Skocz do zawartości
IGNORED

dwa głosniki na 4 kanały ??

MLoxey

Rekomendowane odpowiedzi

Da sie podpiąć 2 głośniki na 4 kanały do wzmacniacza i czy ma to jakiś sens? Mam wzmacniacz 4x60W i kolumny 120W. Taki mi pomysł wpadł do głowy i sie zastanawaim czy ktoś to kiedyś wykorzystał, że ma więcej kanałów niż 2 na dwie kolumny.

https://www.audiostereo.pl/topic/5498-dwa-g%C5%82osniki-na-4-kana%C5%82y/

no to swietnie!! gotowy bi-amping (zakladajac ze glosniki to umozliwiaja (terminal w glosniku ma cztery gniazda)

BTW. co to za dziwny wzmacniacz ?

xajas

www.jacshiks.com

Własnie też sie tego obawiam. Być może jakąś wskazówką jest to, że przy podłaczeniu 4 kolumn pod te 4 kanały douszcza ich impedancję od 8 do 16 Ohm-ów, natomiast przy podłaczeniu dwóch kolumn do którychś z dwóch kanałów (A lub B) pozwala na 4 do 16 Ohm-ów. Zagadkowe. Ciekawe jak z mocą i resztą parametrów przy kombinacjach. Ten amplituner ma wprawdzie jakiś system SLDC który rzekomo dba o odzielenie kanałów od siebie czy jakoś tak, ale nie wiem do końca czy to ma znaczenie.

To, że wzmacniacz ma przyciski speaker A i B, to nie oznacza, że ma 4 kanały.

Nie wiem, jaki dokładnie masz wzmacniacz, ale prawdopodobnie to jest normalny wzmacniacz 2-kanałowy. Tyle, że z każdego kanału są wyprowadzone 2 wyjścia - na 2 pary kolumn lub na bi-wiring.

W wielu wzmacniaczach 2-kanałowych są wyjscia A i B. Głośniki A i B są podłączone równolegle. Dlatego przy podłączeniu 2 par głosników jest podana 2-krotnie wyższa impedancja głośników, niż przy podłączeniu 1 pary.

Można to wykorzystać do bi-wiringu (jest to zrobione raczej właśnie do tego celu). W takim przypadku nie trzeba mieć kolumn o 2-krotnie większej impedancji, bo każdy z głośników pracuje w innym pasmie częstotliwości.

Janusz z Torunia

• 6 lat później...

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu (a w sumie nie mogę) a ten pasuje do mojego problemu.

Otóż mam skrzynie basową i amplituner sony SRT-GX315, wzmacniacz ma 4 wyjścia głośnikowe na przednich mam podpięte kolumny a na tylnych chciałbym podpiąć tą skrzynkę, ale wzmacniacz ma zabezpieczenie że musi mieć podpięte głośniki parami (prawy lewy z przodu/tyłu, lewy/prawy przód tył itd.)i jak podpinam sobie tą skrzynkę to wzmacniacz mi wyłącza jeden kanał przedni.

Jak oszukać wzmacniacz że ma podpięty dodatkowy głośnik, albo jak podpiąć skrzynkę pod dwa kanały naraz???

>Krzys PL, 25 Kwi 2010, 16:08

Miałem GX315- on też ma TYLKO 2 KANAŁY. W dodatku po wybraniu opcji A+B 2 głośniki podłączone do pojedynczego kanału są szeregowo, co oznacza, że muszą być najlepiej identyczne, gdyż w innym wypadku należy liczyć się ze znacznym pogorszeniem jakości, w skrajnym przypadku z wyłączeniem końcówki przez układ zabezpieczenia (raczej nie lubiący niskich impedancji). Pomysł połączenia takiego, jak zaproponowałeś, jest więc bzdurą.

PS

Amplituner ten dobrze wspominam, z kolumnami Radmora, które mam do dziś tworzył całkiem zgrany duet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.