Skocz do zawartości
IGNORED

Definicja hi-end w polskich złotych!!

kali77

Rekomendowane odpowiedzi

BuBos18

Kabel niema grać, cały bajer polega na tym że ma być przezroczysty na ile to możliwe.

Podkładki pod kable hmmmmmmmm, zmniejsza tonację?, co to znaczy, jak wysoko to więcej wysokich a jak na dole to basu czy jak?.

10 metrów od kabli sieciowych?, to już chyba musi być sala gimnastyczna i 10 naczep z ustrojami akustycznymi, może wystarczy.

Aha. Czyli ile drozsze? Jesli wedlug ciebie dobry kabel powinien kosztowac 5tys to ile powinno kosztowac wzglednie dobre auto? Itd Itp

Po co ta ironia.Sprawa jest prosta im lepszy sprzęt musi być przyzwite okablowanie.Może kedyś sam tego doświadczysz.

O matko ! To jakaś tragedia. Tańsze niż 2000zł nie znikają - kataklizm.

Przecież to jest zaślepienie umysłu. Każdy producent kabli teraz sika ze szczęścia, że taką ciemnotę udaje się ludziom podać za prawdę.

Czyli kable mam do du.. tak?.

Ironia ironią, zadałem pytania i odpowiadasz jak?, chcę uściślić, BO może się załapie, może podaj cenę za metr z konfekcją lub bez, skonkretyzuj to jakoś a nie wyskakujesz z "ironią".

Podaj przykład.

Myślę o otworzeniu kiedyś firmy "kablarskiej".

No, ale to trzeba być zimnym i nieugiętym we wciskaniu kitu. Jedno mrugnięcie oka i klient się kapnie, że jest oszukiwany. Trzeba mieć spore doświadczenie w opowiadaniu bajek w tym biznesie.

BuBos18

To pozazdrościć, a co byś podpiął w moim systemie (nie pisz że G bo wiem o tym), może napisz jakie masz, ile trzeba wyłożyć, przy jakiej kwocie jest sens wydawania dużych pieniędzy?.

Tylko Proszę cię już je pisz o prowokacjach czy innych, konkrety.

BuBos18

To pozazdrościć, a co byś podpiął w moim systemie (nie pisz że G bo wiem o tym), może napisz jakie masz, ile trzeba wyłożyć, przy jakiej kwocie jest sens wydawania dużych pieniędzy na kable?.

Tylko Proszę cię już nie pisz o prowokacjach, ironiach czy innych, konkrety, cyferki, marki kabli, typy.

Nie chcę się kłócić a dowiedzieć czegoś więcej o okablowaniu.

Będę wdzięczny za odpowiedz.

kali77 podaj podstawy naukowe dlaczego jedne znikają a drugie nie ? :) Ja naprawdę jestem ciekaw.

Po kolumnach to widać co jest lepsze - przetworniki, solidna obudowa, komponenty, zadowalające pomiary...

A jak ocenić jakość kabla ? Obiektywnie, naukowo.

we, 13 Cze 2009, 18:07

>kali77

>

>Proszę, podaj jakie masz okablowanie w swoim obecnym systemie, jeśli to możliwe to choć przybliżoną

>wartość.

>Dziękuję.

Wlasnie. Dla was wyznacznikiem dobrego brzmienia jest wartosc. Wsadzilby wam zwykly drut w ladna koszulke i powiedzial ze kosztuje fure kasy i tez by zniknal.

?👈

Od dawien dawna wiadomo, że kable nie grają, ani nie zmieniają dźwięku. Producenci kabli jadą na autosugestii naiwniaków, nic więcej. Wystarczy wsadzić zwykły, najzwyklejszy kabel w ładną koszulkę, imitującą kabel za kilka tyś. PLN i już będzie lepsza jakość dźwięku :D

Czy są jakieś dowody w sensie pomiary, że kabel coś zmienia? Chętnie się zapoznam.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

rafal735r

Wiesz nie do końca tak jest, słuchałem tańszych kabli, mam hot line na którym słuchałem dłuższy czas, do odsłuchów miałem rożne kable w różnej cenie, tanie i drogie, i nic nie poradzę na to że podoba mi się vdh, chord czy merlin na mnie takiego wrażenia nie zrobił choć były w podobnej cenie co vdh, może nieco tańsze.

Przy chordzie czy merlinie nie czułem potrzeby (zadowolenia z dźwięku) wydania pieniędzy.

Nie chcę wydawać kasy na drogie urządzenia, ale ja sam nie zbuduję więc kupuję gotowe, a że tyle kosztują........, ciesze się że mnie stać na takie co mam.

Pozdrawiam.

we

rafal735r, 13 Cze 2009, 18:24

>Nie no zmieniac napewno zmienia. To nie podlega dyskusji.

Ano zmienia, masz lżejszy portfel i kupioną autosugestię. Do tego poczytasz audiostereo i już jesteś w niebie.

To jak z tymi pomiarami, zna ktoś i rzuci sznurkiem?

rafal735r, 13 Cze 2009, 18:24

>Nie no zmieniac napewno zmienia. To nie podlega dyskusji.

Trafia mnie szlag że takie pieniądze, mógłbym kupić model wyżej ale uważam że ten co ma to już "wystarczy".

