafić na egzemplarz po skreczujących dejotach (co może być trudne - kolesie często ściemniają). Nie jest to reguła, może być fajnie zachowany model klubowy, ale po co ryzykować. Plus taki, że łatwo o serwis (jeden z najpopularniejszych gramofonów) i o części zamienne (niestety drogie).

Ten Technics to już pełny manual i przy spełnieniu podstawowych założeń (regulacja!) sprzęt na lata. Nie ma paska? Silnik jest niesłyszalny. I tak dalej. Można o tym godzinami.

Zglebiam temat od grudnia ubieglego roku i dopiero teraz jest mi z analogiem latwo wiele godzin czytania i kleczenia na kolanach podczas reg ,naprawach czy konserwacjach przynioslo oczekiwane efekty i wiedze potrzebna by moc cieszyc sie z czarnej plyty.

Teraz nawet ze slabymi wkladkami dobrze ustawionymi gra na poziomie CD (zazwyczaj jest gorzej niestety i ludzie sie zrazaja).

Technics na poczatek jest dobrym pomyslem ale jest wiele innych ciekawych gramofonow ktore graja lepiej od niego lecz niestety sa to leciwe klamoty i wymagaja troche umiejetnosci by przywrocic im dawny ,,blask,, a wybor zalezy od nas samych w jaka ,,manke,, pojdziemy.

robix

a jakies plyty juz masz ,sluchales juz czegos wczesniej z LP?to nie to samo co CD.

dobrej klasy uzywany za 500 zł...plus dobrej klasy wkladka z tych 500 czy inna kwota i dobrej klasy pre z tego co zostało czy dodatkowa kasa?starczy na płyty?

pisze tak abys sie nie zrazil jak juz bedzie to wszytsko u ciebie w domu i zasiadziesz by sluchac-"opowiesci z mchu i paproci"innych majacych dobrej klasy sprzet uzywany za 500 zł.

@ janek_dolas - z racji swojego wieku - przeszło 43 wiosenek, miałem już okazję słuchać różnych płyt na różnych sprzętach. 500 złotych z górką, ma być na sam gramofon, dodatkowe 1000 na wkładkę i preamp. Chcę zamknąć się w 1500 zł. Nie jest to jakaś niebotyczna kwota, ale myślę, że jak będzie sensownie wydana na w/w sprzęt, to osiągnę założony cel. Wiem, też, że nie da się przeskoczyć pewnych barier na danym sprzęcie, ale nie mam parcia na np wkładki za 10000 zł. Nie zrażę się, bo już miałem w swoim systemie równocześnie dwa tory cyfrowy i analogowy, ale to było w czasach Pewexowego Technicsa. Pozdrawiam

Tu masz zestaw marzeń w założonym budżecie:

Pro-Ject Xpression 1 + pre+speedbox + sumiko blue Point No2

Ukryta Zawartość

Więcej nie trzeba szukać.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Marek

Twoje aspiracje i wybor sa bardzo ciekawe.

Aczkolwiek nie lekcewaz (jednego z lepszych, economiczny carts) Denona 103R.

Ten cart jest autentycznie swietny ale preamp MUSI miec wystarczajacy gain zeby pokazac co on naprawde potrafi.

Moj preamp ma wejsciowy gain 66db co calkowicie wystarcza. Niestety bardziej economiczne preampy nieposiadaja takiej sily, a to ogranicza twoj wybor wkladek (cartridges).

Jeszcze kilka slow - nie daj sie nikomu zniechecic. Pytaj i szukaj odpowiedzi ktore ci pomaga w decyzji i wyboze gramofonu w twoim budzecie i ktory nie wyladuje w piwnicy po kilku miesiacach.

Moim pierwszym byl Music Hall MMF-7 ktorego z czasem przerobilem kompletnie i doszczetnie.

Drugi zbudowalem sam.

A teraz pracuje nad restoracja Lenco L-75 direct drive.

Takze, glowa do gory, wsysaj info, pytaj i traktuj to jako hobby i pasje.

(Kilka linkow to zdjec moich gramofonow)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mariusz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za OT ale widzę Mariusz, że idealnie bys sie wpasował do wątku o "Metamorfozach gramofonowych" Może byś tam podał kilka szczegółów z budowy/przebudowy twoich gramofonów. Wyglądaja bardzo zachęcająco.

cześć

do DL 103 wybornie sprawdzą się trafa step up i dalej pre lampowe mm w rzetelnym, po prostu dobrym wykonaniu DIY. Mam coś na oku. Jeżeli się sprawdzi dam znać. Wiesz, ja a to jestem ortodox. Bez lamp w torze nie widzę tego systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.