Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny dla początkującego

Delfinnn

Rekomendowane odpowiedzi

Monitory zagrają trochę lżej, przestrzenniej - porównując ten sam układ głośników w różnych obudowach.

Natomiast porównując różne podłogówki z różnymi monitorami, wcale nie jest powiedziane, że monitory będą miały mniej basu. Dobry monitor będzie miał lepszy bas, niż byle jaka podłogówka.

To tak w uproszczeniu, żeby się ktoś nie doczepił, że brednie :)

Przyjrzyj się gniazdom głośnikowym tych dwóch wzmacniaczy. Jak ktoś mówi / pisze "wysokiej klasy wzmacniacz" a zobaczysz w nim zaciski sprężynkowe, to wiedz, że gość ściemnia na maksa. Chyba jasne, który wybrać z tych dwóch. Tyle, że jest to kupowanie kota w worku, bo bez odsłuchu się nie kupuje, chyba że będziesz miał możliwość bezproblemowo go oddać.

Chociaż ten fragment trochę budzi zgrozę:

USUNIĘCIEM ZIMNYCH LUTÓW ... WSZYSTKIE ELEMENTY NIEZUZYWALNE, TRANZYSTORY, PRZEĄCZNIKI, POTENCJOMETRY ITD ORYGINALNE, FABRYCZNE

Skąd zimne luty?? Od stania w piwnicy?? O ile o tranzystory rzeczywiscie nie ma się co martwić, bo mają żywotność idącą w setki tysięcy godzin, to przełączników czy potencjometrów "niezużywalnymi" nazwać nie można i nawet jeśli zostały poddane konserwacji i obecnie działają dobrze, to kto wie czy za miesiąc-dwa nic im nie odwali. Niestety takie są uroki sprzętu vintage.

Aha. Czyli mniej więcej wiem czego szukać. Mam przez to rozumieć, że Denon o wiele lepszy? Ale skoro mówicie o tych zimnych lutach to może faktycznie się w niego nie pchać - poczekam i poszukam innej okazji :)

>glubisz, 13 Cze 2009, 09:19

>Witam

>Podczepie się pod wątek. Również jestem w tym temacie zielony, może nawet bardziej. Mój zestaw

>bedzie wyglądał tak: emu0404, kolumny za min 2k, maks 4k, no i wzmaczniacz (wsyzstko pod laptopa).

W tej kwocie pomyśl o aktywnych monitorach studyjnych chociażby polskich APS Aeon, odpadnie Ci kwestia wzmaka, zaś zewnętrzna emu0404 aż się prosi o takie rozwiązanie. Oczywiście to tylko alternatywa do zwykłego zestawu z taką zaletą, że nie trzeba kombinować z odpowiednim zestawieniem wzmak-kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.