Podoba mi się vdh i do tego jest detaliczny, i kurna te 600 funtów za 4*4 metra/konfekcja, wkurza mnie to że kabel musi do tego stopnia wpływać na dźwięk, nienawidzę tego, ale jeśli słyszę istotną zmianę nawet na obecnych głośnikach, a chcę się w tym kierunku rozwijać bardziej i(cokolwiek to oznacza) to co mam zrobić, wmawiać sobie że niema sensu wydawać kasy bo to bzdury.

Czasem jak czytam to forum to faktycznie działa, czasem sobie mówię "eeee tam tyle kasy, bez sensu, po co, ale kiedy włączam ten mój zestaw to słyszę to co słyszę, może jakiś nie normalny jestem i słyszę coś czego niema, ale jeśli to lepiej dla mnie to co mi tam.

Mam radość i to się dla mnie liczy.

Proszę, podaj jakie masz okablowanie w swoim obecnym systemie, jeśli to możliwe to choć przybliżoną wartość.

Na dzień dzisiejszy posiadam interkonekt kubala-sosna anticipation,kable głośnikowe z tej samej serii co ic.Koszt ic na dzisiaj 2100(ja kupilem taniej gdyż dolar był tańszy).Kable głosnikowe w podobnej cenie.Ale nie jest to szczyt moich marzeń.Słuchałem droższych i wiem co mogą wnieść.

Jeżeli kabel ma pojemność, opór i indukcyjność w zależności od materiału, przekroju i długości to należy go traktować jak zwrotnice w kolumnie głośnikowe i tyle...a że ma znikomy wpływ na dźwięk to inna sprawa...być może są ludzie którzy słyszą takie detaliki i dla niech warto zapłacić za to czego oczekują od dźwięku...

BuBos18

Zielonego pojęcia o pomiarach nie mam więc nie pomogę, słucham i albo mi pasuje albo nie.

Nie wszystko da się dokładnie zmierzyć, a porównywanie ludzkiego umysłu do miernika jest zwyczajnie śmieszne, no chyba żeeee......, nasz taki miernik co mierzy odczucia związane z muzyką.

Dziś naukowcy nie rozgryźli co się kryje "pod maską" i pewnie ze dwa pokolenia po nas też jeszcze wszystkiego pewnie nie zbadają.

Moim zdaniem każdy wyrób można wypromować na Hi-End. Skoro od 2000zł kable znikają to wystarczy produkować i sprzedawać kable powyżej tej kwoty. Genialne ! :)) Sukces zapewniony.

>

>Na dzień dzisiejszy posiadam interkonekt kubala-sosna anticipation,kable głośnikowe z tej samej

>serii co ic.Koszt ic na dzisiaj 2100(ja kupilem taniej gdyż dolar był tańszy).Kable głosnikowe w

>podobnej cenie.Ale nie jest to szczyt moich marzeń.Słuchałem droższych i wiem co mogą wnieść.

Niestety nie znam, ale Dziękuję za odpowiedz.

W moim zestawie nie widzę sensu wydawania pieniędzy na droższe okablowanie, pierw kolumny muszę zmienić, bo jednak ostatnie ogniwo pokazuje co jest po drodze, a jakie ostatnie ogniwo taki dźwięk ostateczny.

W moim zestawie nie widzę sensu wydawania pieniędzy na droższe okablowanie, pierw kolumny muszę

>zmienić, bo jednak ostatnie ogniwo pokazuje co jest po drodze, a jakie ostatnie ogniwo taki dźwięk

>ostateczny.

Dźwięk jest takiej klasy jak najsłabszy element całego systemu :)

Pozdrawiam wszystkich

we, 13 Cze 2009, 18:39

>BuBos18

>

>Zielonego pojęcia o pomiarach nie mam więc nie pomogę, słucham i albo mi pasuje albo nie.

>

>Nie wszystko da się dokładnie zmierzyć, a porównywanie ludzkiego umysłu do miernika jest zwyczajnie

>śmieszne, no chyba żeeee......, nasz taki miernik co mierzy odczucia związane z muzyką.

>Dziś naukowcy nie rozgryźli co się kryje "pod maską" i pewnie ze dwa pokolenia po nas też jeszcze

>wszystkiego pewnie nie zbadają.

Bzdura totalna. Audiofile mają taką wymówkę, bo pomiary nie wykażą zmian bo ich zwyczajnie nie ma. Odczucia związane z muzyką są tylko dowodem, jak psychiką człowieka można sterować, poprzez wciskanie ciemnoty.

>

>Bzdura totalna. Audiofile mają taką wymówkę, bo pomiary nie wykażą zmian bo ich zwyczajnie nie ma.

>Odczucia związane z muzyką są tylko dowodem, jak psychiką człowieka można sterować, poprzez

>wciskanie ciemnoty.

Nie czuję się Audiofilem ale Dziękuję.

Każde kity mają określoną "trwałość", w końcu prędzej czy później czar kitu znika, dym opada...., a co jeśli ten "kitowany efekt" jednak zostaje?, nawet jeśli jest wciąż kitem o dożywotniej przydatności?, a jeśli jest mi z tym dobrze (dobrze/profesjonalnie wciśnięty kit) to co w tym złego.

Nie można mieć miarki na wszystko i sugerować się tylko cyferkami.

...........bo pomiary nie wykażą zmian bo ich zwyczajnie nie ma...........

A skąd to wiesz?, mierzyłeś?, masz Wariograf?, bo z moich informacji wynika że to jedyne urządzenie mierzące jakiekolwiek odczucia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.