Skocz do zawartości
IGNORED

Test ABX, czyli strach ma wielkie uszy:)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

michelangelo, 7 Lip 2009, 23:09

>XYZPawel, ja chcę mieć możliwość kręcenia głośnością, na komputerze i foobarze ją mam. Dlatego

>wyrównanie poziomu nie ma dla mnie sensu, bo i tak go schrzanię i zginie od razu ta informacja, że

>coś jest głośniejsze.

rozumiem, że Ty zamiast słuchać muzyki to ciągle kręcisz gałką :)

W sumie możesz i psuć, ale wcześniej TRZEBA ustawić równo. Tyle, że wzmacniaczy już nie sprawdzisz... Po gałce byś poznał :)))

Gość

(Konto usunięte)

adamsky22, 7 Lip 2009, 23:15

>Wyrównanie poziomów jest jednak bardzo ważne można to zrobić za pomocą dowolnego komputera z kartą

>dźwiękową i darmowego w wersji demo programu ARTA: http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/download.htm

>(dokładność do 0,01dB)

Moja Arta ma dokładność 0,1 dB... Więcej raczej nie ma sensu, bo i tak ustawić taką dokładność na niezłym potku (Noble) jest sztuką :) To było dosłownie drgnienie ręki...

XYZPawel, 7 Lip 2009, 23:01

>Strasznie robicie się delikatni gdy chodzi o testy ABX

Pewnie dlatego że te testy są cokolwiek warte tylko dla Ciebie.

Ciągle nie mam pojęcia dlaczego. I nie odsyłaj mnie do linków bo mam ciekawsze lektury. Streść w dwóch zdaniach jak potrafisz.

>rozumiem, że Ty zamiast słuchać muzyki to ciągle kręcisz gałką :)

Nie wiem, czy ciągle, ale np. jak fajniejszy kawałek leci, to podkręcę. Przy teście wzmacniaczy dałbym sobie siana, zresztą bym nie mógł, bo bym jeszcze dotykowo sprzęt rozpoznał. :)

>Moja Arta ma dokładność 0,1 dB... Więcej raczej nie ma sensu, bo i tak ustawić taką dokładność na

Być może masz starszą werję spróbj ściągnąć najnowszą wersje.

>niezłym potku (Noble) jest sztuką :) To było dosłownie drgnienie ręki...

Tutaj masz całkowitą racje i tak słychać dopiero róznice rzędu 0,2 - 0,4dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 7 Lip 2009, 23:22

>>Strasznie robicie się delikatni gdy chodzi o testy ABX

>Pewnie dlatego że te testy są cokolwiek warte tylko dla Ciebie.

Bez takich testów nie miałbyś się czym leczyć. Dobre są przy testowaniu leków, a do audio złe ? ;)

>Ciągle nie mam pojęcia dlaczego. I nie odsyłaj mnie do linków bo mam ciekawsze lektury. Streść w

>dwóch zdaniach jak potrafisz.

Cóż, wszystkie argumenty napisałem w swoim artykule, ale jak masz ciekawsze lektury...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

PawelXYZ

Ja napisałem tak, >Kiedyś napisałem "Czy patrzeć, znaczy widzieć ? " , to samo pytanie można zadać teraz, "czy słuchać, znaczy słyszeć ?".

Ty napisałeś tak, >Zalecam SŁUCHAĆ, ale odpowiednio. TYLKO słuchać, nie patrzeć.

McGyver słusznie zauważył, >Gratuluję umiejętności wyrywania z kontekstu tego co akurat w danej chwili jest ci na rękę, i interpretowania tego po swojemu.

Czyli jednak, manipulujesz i żonglujesz słowami według własnych potrzeb, chcąc obronić własne przekonania.

Kolejny Kolega, michelangelo, też szczerze napisał, > Słuch to zmysł adaptatywny, ma wbudowany ogranicznik głośności w postaci mięśnia napinającego błonę bębenka. Chwila przerwy w słuchaniu z głośnością np. 70dB, a po przerwie i ciszy gdy znowu gra, wydaje się, że za głośno jest, bo się błona bębenka zluzowała.

Ja bym dodał tylko tyle, albo masz kłopoty zdrowotne z narządem słuchu, albo z utrzymaniem higieny osobistej uszu, a sekt głoszących jedyne i niepodważalne prawdy też jest dostatek.

Bez dalszych komentarzy, szkoda mojego czasu.

