Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice CO DAJA???

Robexas

Rekomendowane odpowiedzi

Zwrotnica, skałada się z filtrów, czaem nawet kilku. Filtr, to którko mówiąc, układ, odcinający pewną częstotliwość.

Wyróżniamy filtry aktywne i pasywne. Z Filtrów pasywnych składa się zwrtonica w kolumnach, a sam filtr pasywny stosowany jest w subwooferach pasywnych.

Filtry Aktywne, to takie, które nie wykorzystuję układów LC (samych cewek i kondensatorów), tylko "obcinanie" dowolnej czestotliwości podziału realizowane jest za pomocą układów scalonych, i wzmacniaczy operacyjnych - w przypadku tej zwrotnicy konieczne jest dostarczenie do niej zasilania. Filtry aktywne, spotykamy w subwooferach, aktywnych. Mamy w nich wtedy, płynną regulację częstotliwości odcięcia, odwracanie fazy.

No to tak po krótce omówiłem ten temat, jak ktoś czegoś nie wiem, to prosze mnie pytać

ps. sami w firmie stosujemy w niektórych zamówieniach, żadko spotykane w popularnym sprzęcie hi-fi zwrotnice aktywne oraz aktywne mogóły wzmacniające, wbudowane w zestaw głośnikowy.

Pozdrawiam

Aha super dzieki....

Jeszcze was pomecze troche :) Czy sygnal z wzmacniacza radiowego samochodowego rozni sie jakosc od sygnalu ze wzmacniacza z wierzy domowej??? Czy instnieje mozliwosc podlaczenia do wierzy filtru niewymagajacego (napiecia) i pozniej tube basowa..?? czy moze cos sie zniszczyc...??? Fajnie by bylo bo narazie nie mam fury... i nie mam jak sprawdzic... :)

Dzieki jeszcze RAZ!

możesz podłączyć ten filtr - nazywa się on dolno przepustowy.

Tylko pamiętaj o impedencji jaką ma tuba i z jaką może pracować wzmak we wierzy. Np jak wzmak może 8ohm, to nie podłóczaj tuby która ma 4 ohm, bo uszkodzisz wzmacznicz w wierzy !!!!

Problem jest ze nie mam nic napisane na tym wzmaku :( a glosniki ktore pracowaly z nia to oczywiscie nieorginalne (jakies kicze niefirmowe) 4ohmowe (20W nom. i 40W max.).... nawet fajne dawaly w drewnianej kolumnie w pokoiku.. ale pozniej od basu poprostu zaczely charczec... ciekawe co za moc ma ten wzmacniacz bo max na 20 volume odkrecalem potencjometr i to juz bylo tak i tak za duzo (a potencjomer glosnosci mozna max zakrecic na 50volume) glosniki chodza do dzis ale sa juz wytluczone :D... jezeli taka konfiguracja chodzila poprawnie pare lat to moge liczyc ze tuba 4ohmowa bedzie chodzic bez problemu..?

Wierza ma juz troche lat.. nawet nie wiem ile.. sprowadzona z niemiec... -> firmy Schneider! Wierza sklada sie z Equalizera najwieksze pudlo.. pozniej radia... odtwarzacza kaset.. i na samej gorze najmniejsze pudlo to chyba wzmacniacz tam sie podlacza glosniki... i jest galka glosniosci i wlacznik efektu laud , regulator basu i treble ... to chyba na tyle ... :D

• 2 miesiące później...

Witam!

A ja mam takie pytanie. Ostatnio próbowałem "podkręcić" moje kolumny. Kolega doradzil mi założenie cewki powietrznej do głośnika basowego. Powiedzcie jaką funkcję cewka ma i jaki będzie skutek. Oczywiście jeżeli jakikolwiek sie pojawi. Kolumny wiem, sa bo bani - sony od zestawu MHC mocy ok. 40-50w. Ale jak na moje "drewniane ucho" nawet wspełniają funkcję . Słyszałem ze cewkę sie dobiera do mocy wzmacniacza i ja ja podłaćzyć sergowo czy równolegle? Prosze o informacje.

Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.