Skocz do zawartości
IGNORED

wygluszenie pokoju lub tylko drzwi

zabka102

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak... jestem kompletna amatorka w kwestia poruszanych na tym forum, ale mam nadzieje tu dowiedziec sie kilku waznych dla mnie informacji. bede bardzo wdzieczna za pomoc. a moj problem wyglada nastepujaca: mieszkam w bloku i chcialabym wytlumic swoj pokoj. wybieram sie na studia wokalno - aktorskie i chcialabym spiewac u siebie bez przeszkod o kazdej porze i nie w strachu ze komus to przeszkadza. a wiem ze slychac glosna muzyke lub moj glos na klatce schodowej i przechodzi przez rury. sciany w bloku to chyba nie problem poneiwaz sa bardzo grube, ale moje drzwi to zaledwie jakas tam plyta pilsniowa czy cos tam takiego. sa zatem bardzo cienkie i to niedobrze :). ktos poradzil mi gabke lub styropian - obkleic tym drzwi i jeszcze w futrynie przykleic takie cos czym sie uszczelnia okna (wybaczcie - ale jak juz pisalam jestem totalnym laikiem w tych sprawach)... no wiec szukam jakiejs porady. chcialabym to zrobic sama i jeszcze w jakiejs rozsadnej cenie, wiec... czy ktos moglby rzucic jakis fajny pomysl? mam nadzieje dostac sie na studia a juz zdaje w tym roku :) teraz to nie przelewki - musze duzo cwiczyc wiec w domu koniecznie sie nie moge obijac z uwagi na sasiadow:)

dziekuje z gory za pomoc. zanetka. pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/5651-wygluszenie-pokoju-lub-tylko-drzwi/

Żabcio :)

tak zupełnie do końcanie da się wygłuszyć, jedynie co mi przychodzi do głowy (ekspertem w tej dziedzinie nie jestem) to położenie na ścianach bellek (ładnei to się nazywa: listwy montażowe) w twoim przypadku raczej belki o jakiejś tam grubości o jakimś tam odstępie między sobą powiedzmy metr, zakupić w rolkach grubą gobkę (coś jak tapeta zwinięte) wyłożyć tą gąbką pomiędzy belkami (listwami montażowymi) a następnie na listwy położyć kasetony ze styropianu.

Ot taki mój skromy pomysł

Jak nie masz smykałki do robótek a la Adam Słodowy zawsze możesz zamówić wygłuszanie drzwi u jakiegoś fachowca (polecam książkę telefoniczną, żółte strony). Z tego co wiem, majątku to nie kosztuje, a efekt zawsze jakiś będzie.

A poza tym Żabciu - chromolić sąsiadów. Sztuka przede wszystkim.

Pzdr.

Jeśli chodzi o drzwi wewnętrzne to ceny nowych nie są bardzo tragiczne, może warto kupić nowe drzwi, w końcu twój problem wiąże się z Twoją przyszłą karierą i przydało by się go rozwiązać nawet kosztem zakupu nowych szczelniejszych drzwi.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Moja droga zabuniu,

Podam Ci kochanie, ty moj sliczny spiewajacy skowronku, dwa najtansze rozwiazania twojego klopotliwego problemu nucenia jedrnymi ustami w poznych godzinach nocnych. Otoz jeden to wbicie 8-12 hakow w sufit i powieszenia na nich 4 kocow sufit-podloga, tzn zbudowanie jakby wiszacej komory, wewnatrz wygodny fotel i mozesz wtedy zanurzyc sie w dziko zwierzeca rozkosz wyrzucania z siebie barwnych dzwiekow, co do dugiej metody to jednak nie wypada mi pisac na forum. LOL

Powodzenia zabuniu...

Z tego co wiem z praktyki - wymiana drzwi w moim domu oraz z teorii (budowa kolumn glosnikowych), zeby stlumic dzwieki z wnetrza jakiejs komory trzeba przede wszystkim zapewnic jej SZCZELNOSC, czyli odseparowac ja akustycznie od srodowiska zewnetrznego. Po prostu - wstawic solidne drzwi z dobra uszczelka z kazdej strony (rowniez z dolu - moze jakis filc na ta szczelinke?). Chyba sa w sprzedazy drzwi o podwyzszonym wspolczynniku tlumienia? Wiaze sie to jednak rowniez z wymiana futryny i troche kosztuje.

Poza tym, glos ludzki raczej nie zawiera wielu sub-niskotonowych czestotliwosci (zwlaszcza kobiecy), wiec latwo bedzie go mocno stlumic kladac dywan lub wykladzine na podloge, grube zaslony na okna, a na sciany nie wiem co - gruba tapeta albo chodniki a'la Rosja, bo dodatkowe scianki z Rigipsu z wata mineralna pomiedzy to juz ostatecznosc...

Panowie,

a ta liczba przy niku żabki, to w związku z wiekiem? Tak pytam, ponieważ wiem, że niektórzy tak właśnie komponują swój nick, np: Rob31 - Robert lat 31, itd.

To a pro po różnych sugestii, z tym kocem itp. To upojnego wieczoru JazzM

:)))))))))))))

dziekuje niezmiernie za wasze rady... tylko ze ja, jesli chodzi o wiekszosc, to nie bede potrafila tego zrobic...drzwi sie nie oplaca wymieniac nawet bo za pol roku (jesli jakims cudem sie dostane na te studia) juz mnie tu nie bedzie i moi rodzice chyba na to nie pojda.. jutro ide do sklepu takiego fachowego jakiegos :) i sie popytam...bo chcialabym to zrobic zupelnie sama i za wlasne pieniadze zeby mi sie rodzice nie pluli z niczym :)...dziekuje za porady i jak sie nie da zrobic tego moimi raczkami lub z pomoca znajomych to tutaj na pewno wroce i dokladnie poczytam. dziekuje jeszcze raz i tak ps. ta liczba to nie jest moj wiek - mozna sie z reszta domyslic skoro w tym roku sie na studia wybieram ;>...a koce w sumie fajna sprawa ale chyba w mojej niewiele by pomogly

dziekuje jeszcze raz...caluski dla wszystkich i podrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.