Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście Pre-Out z naszych ampli

mario1969

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono Forumowiczów.

Postanowiłem troszkę „potrollić” w zakładkach „Kino Domowe” i „Stereo”, testując (porównując ze sobą) większość posiadanego typowo budżetowego sprzętu. Na pierwszy ogień równocześnie poszły wyjście Pre-Out ( jego jakość) z Yamahy RX-V4600 funkcje trybu stereo, i tanie iterkonekty oraz kable optyczne.

Co mnie skusiło do testu: chęć organo-słuchowego sprawdzenia teorii o jakości wyjść Pre-out z amplitunerów.

Sprzęt testowy :

Denon DCD 1015, Marantz PM-68, Magnat Quantum709, Amplituner Yamaha RX-V4600, 2 interconekty - noname za 4, 10 i metronic za 35 zł (pomarańczowy kabel w sztywnej niebieskiej siateczce), 2 noname optyki (23 i 56 zł), kable głośnikowe posrebrzane Jamo.

Test: amplituner, pre-out wpięte analogowo do wzmacniacza pod AUX1,równolegle CD do apmlitunera coaxialem i optykiem oraz CD analogowo do wzmacniacza pod wejście CD. Po dokładny ustawieniu głośności wejść CD i AUX1 przeprowadziłem testy. Okazało się, że wyjście pre-out z mojego ampli ustawionego w trybie PureDirect zupełnie nie zmienia jakości odtwarzanego materiału (jeżeli była różnica to po za granicą mojej, syna i żony percepcji) . Wachlowanie pomiędzy wejściami AUX1 i CD wg nas nic nie zmieniało. Głośność, scena, dźwięk były identyczne. Duża utrata na szczegółowości i scenie nastąpiła kolejno trybach BYPASS 2 stereo , „normalne 2 stereo”, Straight tu jakby przykryto głośniki kotarą. Podczas testów wyszło, że mam uwalone wejście AUX2 po wpięciu kabli zamiast ciszy w głośnikach buczenie, pozostałe ok. (urok kupowania „Secondhend-u”). Wpięcie ampli pod wejście ProcessorIn i wykorzystanie wzmaka jako końcówki mocy również, nie zmieniło jakości odsłuchiwanego materiału.

REWIDUJĘ swoje poglądy na temat wyjścia Pre-Out modelu Yamahy RX-V4600, jest ono bardzo dobre oraz, że nie potrzeba wzmacniacza wystarczy dobra/e końcówka/i mocy. Po tym teście nabrałem ochoty na inne.

Można wykorzystać połączenie równolegle CD-wzmacniacz i CD-amplituner(PureDirect)-wzmacniacz oraz 2 kolumny podłączone na jeden z kanałów (np. tylko prawy), co otwiera możliwość bezpośredniego porównania jednym klikiem wszelkiego rodzaju kabli: interkonektów, optyków oraz głośnikowych i jest lub będzie to wyłącznie moja subiektywna opinia. W moim przypadku powachlowałem na wszelkie możliwe sposoby 5 różnymi kablami połączeniowymi pod wejścia analogowe i cyfrowe wg mnie i domowników grały identycznie. Nie stwierdziliśmy różnicy w brzmieniu, jeżeli była to poza naszym zmysłem słuchu. przepłaciłem 35 zł na intekonekcie.

Nie odkryłem pewnie nic nowego, nie chcę wywoływać burzy, jeśli już to prosiłbym o zdrową dyskusję na temat wyjść PRE-OUT z naszych aplimtunerków tanie połączenia już przerobiłem, reasumując przepłaciłem 35 zł na intekonekcie widocznie tak już jest z taniochą.

Za parę dni krótko porównam tanie połączeń głośnikowe: Procab LS25, posrebrzane Jamo, miedziany głośnikowy noname przekrój 2,5 i 0,5, kabel od lampki, sztywne kable od instalacji elektrycznej, dalej 3 suby, 4 rodzaje kolumienek, porównam efekty apmlitunerów w kin domowych (na tych samych kolumnach), jak dzwonią moje 3 grajki w stereo.

W porównaniach tych sprawdzę jakie są różnice w "czymść' za każdym około razem 3 x droższym (subiektywna opinia).

Sorry za stylistykę, a szczególnie jeżeli coś napisałem zrozumiale tylko przez siebie, jak post komuś przeszkadza to niech następnych nie czyta i nie pisze.

Dzięki za możliwość wypowiedzi.

Pozdrawiam,

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/56878-wyj%C5%9Bcie-pre-out-z-naszych-ampli/

jbl es250, logitechów z5500, własne połączenie wzmacniacza alpharda 80RMS (wyciągniętym ze starego suba) z samochodowym subem MCAudio na 30cm głosniku magnata, raczej chodzi mi o zależnośc cena/jakość.Coś jak cenax3x3. Zbieracz jestem 2,5 pokoju 3 pełne kina domowe. Urlop oczywiście mam ale latem, a teraz rodzinkę molestował będę.

