Skocz do zawartości
IGNORED

ETNO - JAZZ & WORLD MUSIC

mahler

Rekomendowane odpowiedzi

wojtekitek>

Ja - podkreślam! - wybrałbym Osjan '78 (czyli ze Stańko) - obecnie wydana jest wersja CD przez Milo i pewnie Roots. Chmury są też ciekawe, lecz obie ww. są dla mnie taką kwintesencją Osjana z tamtych lat. A płyta ze Stańką, to chyba mój ulubiony Osjan.

• 3 tygodnie później...

No to jeszcze jedno etnojazzowe granie, tegoroczne zresztą: Hamid Drake & Bindu - Bindu (Rogue Art ROG-0001). 4 saksofoniści, czasami flet oraz perkusja/perkusjonalia, czasem głos. Może się podobać.

Posłuchajcie - może się spodoba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu można posłuchać koncertu Dhafera Youssefa, zatem przede wszystkim klimaty arabskie. Jazz? Raczej nie, na pewno nie w klasycznym rozumieniu, choć wielu muzyków jazzowych z nim grywa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj zaś koncert Trevora Wattsa z Jamie Harrisem. Nie tak dawno byli w Polsce. Do tej muzyki w większym stopniu pasuje formułka etno-jazz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Jan Garbarek i wszystko jasne;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Mory Kante. To już raczej world, czy jak kto woli światowy folk (konkretnie muzyka Griotów), ale jak widać na jazzowym festiwalu grali sobie wesoło;-)

Miłego słuchania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pavbaranov, 8 Paź 2005, 20:00

>Posłuchajcie - może się spodoba:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu można posłuchać koncertu Dhafera

>Youssefa, zatem przede wszystkim klimaty arabskie. Jazz? Raczej nie, na pewno nie w klasycznym

>rozumieniu, choć wielu muzyków jazzowych z nim grywa.

Pierwsze dwadzieścia kilka minut (reszta pewnie też tylko brak czasu)- super!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Cieszy mnie, że nie tylko mnie cieszy Youssef;-) Jeśli tak, to polecam również nagrania dla Enji Winckelmann. Swoją ścieżką, z wielką przyjemnością posłuchałbym go na żywo. Przy okazji - to jeden z niewielu znanych mi uchodźców, którzy musieli opuścić swoją ojczyznę ze względu na uprawianą przez nich muzykę... Ciekawe....

ostatnio dotarła do mnie płyta Jana Garbarka z Muzykami z Pakistanu "Ragas And Sagas". Nie czytałem wszystkich wpisów, więc nie wiem, czy się po kimś nie powtarzam, ale dla mnie to napewno ETNO - JAZZ & WORLD MUSIC, i to w smakowitym hinduskim posmaku curry i kurkumy.

pozdrawiam

muzyka łagodzi obyczaje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.