Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD-303 - Problem

jeckylandhide

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem dotyczy Philipsa CD-303 (aka Grundig CD7500, Marantz CD-73). Po wlaczeniu cedek zazwyczaj nie czyta plyty - po ponownym wlaczeniu czasem zaskakuje. (wydaje przy wczytywaniu plyty dosc glosne piski - przy odtwarzaniu juz nie) Jak juz zaskakuje czyta wszystkie, nawet CDRy lub mocno porysowane plyty. Problem raczej wiec nie lezy po stronie lasera (CDM-0 nie psuje sie zreszta zbyt czesto). Co moze byc przyczyna problemu??

Drugi problem juz mniej wazny - nie wyswietla sie jedna kreseczka na wyswietlaczu - jakies sugestie?

Z gory dziekuje za pomoc

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

https://www.audiostereo.pl/topic/56709-philips-cd-303-problem/

Gdzie szukac tych gelernych jakby co? w sekcji zasilania? Moze to byc wina zimnego lutu? Dla przypomnienia fotka cedeka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Wymieniłem w swoim wszystkie jak leci na panasonic FC i podobne do opisywanych problemy ustąpiły.

Na początek warto zacząć od sekcji głównego zasilania. Innych nie ruszałem.

Na pewno można dobierać brzmieniowo takie czy inne ale nie chce mi się. Kupa roboty.

• 3 lata później...

Witam wszystkich.

Na wstępie chce nam wszystkim pogratulować wyboru cd 303 jednym słowem sam miód z niego płynie oraz prosic o rade sugestie.

Mianowicie pojawia sie u mnie mały problem z wyświetlaczem utworów tzn migają diody utworów które już przeczytał oraz na niektórych płytach pojawia sie pisk dośc słyszalny.

Z góry dziekuje

Standardowe problemy starych Philipsów, kondensatory są wyschnięte i cały odtwarzacz "świruje". Miałem kiedyś CD350 i też mu odbijało przez wyschnięte kondy.

Oddać do dobrego elektronika niech powymienia co trzeba i wyregule cały napęd i można się cieszyć przez następne 20 lat ;-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.