Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Projekcyjne

Gość kamillo

Rekomendowane odpowiedzi

A ja moge ci zasugerowac lepsze ropzwiazanie. Kup sobie tak zwane podobrazie w firmie produkujacej akcesoria dla malarzy artystów, z tego co wiem maksymalna wysokośc to 2 metry szerokoś jaka chcesz no ale oczywiscie zachowaj proporcje ja za swoje o wymiarach 90 na 160 zapłaciłem 80 PLN plus przesyłka 10 PLN, podobrazie to plótno zagruntowane i pomalowane 2 krotnie na białonaciagniete idealnie bez żadnych zmarszczek ani zagnireceń na drewnianej ramie, nastepnie zakup farbe screen go digital grey lub digital white razem z podkładem i ramkowa czarną, koszt około 500 PLm max , pomaluj i powiem ci że żaden ekran rozwijany projekty nie ma najmniejszych szans-sprawdziłem efekt jest superrr, a koszty 1/3 . oczywiście możesz użyc innej farby np dulux mat, albo wogóle i gwrantuje że i tak efekt bedzie lepszy a koszt minimalny niż pilsnia czy zwykła sciana, pozdrawiam i życze owocnej pracy

znalazłem sklapik z takimi podobraziem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a gdzie mozna kupić odpowiednia farbę i ramki czarne?screen go

>digital grey lub digital white razem z podkładem i ramkowa czarną

Ukryta Zawartość

znalzłem fajna stronke z kalkulatorem który pozwala okreslic ile farby i jakiej potzreba do konkretnego modelu projektora

Ukryta Zawartość

jest tam duzo fajnych rzeczy o tych farbach

ceny w Polsce znalzałem w paru sklepach i nawet sie róznia znacznie --nawet znalzałem filmik pokazujacy jak to malować oraz instrukcje w języku polskim moge

Ukryta Zawartość

coraz bardziej mi sie to zaczyna podobać , ale wszedzie pisza że dobrze jest nieć czarna ranke wokół obrazu --albo namalowac na ścianie lub wykonac z drewna (5-8 cm szer) i obłóżyc czarnym aksamitem lub pomalować farbą goo screen ultra black

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam małe sprostowanie:

chodziło mi nie o szerokośc tylko max wysokośc to 2 metry szerokośc nie ma ograniczeń bo szreokośc belki z płótnem ma 2m, czyli można zrobic np 2x3,6m jak ktos chce to mam kontakt do firmy pod Poznaniem która zrobi takie rozmiarki, płatnośc przy odbiorze towaru od kuriera tylko trzeba trochę poczekac

Pozdr

• 2 tygodnie później...

Witam

Zadziwiła mnie koncepcja ekranu lustrzanego (post powyżej)

Mam nadzieję, że to nie jest żart. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Może sam Lt_Bri może powiedzieć coś więcej o efektach i cechach obrazów osiąganych na takim ekranie.

-->Rober, przepisy które zamiesciłem nie są żartem, choć są dość wiekowe (niektóre pamiętają wczesnego Gomułkę).

Próbowałem robić ekran lustrzany kryształowy (tyle że ze starego odpadowego lustra, na 90% wykonanego ze szkła innego niż kryształowe-ołowiane --> czyli takie jakie powinno się stosować w tym celu) i ekran lustrzany (mikrolusterkowy - z folii aluminiowej).

Do mikrolusterkowego nie miałem cierpliwości (wykonałem mały fragment tylko).

Ten z lustra (jak już wspomniałem odpadowego) częściowo zmatowałem (ręcznie...), a efekt był na tyle zadowalający iż postanowiłem zakupić lustro 1600x1200 (plus jakieś 25 milimetrów marginesu naokoło) i oddać je do zmatowania.

Na razie z postanowienia wyszły nici (same lustro kryształowe kosztowałoby mnie ponad 80zł, czyli 40zł/m2, podobnie usługa matowania 40zł/m2 - więc tymczasowo dokupiłem za 80zł jeszcze jedną perełkową arcturę, tym razem 1440x1440z czego wykorzystuję 1440x1080, czyli jakieś 70" przekątej).

