Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio czy Harman Kardon

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wsztstkich mam mały dylemat.Dzis zupełnie przez przypadek kupiłem w jednym z Wrocławskich sklepow Harmana 645 w super cenie,teraz nie wiem ktory amplituner zostawic dla siebie,nie wiem czy gdy zostawie ten nowy nabytek to dobrze zgra mi sie z mojmi Kefami.Cambridge 540 z tymi kefami ponoc miał grac dobrze,ale ja nie jestem tym dzwiekiem zachwycony.Prosze ewentualnie o propozycie kolumn do Harmana.I co bedzie lepsze sprzedac Cambridga i kolumny,czy zostawic te kolumny do Harmana.

https://www.audiostereo.pl/topic/56921-cambridge-audio-czy-harman-kardon/

Dzisiaj podłaczyłem tego Harmana pod Kefy,i jestem troche zdziwiony spodziewałem sie wiecej basu i dynamiki, a tu gra bardzo spokojnie podobnie do Azura nawet ciszej,nie wiem ale dopiero jak dam potenciometr na 20 db to gra to głosniej ogolnie zupełny brak mocy ,o co tu chodzi.Narazie testowałem to na CD Stereo,po podłaczeniu kablem optycznym jest głosniej.Cos nie tak w ustawieniach.

dariusz964, 21 Cze 2009, 14:06

nie chciałbym być niegrzeczny i gburowaty ale polecam sprzedać HK i CA i kupić Rotela. Sam miałem takie problemy co kupić a co sprzedać. Głowa bolała i spać spokojnie nie można było. Rotel te kłopoty rozwiązał doskonale.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Najpierw to napisz co z czym słuchasz i bo widzę ze masz dwa zestawy KD i stereo.Nie wiadomo co chcesz słuchać stereo czy filmy i koncerty.Za dużo zagadek

A druga sprawa to jeżeli chcesz na Azurze 540 czyli ampli KD słuchać stereo to musisz koniecznie podpiąć się źródłem do wej. DIRECT 5.1. rekomendowane pod SACD i DVD Audio a nie pod wej. CD czy DVD.

Jest to jedyne wej. dla źródła,które omija wszystkie regulacje cyfrowe i nie degraduje dźwięku.Reszta wej. w tym Azurze do słuchania muzy w stereo się nie nadaje,ponieważ znacznie pogarsza jakość dźwięku.

pozdro

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam chodzi mi o porownanie tych amplitunerow w kinie domowym ,wiadomo ze oba maja pre-out i ze do stereo to raczej wzmacniacz.Jakie kolumny do tego Harmana bo z kefow raczej nie jestem zadowolony.Z drugiej strony te Kefy zagrały całkiem przyjemnie z głebokim basem z zestawem Uher teference 200 przedwzmacniacz i koncowka mocy.Dlatego pomału wyprzedaje swojego Cambridga.Sprzedałem juz i wzmacniacz Azur640 i DVD Azur 640,mysle ze chyba pozbede sie tez tego amplitunera.Zostane z Harmanem 645 do kina i Uherem do stereo.Kwestja tylko kolumny.Zastanawia mnie tylko skad te Cambridge zbieraja takie dobre opinie jak to w wiekszosci naprawde cienizna,brak im zupełnie dynamiki.Ludzie piszcie obiektywnie o danym sprzecie.Naprawde najlepiej niech sie wypowiadaja osoby ktore maja takie klocki w swojch zestawach dosc długo i moga o nich cos napisac.Ja moge napisac naprzykład ze poprzedni zestaw ktory miałem czyli Yamaha RX-V 640 plus wzmacniacz do stereo AX 497 i kolumny B@W 602s2 ,CC6 i DM 302 grał o niebo lepiej od tego Cambridge Audio Azur 540v1 plus wzmak Azur 640 do kina i kolumny Qef Q5,i reszta Qef Cresta.Z Cambridga naprawde dobry to był tylko DVD Azur 640 dwietny obraz i dzwiek.

• 4 miesiące później...

To wszystko jest kwestia gustu i tego co się nam podoba. Ja w sali odsłuchowej porównywałem własnie CA 640 i HK 355 na Kef-ach IQ90 i podczas gdy HK zagrał płasko, cicho i bez wyrazu (oczywiscie bardzo czysto i poprawnie ale beż życia) to na CA poznałem na nowe utwory które znałem od dawna. Przez dwie godziny włosy stały na baczność ...-))

Masz świetną sytuację (tez bym tak chciał testować) dwa sprzety do wyboru z własnymi kolumnanmi u siebie i tylko podpinac, przepinac , kombinować

Powodzenia

Tak sobie porównywałem,i wróciłem do Yamahy.Harman strasznie sie grzał i grał jakos cicho,Cambridge Audio mało dynamicznie.Yamaha z mojmi Mordaunt Short 906,905,i 902 gra naprawde bardzo zadowalająco,niczego tu nie brakuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.