McGyver, 7 Lip 2009, 22:37

>Wymieniam we wzmacniaczu lampy na ten sam typ, ale od innego producenta. Pierwsze wrażenie jest

>takie, że gra tak samo, ale poi kilku godzinach już mi czegoś brakuje. Wymieniam więc jeszcze raz,

>na te co grały poprzednio. I znów po chwili wydaje mi się że nic się nie zmieniło, ale dłuższy

>odsłuch już nie wywołuje odczucia niedosytu. Czy uległem złudzeniu? Nie, bo wielokrotnie to

>powtarzałem, zawsze z tym samym rezultatem.

Ciekawe czy miałbyś te same odczucia, gdyby to ktoś wymieniał Ci te lampy bez Twojej wiedzy?

adamsky22, 7 Lip 2009, 23:45

>Tutaj masz całkowitą racje i tak słychać dopiero róznice rzędu 0,2 - 0,4dB

Normalny człowiek słyszy (zaczyna słyszeć) różnice 2,5-3dB co już tu udowodniłem i jak ktoś chce można to znowu zrobić.

majkeljot, 8 Lip 2009, 08:09

>Normalny człowiek słyszy (zaczyna słyszeć) różnice 2,5-3dB co już tu udowodniłem i jak ktoś chce

>można to znowu zrobić.

A proszę, udowodnij :)

Przecież 3dB to różnica typu - gra jedna kolumna a grają dwie kolumny. Czyli potworna różnica :)

jozefkania, 8 Lip 2009, 08:29

>A proszę, udowodnij :)

>Przecież 3dB to różnica typu - gra jedna kolumna a grają dwie kolumny. Czyli potworna różnica :)

wydaje Ci się to tylko 3dB. W skali liniowej to może dużo, ale słuch jest zbliżony do logarytmicznego

Gość

(Konto usunięte)

majkeljot, 8 Lip 2009, 08:09

>Normalny człowiek słyszy (zaczyna słyszeć) różnice 2,5-3dB co już tu udowodniłem i jak ktoś chce

>można to znowu zrobić.

Tu masz dowód, że słychać już 0,3 DB OGÓLNEGO POZIOMU:

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_lvl.htm

To o czym piszesz ma z kolei potwierdzenie tutaj:

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_crit.htm

Po prostu zależy jak szerokie pasmo zmieniasz :) Im bardziej wąsko, tym trudniej wyczuć zmiany. Żadnej magii.

Gość

(Konto usunięte)

majkeljot, 8 Lip 2009, 08:38

>wydaje Ci się to tylko 3dB. W skali liniowej to może dużo, ale słuch jest zbliżony do

>logarytmicznego

oj, oj, dB to jest właśnie miara logarytmiczna :)) Skończyłeś te studia elektroniczne... ? ;)

Gość

(Konto usunięte)

stary bej, 8 Lip 2009, 08:03

>Ja napisałem tak, >Kiedyś napisałem "Czy patrzeć, znaczy widzieć ? " , to samo pytanie można zadać

>teraz, "czy słuchać, znaczy słyszeć ?".

>Czyli jednak, manipulujesz i żonglujesz słowami według własnych potrzeb, chcąc obronić własne

>przekonania.

trudno się rozmawia z kimś, kto tak filozoficznie gada :) To co napisałeś się równie dobrze odnosi do jawnych testów... a jakie błędy tam się popełnie napisałem w pierwszym poście.

Czy czytać znaczy doczytać ?!?

XYZPawel, 8 Lip 2009, 08:47

>majkeljot, 8 Lip 2009, 08:38

>

>>wydaje Ci się to tylko 3dB. W skali liniowej to może dużo, ale słuch jest zbliżony do

>>logarytmicznego

>

>oj, oj, dB to jest właśnie miara logarytmiczna :)) Skończyłeś te studia elektroniczne... ? ;)

Przeczytaj w o mnie to będziesz wiedział.

Nie zrozumiałeś co napisałem. Chodziło mi o to, że te 3dB gdyby obejrzeć w skali liniowej to byłoby bardzo dużo, ale ponieważ słuch jest zbliżony do logarytmicznego to te 3 dB jest bardzo małym zakresem.

XYZPawel, 8 Lip 2009, 08:45

>Tu masz dowód, że słychać już 0,3 DB OGÓLNEGO POZIOMU:

>

Ukryta Zawartość

Normalne źródła podają 3dB. Zresztą już to Paweł przerabialiśmy przy okazji innego Twojego tematu i wtedy także Ty sam mogłeś też przetestować swój słuch. Nie znalazł się nikt kto by usłyszał zmianę 1,5dB --- NIKT --- . Możemy to jednak powtórzyć i efekt będzie taki sam.

