Skocz do zawartości
IGNORED

mały i dobry głośnik niskotonowy

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

zaznaczę na wstępie ze jestem lajkonikiem w kwestiach technicznych pytanie mam nastepujące: czy można kupic w miarę dobry głośnik niskotonowy o srednicy 15,5 cm który by pracował w trójdrożnej kolumnie podłogowej ? - czy wymiana jednego głośnika może przynieśc poprawę brzmienia ?

tak tylko pytam czy jest to praktykowane i czy warto mysleć o zastępieniu oryginalnego głośnika (który ma własnie według mojego pomiaru 15,5 cm) przez lepszy np. niżej schodzący w basie - wysokie tony sa ok tylko niskiego basu czasem mogłoby by być więcej ale byc może przy tym rozmiarze głośnika to nie osiągalne. Jest to na pewno łatwiejsze od robienia kolumn od nowa.

Gość Michał_28

(Konto usunięte)

Bartek1.. - co ty gadasz, że 15-tki to dobre na średniotonowce?!?

Jest bra dobrych głośników z tymi średnicami, tak jak napisał Piotreq, arn150 to bardzo dobry głośnik - w swojej klasie cenowej nie ma równych. Kolejny dobry to Tonsil, ale zapomniałem modelu jakaś 13-tka, trochę drozszy od tego arn150, ale jakość też trochę lepsza.

Michał

• 2 tygodnie później...

wybaczcie panowie ale dywagacje na temat ARN-ów i innych tonsilopodobnych low-end przetworników elektroakustycznych są bez sensu. Najpierw gość niech poda co chce modyfikować a potem poszuka czegoś u Vify (tc series) lub Peerles. Ceny nie są zbyt wygórowane a głośniczki basowe są w stanie całkiem ładnie pograć. (oczywiście przy prawidłowej aplikacji.

Vify TC paramentrami są bliżej Tesli niż Tonsila (zwłaszcza wysokim Qts, który sprawia że nie bardzo wiadomo w czym je umieścić) - może ładniej brzmią ale nie za tę cenę. Tonsile o takim wymiarze nie istnieją - ale dobre są polipropylenowe GDN 13/40/2 lub /8.

Peerlessy maja ceny wzięte z sufitu - serie scx i scs z membranami "sandwich" są podobno dostosowane do niskiego zejścia na basie - ale kosztują tyle co szybkie głośniki aluminiowe Visatona i Alconea.

Ze względnie tanich i dość dobrze wykonanych niskotonowców, może będzie coś Monacora - np. serie kevlarowe SPH-135 i 165 lub papierowe SPH-130 i 170.

pozdr.

13/40/2 to ma membranę z celulozy mocno nasączaną! I jak ktoś go dobrze zaaplikuje do obudowy np. 10l to ma u mnie skrzynę dobrego browara! To tonsilowskie "cudo" stosowała firme Totem pewnie audiofile znają w 5 czy nawet 4 l bass-reflexie a nie nie jak typowy niskotonowy.A co do brzmienia Vify i Peerlesa to proponuję posłuchać np. NAD802 albo ESA VIVANCE.... Konstrukcje za 1500 i 2000 pln a głośniki za...zajrzyjcie do środka i do cenników...

PIT of ZEN - nie wiesz o czym mówisz :-)

W Totemach Mite jest o ile pamiętam wersja 4 omowa GDN 13/40/2. Obudowa ma ponad 8 litrów objętości - w Operach Duetto raczej więcej. Membrany są polipropylenowe szorstkie - utwardzane (takie jak GDNów 16/50/4 i 16/50/6). Podobną budowę ma GDN 13/40/8 różni się kształtem kosza. Tonsil nie ma w ofercie nasączanych membran (nasączane może były w 13cm, które produkowali do kolumn Mission 753). Papierowe membrany są w GDN 13/50/*.

GDN 13/40/2 ma wentylowany magnes o średnicy 90mm, polipropylenową membranę na zawieszeniu gumowym i jest w wersjach 4, 7, 8 i 15 om. nr katalogu 9 5151 154 - cytat "The loudspeaker has a black polypropylene cone and a rubber surround" - z katalogu wydanego w 1992 - 94 roku.