No ale miałem napisać jaki był efekt zastosowania ekranu z matowanego lustra, a obraz był:

-kontrastowy (w porównaniu z białą płytą HDF i ekranem perełkowym)

-jasny

ale

-jako że nie zmatowałem go wystarczająco mocno, było widać wszelkie nierównomierności w "oświetleniu" ekranu (wynikające głównie z tego iż używam projektora wykonanego sposobem "gospodarkim" - czyt., przystawki do diaskopu 6x6 ;) ).

Z ekranu lustrzanego kryształowego nie rezygnuję (nie lubię perełkowców...), ale na razie odkładam ten projekt na jakiś czas.

Cześć,

To ja się może dorzucę z pomysłem na lekki i idealnie płaski ekran. Może się komuś przyda...

Rama może byc dowolna, drewno preferowane, ale ramiak z profilu duralowego albo stalowego tez można wykonać. Pomysł dotyczy uzyskania powierzchni płaskiej ekranu:

Proponuję technologię o proweniencji "lotniczej" czyli płótno naciągane cellonem.

Akurat ekranu nigdy nie robiłem - ale usterzenia do lekkich samolotów wychodziły mi bez problemu.

Prezentowany element ma wymiar mniej więcej drzwi, (czyli taki mniejszy ekran) a jest w rzeczywistości usterzeniem ultralekkiego samolociku Typhoon TL32.

W konstrukcję ramy nie wchodze -moze może być dowolna. Np zamówiony u stolarza drewniany ramiak np 140x240cm, albo samodzielnie wykonana konstrukcja z dowolnego materiału: choćby i duralowe rurki - 4 narozniki pozyskane z np łóżka polowego i dospawane do tego kompatybilne rurki... słowem cokolwiek Wam fantazja i możliwości wykonawcze narzucą.

Sam ekran będzie naciągniętym idealnie płótnem bawełnianym - najlepsze to płótno "lotnicze" merceryzowane produkowane w Tkaninach Technicznych (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale w domowym zastosowaniu wystarczy i "pościelowe" płótno, ważne żeby to była 100% bawełna w gradacji ok 150, do dostania w kazdym sklepie z tkaninami.

Klej którym to przykleimy - to AK-20 prod Dębicy, do dostania w sklepach modelarskich (albo i w hurtowniach Dębicy -tylę ze w chobokach po 20 ltr :-). Do naciągnięcia płótna posłuży nitrocellon prod Debicy, do dostania jw.

Procedura jest taka :

1. Odtłuszczamy acetonem powierzchnie ramy (aceton bywa kłopotliwy do zdobycia, trzeba wypełniac w hurtowni jakies oświadczenia...) i matowimy powierzchnię papierem ściernym.

2. Maskujemy taśmą papierową wewnętrzna krawędź ramy na ok 5 mm od wewnetrznej strony ekranu, chodzi o to żeby płótno przychodziło na gołe drewno przez pierwsze 5 mm. (Jeslibyśmy nałożyli klej na całej szerokości ramy - to podczas naciągania płótnio jakby zapadnie się na krawędzi i granica ramy będzie się wyraźnie odznaczać na ekranie.

3. nakładamy pedzlem klej, szlifując klockiem z papierem ściernym każdą warstwe po wyschnięciu. warstw powinno być ok 5, klej musi sie szkliście "świecić" po ostatnim razie - patrz zdjęcie. Ostanią warstwę też szlifujemy, nie powinno być żadnych ziarenek piasku, worków drewna czy włosków z pędzla. (proponuje "wodny" papier i szlifowanie na mokro). Acha i teraz usuwamy taśme papierową i szlifujemy brzeg kleju tak żeby był niewyczuwalny palcem - bo jego warstwa bedzie dość gruba i może być nierówna i mogłaby sie odznaczać potem.

4. płótno prasujemy i przycinamy, z naddatkiem. W razie naprawdę wielkich screenów (ponad typową szerokość płótna 1,50m), mozna płótno zszyć pojedynczym ściegiem po "lewej" stronie. Po naciągnięciu szew nie będzie jakoś specjalnie widoczny...