• 2 lata później...

Pamiętam kiedyś, że kolega DJ Achmed miał Yamahe RXV 3900 podpiętą pod wzmaka i pisał, że po pre-out dźwięk był wyraźnie zmieniony.

Dokładnie kolego

Miałem swego czasu poczciwa Yamahe RXV 3900 do tego jako koncowke mocy bardzo dobry wzmak ax 900 tez yamahy

poczatkowo miałem system tak podłaczony ze do ampli wchodzil sygnal analogowy z cd , wychodzi z ampli przez pre out i wpadal wprost na koncowke omijajac pre wzmaka przez pre in .

słuchało sie to jakos ale po jakims czasie jak podłaczyłem ten sam cd bezposrednio do pre wzmaka to nagle moj system gral kilka klas lepiej

było bardziej analogowo . bas byl bardziej zwarty , miesisty , stereofonia byla duzo lepsza , scena zyskala na szerokosci i na głebokosci . ogolnie była duza poprawa .

kiedy zaczołem zmieniac swoj system na lampowy stereo i zaczołem wysprzedawac sprzed to pierwszy poszedł wzmak i tak słuchałem stereo na samym ampli i stwierdzenie jest jedno

nie potrafie słuchac stereo na amplitunerze . bo smierdzi cyfrą . jest plasko i beznadziejnie . najwieksza roznice w dzwieku mozna poznac jak nie zmienia sie na wyzsza polke tylko na nizsza. wtedy odczuwamy te wszystkie smaczki ktore stracilismy

do stereo są wzmacniacze stereo a do kina domowego amplitunery i nie zmienie juz zdania

pozatym sygnal wchodzący do ampli jest degradowany bo przechodzi obrupke z analogowego na cyfrowy a nastepnie znow na analogowy bo nasze amplitunery sa cyfrowe wiedz dzwiek jest degradowany

tak czy inaczej . sprzety za duza kase okazal sie beznadziejny w stereo . w kinie naprawde dobry ale stereo w amplitunerze uznaje za dodatek tak jak radio internetowe

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

pozatym sygnal wchodzący do ampli jest degradowany bo przechodzi obrupke z analogowego na cyfrowy a nastepnie znow na analogowy bo nasze amplitunery sa cyfrowe wiedz dzwiek jest degradowany

W trybie direct niekoniecznie jest tak jak piszesz (ale to już zależy od różnych amplitunerów, czy robi konkretny model całkowite ominięcie AC/CA).

Kolejna sprawa ... obróbkę - dawno nie widziałem 3 błędów ortograficznych w jednym wyrazie x-P

Generalnie obróbka jest wtedy, gdy działają ustawienia typu "small" / "large".

Jak nie działają (czyli w ampli ustawione na "small" ale i tak idzie pełne pasmo) to znaczy że nie ma obróbki - tak jest w niektórych ampli w trybach pure-direct.

U mnie różnica w trybie "pure-direct" a trybem "stereo" jest znacząca.

to przez szybkie pisanie .

robiłem testy na swoim systemie wiedz wypowiedzialem sie i podzielilem wlasnym doswiadczeniem . a kazdy moze zrobic z tym co chce . oczywiscie najlepiej nauczyc sie trybem prób i błędów wiedz najlepiej jest samemu sprawdzic . dla mnie roznica była na tyle znaczaca ze gdy zasmakowałem tej lepszej strony to juz nie mogłem powrócić do tej gorszej wersji .

ogolnie to pre out w amplitunerach nie robią jakies furrory . moze w drogich flagowcach jak z7 czy z 11 yamahy ale to są na tyle drogie klocki ze wolal bym juz złozyc typowy zestaw stereo na dobrym tranzystorze albo lampie

sa gusta i gusciki a laczy nas dązenie do najlepszego dzwieku

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

to przez szybkie pisanie .

robiłem testy na swoim systemie wiedz wypowiedzialem sie i podzielilem wlasnym doswiadczeniem . a kazdy moze zrobic z tym co chce . oczywiscie najlepiej nauczyc sie trybem prób i błędów wiedz najlepiej jest samemu sprawdzic . dla mnie roznica była na tyle znaczaca ze gdy zasmakowałem tej lepszej strony to juz nie mogłem powrócić do tej gorszej wersji .

ogolnie to pre out w amplitunerach nie robią jakies furrory . moze w drogich flagowcach jak z7 czy z 11 yamahy ale to są na tyle drogie klocki ze wolal bym juz złozyc typowy zestaw stereo na dobrym tranzystorze albo lampie

sa gusta i gusciki a laczy nas dązenie do najlepszego dzwieku

Nawet w tych drogich modelach nie robią szału. Dla przykładu przedwzmacniacz we flagowym wzmacniaczu Pioneer AX10i-s okazał się sporo gorszy od przedwzmacniacza stereo Audiolab 8000Q. Różnica była tak kolosalna, że powrót do tego pierwszego okazał się wręcz niemożliwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.