W ok. 10 litrowej obudowie BR przenosi do 50Hz ze spadkiem 3db i dobrym impulsem, więc jest głośnikiem niskotonowym. Karty katalogowej nie chce mi się zamieszczać ;-)

Esa Vivance to jakieś nieporozumienie z głośnikami połączonymi szeregowo - jak w starych Unitrach :-) Jeżeli chodzi o zaglądanie do środka i porównywanie głosników na wygląd to tu akurat Tonsil budzi większe zaufanie niż Vifa TC z plastikowym koszem i małym magnesem.

pozdr.

Poza tym ESA Vivance kosztuje 2450zł. A NAD 802 produkowany był 10 lat temu. Podałeś jego cenę z 1995 roku a chcesz porównywać wartość komponentów Peerlessa wg obecnych cen.

pozdr.

noooooo nie Totem Mitte ma 8l hihihihihihih!!!!!!

Zerknij proszę Qubric

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .....

Co do membrany sprawdzę bo też mam katalog:)

NADy mają głośniki z góra 500 pln w/g dzisiejszych cen i o to właśnie mi chodziło i o to też,że ładnie grają a nie czyszczą kieszeni do dna:)

Co masz na przeciwko łączenia głośników w szereg.....?????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Połączenie szeregowe głośników to najgorsze rozwiązanie (tak naprawdę jedno z 2), a to dlatego, że tak naprawdę dwa takie same głośniki nie są takie same. W zależności od firmy odchyłki mogą mięc 5-30%.

PIT_of_ZEN

Szeregowe łączenie wyjasnił wyżej "igod". Nie sądzę żeby ESA bawiła się w parowanie (a właściwie w czworowanie ;-) głośników do takiego układu.

Rzeczywiście przesadziłem z objętością - Totem podaja 5,6 litra - ale co z tego? Pasmo jest takie jak pisałem. Niskoomowe wersje GDNa 13/40/2 mają mniejsze Qts więc optymalne objętości obudów dla nich są mniejsze (Totem podzaje impedancje kolumn 8om - ale może w nich być 7 omowa wersja GDNa). Opera Duetto ma raczej wiekszą objętość.

Mówimy o głośnikach - bo o nie było pytanie - a nie o cenach konstrukcji w których je zastosowano.

W "QBA" SCS176H kosztuje 230zł./szt. (WA-10 130zł. - razem 720zł. za komplet do NAD 802/804). I są to najtańsze wersje tych głośników - żadne rewelacje. Stosował je nie tylko NAD. Również Radmor w modelach Lento - grały dobrze ale z przyciemnioną barwą, niedostatki na średnicy (WA-10 był w LS-10 wraz z tanim głosnikiem Tesli ARN-165-coś tam).

GDN 13/40/2 kosztuje ok. 80-88zł./szt. (GDWK 10/80 to 39zł. - razem komplet do Totema Mite jakieś 250zł.).

Mam rozumieć, że Twoim zdaniem Tonsil bardziej "wyczyści" kieszeń niż "budżetowa" wersja Peerlessa???

pozdr.

Przepraszam,że trochę nie na temat:)

PIOTREQ>

Jak się będzie sprawowało trio na 2x ARN-130-03/8 (równolegle) z GDWK 11/100 i jaką byś polecił w miare małą obudowę?? Jakby co to moje GG 5437679 (głównie jestem niewidoczny)

Z góry dzięki za pomoc!!:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

po pierwsze z takim trio to miałbyś problem z impedencją, przy takim połączeniu byłaby ona dośc niska i nie wiadomo czy wzmacniacz by sobie z nia poradził (czyt. mało mozliwe). Ja bym sie pozbył jednego arna, albo tak jak jest, ale te 2 jako basy, z niskim cięciem, a ten 3 jako średniak. ale to tez nie za dobra mysl. Tak jak pisałem zastosuj tylko 2 arn130 równolegle. Co do reszty twoich pytań to odpowiem na nie dopiero prawdopodobnie w przyszły czwartek, bo chwilowe, problemy z kompem skłoniały mnie do siedzenia na porzyczonym laptopie, na którym nic nie mam.

