Skocz do zawartości
IGNORED

Słownik wyrazów audiofilskich AST:D

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie jestem audiofilem i dlatego chyba nie mogę polemizować z Wami bo mam zbyt tępy słuch ale przede wszystkim nie mam pojecia co oznaczaja terminy ktorymi opreujecie

proponuje stworzyc jakis slowniczek terminow audiofilskich

bede wdzieczny jezeli potraktujecie sprawe serio bo wiekszosc nowych uzytkownikow zamiast pytac bez sensu moglaby wywnioskowac cos z istniejacych watkow jesli znalaby Wasz dialekt

Wertujac min to forum spotykam sie z okresleniami ktore nic mi nie mowia

np

-rozdzielczosc

-jasne brzmienie

-ciemne brzmienie

-twarde brzmienie

-miekkie brzmienie

-dzwięk odrywajacy sie od kolumn

-kolumny znikajace z pokoju

-scena

-sprzężenie zwrotne

jak zdecydowac czy brzmienie jest neutralne czy moze surowe bo tutaj jest chyba wiekszy problem niz ze stwierdzeniem czy jest melodyjne

jest jeszcze sporo terminow ale nie moge sobie przypomniec

pozdrawiam

Tu masz linka do faka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jakimś tam ekspertem nie jestem ale, że akurat mam to teraz na studiach do odpowiem:

Sprzężenie zwrotne w układach elektronicznych polega na doprowadzeniu części sygnału

wyjściowego z powrotem do wejścia. Część sygnału wyjściowego, zwana sygnałem

zwrotnym, zostaje skierowana do wejścia układu i zsumowana z sygnałem wejściowym,

wskutek czego ulegają zmianie warunki sterowania układu.

Sprzężenie zwrotne jest ujemne, gdy faza napięcia zwrotnego doprowadzonego z wyjścia do

wejścia układu jest przeciwna w porównaniu z fazą napięcia wejściowego. Ujemne sprzężenie

zwrotne powoduje zmniejszenie wzmocnienia wzmacniacza.

Ujemne sprzężenie zwrotne, szeroko stosowane w układach wzmacniających, wpływa na ogół

korzystnie na większość parametrów wzmacniaczy:

- poprawia stabilność wzmocnienia (układ jest mniej wrażliwy np. na wahania napięć

zasilających i zmianę temperatury);

- zmniejszają się szumy i zniekształcenia (tak liniowe, jak i nieliniowe);

- zwiększa się górna częstotliwość graniczna (czyli ulega poszerzeniu pasmo);

- możliwe jest kształtowanie charakterystyki częstotliwościowej;

- możliwa jest modyfikacja impedancji wejściowej i wyjściowej.

Temat jest szeroki to tylko kilka ważniejszych rzeczy, które warto wiedzieć :)

Co do reszty terminów to zacznij słuchać to zrozumiesz. Gdy dźwięk odrywa się od kolumn i tworzy głęboką scene to gdy zamkniesz oczy ciężko stwierdzić (tak przynajmniej powinno być) gdzie te kolumny stoją :P Po prostu dźwięk wypelnia całe pomieszczenie a nie jest jakoś centralnie zlokalizowany w jakichś punktach(kolumnach).

Ghostlovescore@ Twoje pytanie dotyczy pełnych terminów, które można jeszcze jakoś wyjaśnić. Natomiast cała zakładka -stereo- jest pełne młodzieżowego bełkotu i terminologii, która w żaden sposób nie przekłada się na żaden słowik poprawnej polszczyzny ani nawet na słowink terminów blizkoznacznych. I to jest dopiero problem dla zwykłych czytaczy forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.