Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacznicz do KES IQ90

simonto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nosze się z zamiarem zakupu kolumn KEF IQ90 - mam wzmacniacz Grundig SV2000 (bardzo dynamiczny, ciepły). Jednak prz 8 ohmach ma on jedynie 2 x 33 Watów mocy (sinus 66 Wat, moc muzyczna 2 x 40 Wat). Czy to aby nie zbyt mało dla tych kolumn ? Niechciałbym zmieniać wzmacniacza bo jest bardzo dobry i przeszedł kilka istotnych zmian jakościowych, z drugiej strony mniejsze kolumny nie nagłoścnią dobrze pomieszczenia 44 m kw z dachem o ksztalcie pramidy - czyli o zwiększonej kubaturze.

Proszę o opinię tych co mają słabsze wzmaki z mocymi kolumnami.

Simonto

https://www.audiostereo.pl/topic/54493-wzmacznicz-do-kes-iq90/

Ty Wiesz co piszesz? Ten wzmacniacz to chłam.. a kolumn chyba nie słyszałeś bo one zaczynają grac z wzmacniaczami używanymi za 2000 i więcej;] Zmień wzmacniacz posłuchaj Najpierw Kef- wtedy bedziesz wiedział na co to moja rada;]

Jeśli nie jesteś w 100% przekonany do końcowego rezultatu (a twoje pytanie sugeruje że nie jesteś), poważnie przemyśl zakup tych kolumn.

Sam miałem IQ9 które brzmią bardzo podobnie do IQ90 i poległem. Z żadnym testowanym przeze mnie wzmakiem (było ich sporo i wszystkie dysponowały absolutnie wystarczającą mocą) nie osiągnąłem akceptowalnego dla mnie brzmienia.

koledzy wyżej widać że uprzedzeni do KEFów...

z iQ7 i cedekiem CA 640 rewelacyjnie wg mnie zagrał Harman 680, myślę że z większymi Kefami będzie jeszcze lepiej

to są bardzo fajne kolumienki zwłaszcza do spokojniejszych brzmień (dynamiką i dużym basem nie imponują), wokale i przestrzenność jaką tworzą - bajka

Z tymi wokalami to bym nie przesadzał. Nie wiem czy kolega miał okazję posłuchać naturalnych wokalów bo to co daje kef to metaliczne i podbite śpiewanie. No właśnie sam sobie odpowiedziałeś że Kef do spokojnego słuchania. Zapuścisz jakiś ostry rockowy kawałek gdzie dużo się dzieje i na głośniejszym słuchaniu odchodzi ochota a cisza czasem jest zbawienna ;) Oczywiście jest dobrze ale do naturalności wokali to ja bym tu się nie odwoływał. Bas jest trzymany w ryzach sybki i krótki, niestety z zejściem trochę czuć niedosyt. Ja dźwięk kefów określiłbym jako bardzo techniczny i bezpośredni, brak mu czaru i tego czegoś. Aczkolwiek uważam że są to fajne kolumny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.