5. płótno układamy na ramie i wstepnie naciagając przyklejamy. I teraz czujny moment - przyklejanie polega na wcieraniu acetonu pędzlem przez płótno. Aż sie przesyci i tak jakby wyperli na zewnątrz płótna. Uważajacie żeby sie nie porobiły jakiś fałdy, prosze więc płótna nie naciągać ręką za bardzo przy klejeniu. Operacja klejenia musi być przeprowadzona starannie, proponuje wypraktykowac to najpierw na kawałku starej ramki i byle płótnie...

6. Po wyschnięciu acetonu - (jakieś 15-20 min) bierzemy namoczoną gabke i dokładnie przesycamy płótno wodą. ma byc totalnie mokre. Ta operacja usuwa (na moment) wszelkie zagniecenia i fałdy -to taki test czy wszystko jest ok i czy dobrze się naciągnie. Jesli mokre płótno nie bedzie jak bęben - to jest za luźno położone. Trzeba je odkleić, wyrzucić, dać nową warstwę AK 20 i powtórzyć operacje z nowym płótnem, bardziej napinając. (ja napinam wstępnie obciążając płótno przed przyklejeniem za pomoca rurek metalowych.)

7. Jesli mokre pięknie sie naciągnęło - to czekamy aż wyschnie samo, nie przyśpieszamy procesu suszarką.

8. naciąganie cellonem: podstawa to warunki w pomieszczeniu, powinno być ok 20C i jakieś 50% wilgotności. Generealnie - zwykły ciepły i suchy garaz wystarczy. Z racji na palne rozpuszczalniki nie zapomnijmy o wentylacji, ja z doświadczenia powiem że można też cellonowac na zewnątrz - ale w suchy letni dzień. Jeśli cellon zaczyna Wam matowieć albo wręcz zabiela się - to znaczy że jest za zimno lub za wilgotno. Nitrocellon wcieracie pędzlem, starając sie położyc jak najrówniejszą warstwę. Ruchy pedzla poziome i pionowe - na krzyż.

9. Pierwszą warstwe kładziemy wcierając pędzlem, rozrzedzając nitrocellon acetonem w stosunu 1/3 cellonu, 2/3 acetonu. Nie spodziewajcie się jeszcze jakiegoś równego naciągania... będzie to wyglądało tak sobie.

10. Druga warstwa to 1:1, naciągnięcie zrobi się nierówne

11. Trzecia warstwa to 2/3 cellonu do 1/3 acetonu. Po trzeciej warstwie - szlifujemy na mokro wodnym papierem 100 tak żeby usunąć wloski tkaniny które "wstaną" i tak nie było zadnych przyklejonych pyłków, wiórków, owadów czy włosów z pedzla. Teraz już ekran zacznie się bardziej naciągać.

12 czwarta i piąta warstwa to już czysty nitrocellon, mozna go troche rozcienczyć - jak będa zostawać jakies smugi. Po kazdej trzeba przeszlifowac papierem ok 250

13. W przypadku dobrego płótna 5 warstw powinno wystaczyć. Czasem trzeba będzie położyć szóstą, może siódmą... ale w efekcie powinniście uzyskać idealnie naciągniętą powierzchnię, musi się dać po niej bębnić palcami. Patrz zdjęcie.

Ekran gotowy, teraz trzeba go pomalowac na biało lub szaro -czyli albo ScreenGoo (wariant preferowany) albo Dulux czy inny tanszy patent (wariant ekonomiczny). No i obwódka na czarno - matowo.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ekran wykonac jako dwustronny, mozna go wtedy bedzie odwracac stosownie do potrzeb (szary/biały), taka konstrukcja będzie ważyć praktycznie tyle co rama. Zaden problem z powieszeniem czy wręcz przechowywaniem za szafą i okazjonalnym ustawianiem.

sorki, trochę się rozpisałem i wyglada to na jakąś strasznie trudną technologię... ale tak nie jest. Każdy, dosłownie każdy może sobie taki ekran wykonać. Jak ktoś z Wa-wki to mogę pomóc, moge podzielić się też materiałami...

