Skocz do zawartości
IGNORED

Nieco ponad 2k PLNów, 9m2 - i co wybrać?

holmsztajn

Rekomendowane odpowiedzi

A nie myślałeś o małym Denonie lub Pianocrafcie z innymi kolumnami-w ostatnim numerze "Hi-fi i M" masz podpowiedzi np. Yamaszka + Eltax Libert 1+. Założę się, że te maleństwa rozwalą wtedy wszelkie używki w tym przedziale cenowym, a poza tym będziesz miał spokój, ze starociami różnie bywa....

>Pianocrafcie z innymi kolumnami-w ostatnim numerze "Hi-fi i M" masz podpowiedzi np. Yamaszka + Eltax Libert >1+. Założę się, że te maleństwa rozwalą wtedy wszelkie używki w tym przedziale cenowym

Hmm ;-))))

A tak na serio. Pianocrafcik i Eltaxy1+ rozwalający np. takie używki jak na przyklad:

1) Sudgen Optima+Yamaha890+Mission71???

2) Rotel 921+Sony222Es+TennoyM2???

3) Yamahaax396+Cd SonyQs+Dali ???

to chciałbym zobaczyć :)) ale tak serio = Nie porównujmy miniwieżyczki (fajnej bo fajnej, ale jednak) z

porzadnym hi-fi, jakie już mozna złożyć dysponując 2 tysiącami. odwracając twierdzenie - z nówkami to też róźnie bywa, a wystarczy sobie zapuścić wątek w przeszukiwarkę o serwisach audio by zobaczyć jak się traktuje 'sprzęt na gwarancji' i zobowiązania z niej płynące :)

ZAapewniam, że mogą rozwalić...poza tym KŁOPOT z używkami dla soób nie obeznanych z elektroniką moze być znaczny- nie czytanie płyt, wyschnięte kondziołki itp. , a więc problemy... Mówimy o kwocie 2 kzł!!!!!Za tak niewielka kasiorkę nie stworzymy "hi-endowej używki".....

holmsztajn Swojego czasu słuchałem tego Harmana i w porównaniu z Pioneerem dźwiękowo był słabszy. Szczegółów sonicznych nie opiszę , czas niestety je zatarł. I tylko to jest przyczyną dla ,której polecam A-400X.

Wzmacniacz według mnie nigdy nie jest za mocny ( chodzi Ci ,tak myślę o kolumny ) do kolumn. Cały pic polega na tym ,aby wyczuć przy podkręcaniu gałki głośności ,kiedy głośniki dobrną do swoich możliwości. A mocniejszy wzmak ( czytaj wydajniejszy prądowo ) powinien lepiej wysterować kolumny.

Także mocy się nie bój , moc będzie z Tobą. W moich rozważaniach, pomijam oczywiście skrajne przypadki łączenia komponentów. Rozważam strefę budżetową.

mam podobny "problem" jak kolega holmsztajn. budżet 2-2,5k pln. nieco wiekszy pokoj (12 m kw.) oraz jestem w zasadzie poczatkujacy w temacie. na tyle co sie zorientowalem jestem w zasadzie zdecydowany wlasnie na wzmacniacz A400X. dylemat mam natomiast z kolumnami i cd. co do CD uzyskalem opinie ze z tym wzmacniaczem dobrze wspolgra Yamaha 394 czy 396? moze ktos ma jednak lepsze propozycje (oczywiscie w podobnym zakresie cenowym)? co do kolumn to powiem Ci Holmsztajnie ze zdecydowanie polecano mi Tannoye M2, jednak mam kolejne pytanie - czy na takie "pokojowe" warunki nie wystarcza M1? problem w tym ze preferuje raczej awangardowa muzyke gitarowa (sciany mnogosci dzwiekow) jak rowniez elektorniczna wiec nie wiem czy do tego typu muzyki M1 to odpowiedni model?

prosze o opinie

> Pawiowy

Z za dużą mocą wzmaka - obawiałem się nie uszkodzenia kolumn. Chodziło mi raczej o to, czy mocny wzmak nie będzie lubiał grać głośniej, za głośno na mój niewielki pokój. Nie wiem, jak to określić, chyba wiesz, o co mi chodzi :)

> Zyzio. Załóżmy, że nie chcę kupić używanego sprzętu. Załóżmy, że postanowię dozbierać powiedzmy do 3k PLN. Załóżmy, że kupię Tannoye+Yamaha AX-396+Jakiś CD ;-) Ja rozumiem, że z hi-end nie będzie miało to nic wspólnego. Czy jednak z ręką na sercu powiesz mi, że to zagra nie lepiej od PianoCrafta?

Taki mam właśnie teraz plan. Nie będę się bawił w używany sprzęt, bo w razie awarii mógłbym mieć w mojej mieścinie poważne problemy z serwisowaniem. Zatem wybiorę się na odsłuch Yamahy+Tannoy i sam ocenię, czy mi to odpowiada. Jeśli nie, to będę kombinował dalej. Na pewno nie kupię PianoCrafta, bo mi to nie odpowiada.

Może naiwnie, ale na razie wierzę, że jest coś pomiędzy hi-end i PianoCraft.

No i przyłączam się do pytania koga, czy do takiego niewielkiego pomieszczenia warto kupować mercury M2?

Pozdrawiam :)

> Piotr_

Jak na razie to mniej więcej każdy radził co innego :(

- wykorzystać na max 2k PLN na używki

- kupić max za 400PLN

- kupić pianocrafta

- za tą kasę i tak nic nie kupisz

Aha, prosiłeś o opisanie pokoju, ale nic już nie napisałeś potem w temacie...

Pozdro

>holmsztajn:

Yamaha AX 396 gra u mnie w 17 m2, tyle że niskich - kubatura pomieszczenia jest taka jak 13.5 metrowego pokoju o standardowej wysokości 2.7m.

Jeśli mogę coś poradzić - kup kolumny, które są łatwe do wysterowania. U mnie grają Phoebe, które muszą dostać mocy, żeby zagrać tak jak powinny (a umieją zagrać ładnie) - i tu zaczyna się problem z

a/ natężeniem dźwięku

b/ współdomownikami

c/ sąsiadami

=> holmsztajn

Pianocrafta najpierw posłuchałbym z Eltax Liberty 1+ -ponoć brzmi to nieziemsko. Nadal będę się upierał z uporem maniaka że w 9 czy 10 m Pianocraft, a jeszcze lepiej Pianocraft z innymi głośnikami to może być strzał w 10.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.