Skocz do zawartości
IGNORED

Kto z was buduje kolumny do klasyki?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Moje możliwości intelektualno-manualne oceniliście prawidłowo :) Możliwości mam dwie - albo zamówic montaż u kogoś (u kogo? za ile?) albo kupić używane, jak sugerowaliście. W tym drugim przypadku - co polecacie (przypominam - bach, mały pokój, prosty marantz pm i cd 4000). Help!!!!!

Składa bardzo tanio...a ze słomy zamiast komponentów też?

Przecież 1000zł ledwo co na jakieś minimalnie przyzwoite głośniki starczy,a gdzie skrzynka,zwrotnica i robocizna?

Gość ZeroX

(Konto usunięte)

chodziło mi że składa, tanio obudowy wg. projektu zamawiającego,z tego co się orentuje to ma doś duzy wybór materiałów na obudowy: od MDF, poprzez rózne rodzaje płyt do naturalnego drewna.

>Romekp

Monitorki na tych Fostexach są delikatnie mówiąc sporym kompromisem,bo te głośniki potrzebują sporej pomocy w basie (troszkę w górnych rejestrach też) i nadają sie raczej tylko do bardzo małych pomieszczeń.

Chodziło raczej o wskazanie prostego i taniego sposobu na uzyskanie przyzwoitego brzmienia.

Aby wyciągnąć pełnię możliwości z tych głośników trzeba albo zbudować odpowiednią skrzynie (z reguły dość skomplikowaną) albo uzupełnić Fostexa o bas (który ciężko dobrać aby się to zgrało).No i mała pomoc powyżej 10-12Khz tez by się przydała.Ja cenie te głosniki za średnicę.

Pozdr.

Interesujący jest ten Fostex o średnicy 16cm - do którego jest obudowa zamknięta, tubowa oraz polecany 15 litrowy bass-reflex... Z wykresu nie widać aż tak żeby mu brakowało góry - ale poniżej 100Hz jest już mniejsza efektywność. Do Fostexów nie ma żadnych układów rezonansowych zmniejszajcych efektywność średnicy (a byłoby co zmniejszać, bo mają ponad 92db). Nie zauważyłem wykresu charakterystyki w tej wersji 15 litrowego BR - a to wydaje się najbardziej funkcjonalne rozwiązanie.

Bartek, oczywiście :) Ja nie chciałem tego dla siebie, ale w celach poznawczych - znam osoby, które słuchaja głównie kameralistyki, leciutkiego jazzu, piosenek - nie zależy im zbyt na basie czy na zadziornej górze, raczej na czarze i powabności muzyki, relaksie... Słuchałem swoich bez wysokotonowca - i było miło :)

A te, o których pisałeś, powinny się zamknąć w 1,5kzł i - biorąc pod uwagę powyższe - zagrać bardzo dobrze. Czego chcieć więcej? Wejdą do każdego pomieszczenia, nie trzeba ładować pieniędzy w waty wzmacniacza, i tak dalej.

Zrobiłem szybkie porównanie małych Fostexów. To są jednak bardzo specyficzne głośniki. Idealnie nadające się do zestawów tubowych. Tyle że konstrukcja tub do nich są bardzo skomplikowane i duże - nawet jak na zestawy tubowe do tak małych głośników. Przypuszczam że cena takiej obudowy przekroczy znacznie cenę głośników. A monitory niestety beda miały słaby bas.

Proponuje nadal rozważyc projekt CT-193 Monacora - działa na troche innej zasadzie - nie jest tak efektywny i na pewno to nie ta klasa, ale za to cena ponad 10 razy mniejsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.