Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja lasera w CD Cambridge Audio

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

W moim kupionym z drugiej ręki Cambridge Audio 640 C v2 po paru tygodniach padł laser. Postanowiłem wymienić go samodzielnie wraz z mechaniką, bo tam siedzi taniutki laser Sanyo SF-P101N, do kupienia za 25 zł, mechanicznie wymiana jest też dość banalna. Ale po wymianie nadal miałem komunikat "no play" (tak, pamiętałem o usunięciu zwory na nowym laserze). Okazało się, że trzeba pokręcić minipotencjometrem kalibrującym (?) laser i w pewnej pozycji "załapał", wszystkie płyty grały OK. Moja radość trwała jednak krótko, bo po wyłączeniu i przerwie ok. pół godziny już znowu nie czytał płyt. Po ponownym regulowaniu sytuacja się powtarzała: czytał - przestał i tak w kółko.

Czy to oznacza, że fabrycznie nowy laser jest uszkodzony, czy może ten potencjometr jest tak wrażliwy, że ma tylko jakiś jeden superdokładnie zdefiniowany "punkt pracy" i sam się rozregulowuje pod wpływem temperatury, czy mechanicznego odkształcenia po kręceniu?... Czy warto się bawić nadal samemu, czy oddać do serwisu?

I drugie pytanie - jaki serwis w Warszawie polecacie do cedeków CA? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/54439-kalibracja-lasera-w-cd-cambridge-audio/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.