ale oreintacyjnie mogę napisać że przy dwóch arn130 - obudowa: 16-18L

Pozdrawiam

ps. jak cos to pisz: [email protected] ale w z wiązku w w/w problemami odpowiedz przyjdzie gdzieć około czwartku :)

a sorry, żle przeczytałem nie trio na 3 głośnikach arn130, tylko chodziło Ci o całość. Jeszcze raz przepraszam za poprzednia odowiedz, nie biez jej w całości pod uwage, przynjamniej fragnentów.

arn130, to to samo co arn150, tylko zewnetrzna czesć kosz jest inna, tak jak pisałem obodowa BR 16-18L. Schodzi bardzo nisko jak na tej klasy głosniki, przy 2-4khz, może się pojawić problem ze średnimi tonami... wiec nalezy ciąć mozliwie tak nisko na ile pozwoli ten GDWK.

Wzmacniacz sobie poradzi:) (920W poboru)

Nie ma sprawy,poczekam! Na Wolumen będę jechał dopiero w przyszłym tygodniu.

Jak masz jakiegoś linka opisującego S100+ to byłbym wdzięczny bo niezbyt znam te kolumienki?? ;)

GDWK mogę obciąć spokojnie na 3 kHz 12dB zwrotnicą ale zejdzie mi z mocą do około 80 W.

Z góry dziękuję za wszelkie informację i pomoc:)

Mój mail to [email protected] albo [email protected]

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

mozesz spokojnie zastosować zwrotnice 3-rzedu 918dB/okt) i podział przy 2,5 - to powinno troche zminimalizwoac kiepska charakterystyke czestotliwościowa tych arnek, w tym zakresie.

Co do opisów to będa one wktótce dostepne, na stronie po przebudowie, jednak, przez problemy z kompem, prace sie opóźniaja. Strona po zmianach, ma być dostepna na przełomie luty/marzec jezeli nic sie po drodze nie wydarzy.

co do S100+, to zestaw głosnikowy podłogowy na 2 ARN150 i audaxie A0 - szczególowy opis i dane tech będa umieszczone na stronie.

OK tonsil ma memranę poliproylenową-sprawdziłem w katalogu.

Co do litrażu obudowy i pasma przenoszenia to widzę to tak:

korzystając z prostych i powszechnie znanych metod bliczeń pokalkulowałem,

Vb=Vas/a

vb=12l/ 0.75

Vb=16l

fb=fs*h

fb=53*0.92

fb=48.76 HZ

f3=b*fs

f3=0.87*53

f3=46.11 Hz

gdzie wszystki wykorzystane współczynnki pochodzą z tabel IT.

Niestety choć wygląda to pięknie jest do D....

Bo nie uwzględnia zmian Qts głośnika z zainstalowaną cewką filtru dolnoprzepustowego, zakłada dobroć obudowy Ql =7, tunel br wychodzi długi i raczej nie do instalacji w obudowie regałowej wielkości, nie uwzględniono charakterystyki samego głośnika( która zaczyna opadać w zakresie f

Qubric

jesteś super poinformowany w temacie cen- czapki z głów.

Tylko,że ten gość na początku tematu pyta o głośnik basowy anie o komplet na zestaw dwódrożny. Podają przykłady NADa i ESY o te przetworniki mi chodziło. Co do cen to oile pamiętam w laboratorium Audio Lento uzyskało 36 albo 38Hz przy spadku -6 db cojak na wielkość peerlesa jest chyba niezłym wynikiem.Dlatego właśnie wolałby zapłacić 230 za duńczyka niż 88 za tonsilowskiego gównograja. Dodam jeszcze,że idę o zakład co do powtarzalności parametrów u duńczyków czy francuzów a nie istnieniem tego pojęcia u polaków.

Jeśli mówimy o połączeniu szeregowym to chyba nie chcecie mi koledzy powiedzieć, że podczas połączenia równoległego, głośniki są identyczne albo nie zmieniają się parametry układu........

A może sądzicie,że takie np: DALI to do układów dwu i pół drożnego paruje lubdobiera w czwórki przetworniki?????

A co z elementami filtrów te to mają dopiero tolerancję!!!!!

W B&W CDM 1 widziałem elektrolity 30% i myślałem że umrę ze śmiechu bo ten patent kosztował całą górę kasy.

Pozdrawiam wszystkich!

Jestem tu nowy ale jużmi się podoba:))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.