pozdrawiam serdcznie

OK-AUL

post-14304-100001882 1170306564_thumb.JPG

post-14304-100001883 1170306563_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korzystając z sugestii Skalmen'a zamówiłem podobrazie w sklepie plastycznym. Po zamocowaniu na ścianie i pierwszych testach jestem dobrej myśli. Jednak niepokoi mnie efekt ziarnistości tła występujący na dużych obszarach tła sceny, a także na kontrastujących krawędziach. Dlaczego on występuje? co może być przyczyną? ekran ma jednorodną, zaimpregnowaną powierzchnię w kolorze białym.

Pozdrawiam

Potwierdzam słowa Skalmena.Tylko Goo Screen.Temat przerobiłem praktycznie.Jako podkład pod farby płyta MDF lub HDF

grubości do od 3,5 do 6 mm(im grubsza tym większy ciężar co nie jest korzystne)Dwie warstwy farby akrylowej Dulux.Nstępnie dwie warstwy podkładu Goo Screen.Kolejne dwie warstwy to farba właściwa Goo Screen.W moim przypadku stosowałem Digital Grey Lite.Ważna uwaga !!! Naprawdę trudno tą nawierzchnię pomalować ręcznie wałkiem- przynajmniej za pierwszym razem(każda następna próba to podwojenie kosztów).Zalecam zdecydowanie natrysk pistoletem ciśnieniowym.Efekt końcowy jest znakomity.Biel,Czerń a przede wszystkim kontrast i nasycenie kolorów jest na poziomie nieosiągalnym dla innych farb.Powiem więcej ekran ten zachowuje się jak wysokiej jakości ekran projekcyjny znanych firm.W reklamie firmy Goo Screen naprawdę nie ma przesady.

a ja mam ekran zrobiony na bazie rolety z ikei

koszt calej konstrukcji raczej nie jest porazajacy efekt nie jest najgorszy choc w przyszlosci jednak zawisnie ekran ramowy - dodam tylko ze cce wykorzystac ten sam material - jest to cos zalaminowane i nie za bardzo reaguje na zmiane wilgotnosci.

polecam szczegolnie dla poczatkujacych ze wzgledu na tak popularny ostatnio stosunek ceny do jakosci...

Ukryta Zawartość

post-983-100001529 1170307104_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z lenistwa spytam się bo nie chce mi się szukać

czy Goo ma w ofercie farbę dająca wysoki gain jak 6.0 ? Podoba mi się bardzo kombinacja - obraz z projektora DLP na DarkChip3 + ekran Vutec silverstar, dla mnie bomba, genialna sprawa. Ciekawe jak oni to zrobili, że z takim gain można patrzeć pod dużym kątem i nie ma pogorszenia. Jaka to farba? Może to nie tylko kwestia farby ale jeszcze coś innego, muszę poszukać info...

• 5 miesięcy później...

Witam, od jakiegoś roku czytam to forum w celu zebrania informacji na temat tego jaki projektor kupić. Niestety na dzień dzisiejszy fundusze nie pozwalają na nic więcej jak Benq W100, choc przymierzałem sie do czegoś w granicach 5000zł (z tym że musiałbym poczekać pewnie kolejny rok z zakupem a troche ciezko z tym:-). Głównie z powodu atrakcyjnej ceny tego Benq (1900zł) zdecydowałem się go zamówić i ma być pojutrze:-) Wiem, że to bardzo budżetowy projektor ale myślę, że stosunek ceny do jakości nie jest zły zwłaszcza czytając dość dużo pochlebnych recenzji z tego forum na jego temat. Teraz tylko nasuwa mi się pytanie jaki ekran do tego będzie najlepszy. W grę wchodzi samoróbka. Zakupilem dzisiaj płytę pilśniową i pomalowałem ją duluxem supermatem w trzech kolorach - biały, biały z barwnikiem czarnym (szary) i jeszcze bardziej szary:) Który waszym zdaniem będzie najlepszym wyborem biorąc pod uwagę, że projektor będzie w odległości około 3,8m od ekranu, a ekran chciałbym zeby u podstawy miał około 200-220cm. Nie wiem jaką jasność projektor ma w trybie low, ale w normalnym ma miec 1300 więc chyba nie jest całkiem ciemny. Prosiłbym również o wypowiedź KOpyt25, gdyż sam miałes kiedyś podobny projektor i również eksperymentowałeś z ekranami. Poniżej zdjęcie zrobione przed chwila przy dość średnim oświetleniu z lampą, ale względnie dobrze odwzorowuje kolory. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam.

