Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprawdzić akustykę pomieszczenia???

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sprawdzić akustykę pomieszczenia??? To mnie zastanawia, skąd mam wiedzieć czy jest dobra czy zła. Wiem jakie czynniki wpływają na polepszenie ale nie oto mi chodzi. Chciał bym wiedzieć czarno na białym czy np. akustyka w moim pokoju jest dobra w 30% 50% -20. Czy ktoś pomoże???

Inna metoda to oczywiście pomiary akustyczne z użyciem aparatury pomiarowej.

Wpisz sobie na google - znajdziesz na pewno dużo informacji na ten temat. Jest wiele firm, które to robią. Można samemu kupić sprzęt i się pobawić.

Być może znajdziesz gdzieś na internecie oprogramowanie na PCta, które umożliwi taki pomiar z wykorzystaniem mikrofonu.

Dodatkowo... pomieszczenie bardzo niepoprawne akustycznie sprawia, że czujesz się w nim mało komfortowo. Dotyczy to zarówno pomieszczeń o dużym pogłosie - najczęściej pustych z dużą ilością gładkich powierzchni oraz takich które są przetłumione.

Pomieszczenie o idealnej akustyce charakteryzuje się odpowiedni dobranymi proporcjami jeżeli chodzi o gabaryty. Bardzo ważne są również proporcje pomiędzy elementami rozpraszającymi, pochłaniającymi oraz tymi które dźwięk odbijają.

Na pewno nie jest to prosty temat, a dobra aranżacja pomieszczenia to temat rzeka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.