Po obejrzeniu tego filmiku www.youtube.com/watch?v=bHFis3j6O0w wpadlem na pmysl zeby sobie samemu zrobic ekran.

Wpadlem takze na taka fokte

Ukryta Zawartość

Wynika z niej ze wierzchnia warstwa to 100% poliester a kolejne warsty to guma.

Czy w zaleznosci od rodzaju matt white, light gray roznica jest tylko w kolorze poliesteru czy moze roznic jest wiecej (np faktura)?

Myle ze z zakupem Poliestru nie bedzie wiekszego problemu.

Hmm jesli szary to jaki odcien ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

=========================================================

Witam.

Mam Benq W500. Muszę mieć ekran mobilny - to znaczy zwijany, i wstawiany do kąta (czyli taki do trójnoga). Padło na VIZ-ART TRI 180, - 570Pln.

Jeśli ktoś widział, i uważa że do kitu - proszę ostrzec.

Jeśli ma ktoś lepszą propozycję, - to poproszę.

Pozdrawiam.

I inna rzecz:

Tak się zastanawiam: Firmy oferują specjalistyczne farby do pokrycia powierzchni ekranu.

Ekrany, zwłaszcza te rozwijalne - to folia. Dla producenta nie byłoby problemem zrobić taką folię samoprzylepną. Można by ją nakleić np. na płytę z poliwęglanu komorowego, która jest stabilna, nic nie waży, i nie reaguje na wilgotność. Słyszał ktoś o takiej foli? Jest coś takiego na świecie?

Jeśli nie, to widząc mnogość foli samoprzylepnych używanych w reklamie, zastanawiam się czy któraś nie spełniłaby dobrze tej roli. Są białe matowe, szare matowe w różnych odcieniach, srebrne, perłową chyba też widziałem - no jest tego od groma. Wezmę ścinki z zaprzyjaźnionej firmy i popróbuję.

Czy ktoś już może próbował?

Myślę że zwykłe folie będą kiepskie, przede wszystkim można spodziewać się "hotspotów". No i reszta parametrów optycznych stanowi niewiadomą...

Ten link, który zapodałem w wątku o W500, dotyczył wykonania ekranu z białego grubego papieru, używanego jako tło fotograficzne.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=>Feelgoodinc

Proces pokazany na filmie, do którego kolega załączył link w dużym stopniu przypomina mój pomysł, o którym chyba też szczegółowo pisałem tu na forum.

Rame budowałem z precyzyjnie wyciętych z płyty MDF (nie jest to najlepszy materiał, ale spełnił zadanie). Powierzchnia docelowa ekranu wynosiła 90".

Metody mocowania użyłem podobnej. Z tyłu ramy przykręcone były duże, solidne płaskowniki, który usztywniły całą konstrukcję, ale dodatkowo od wewnątrz przykręciłem niewielkie kątowniki. To pozwoliło na uzyskanie dużej precyzji i płaskiej powierzchni na połączeniu elementów na przedniej stronie. Nie stosowałem poprzecznego wzmocnienia, dlatego też przez powierzchnie ekranu nie przebijał żaden element. Jako powierzchnie aktywną wykorzystałem obszar wewnętrzny, z pominięciem tej części materiału za którą znajdowała się rama. Docelowo miało być wykonane czarne obramowanie. Po remoncie i urządzeniu części biurowej musiałem zrezygnować tymczasowo z kina domowego, ekran leży złożony w piwnicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.