Ukryta Zawartość

normy na sprzet DIN i inne zakladaja ze róznice NAPIECIOWE w torze mniejsze od 2dB nie sa słyszalne.Nawet tasmy wzorcowe magnetofónów STARE- dopuszcały takie odchyłki.W miare postepu odchyłki zmniejszyły sie do 1-0.5dB.Oczywiscie dla sprzetu profesjonalnego ta roznica odpowiednio malała ale niekoniecznie z powodu słyszalnosci.raczej z procedur pomiarowych i koniecznoscia współpracy z reszta toru.Gdzie takie sumowanie odchylek mogło dać efekt.

Gość

(Konto usunięte)

majkeljot, 8 Lip 2009, 09:09

>>oj, oj, dB to jest właśnie miara logarytmiczna :)) Skończyłeś te studia elektroniczne... ? ;)

>Przeczytaj w o mnie to będziesz wiedział.

>Nie zrozumiałeś co napisałem. Chodziło mi o to, że te 3dB gdyby obejrzeć w skali liniowej to byłoby

>bardzo dużo, ale ponieważ słuch jest zbliżony do logarytmicznego to te 3 dB jest bardzo małym

>zakresem.

powtórzę: dB to jest skala logarytmiczna, dlatego, że słuch jest zbliżony do logarytmicznego...

3 dB to jest BARDZO DUŻO, w ogólnym poziomie.

>>Tu masz dowód, że słychać już 0,3 DB OGÓLNEGO POZIOMU:

>>http://www.provide.net/~djcarlst/abx_lvl.htm

> Normalne źródła podają 3dB.

Normalne ?!? To co podałem to jest DOWÓD. TWARDE FAKTY.

mam cyfrowy potencjometr:

0,5 dB - to jest minimalny skok: słychać, że COŚ się zmieniło, ale niewiadomo, jakość czy ilość.

1 dB - odróżnialna zmiana głośności, nieduża

2 dB - dość duża zmiana głośności, np jak pomiędzy: dobra głośność - za duża

XYZPawel, 8 Lip 2009, 10:24

>majkeljot, 8 Lip 2009, 09:09

>

>

>>>oj, oj, dB to jest właśnie miara logarytmiczna :)) Skończyłeś te studia elektroniczne... ? ;)

>>Przeczytaj w o mnie to będziesz wiedział.

>>Nie zrozumiałeś co napisałem. Chodziło mi o to, że te 3dB gdyby obejrzeć w skali liniowej to

>byłoby

>>bardzo dużo, ale ponieważ słuch jest zbliżony do logarytmicznego to te 3 dB jest bardzo małym

>>zakresem.

>

>powtórzę: dB to jest skala logarytmiczna, dlatego, że słuch jest zbliżony do logarytmicznego...

>

>3 dB to jest BARDZO DUŻO, w ogólnym poziomie.

Chyba faktycznie ciężki jesteś facet. Powtarzasz po mnie to samo tylko innymi słowami, a może naprawdę nie rozumiesz co napisałem? TAK dB to SKALA LOGARYTMICZNA i ponieważ słyszymy w sposób bardzo zbliżony do logarytmicznego w takiej skali są podawane poziomy dźwięku i te 3 dB w skali logarytmicznej gdyby obejrzeć w skali liniowej (a nie jakiejś tam ogólnej) to byłoby bardzo dużo, natomiast w skali logarytmicznej 3 dB to prawie nic to mniej niż 3% zakresu słyszalności.

>mam cyfrowy potencjometr:

>0,5 dB - to jest minimalny skok: słychać, że COŚ się zmieniło, ale niewiadomo, jakość czy ilość.

>1 dB - odróżnialna zmiana głośności, nieduża

>2 dB - dość duża zmiana głośności, np jak pomiędzy: dobra głośność - za duża

Nie ufałbym na Twoim miejscu za bardzo "wyskalowaniu" tego "cyfrowego potencjometru" Powracam do mojego testu który mogłeś sam przejść i nikt zmian w zakresie 1dB (poprzednio podałem z racji swego wieku i słabszej już pamięci 1,5)nie usłyszał TY TEŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>>>Tu masz dowód, że słychać już 0,3 DB OGÓLNEGO POZIOMU:

>>>

Ukryta Zawartość

Tym testom nie zaprzeczam ale odnoszą się one do szumu jednolitego poziomu. Sam się przed chwilą przetestowałem i chyba mam gorszy słuch od testerów z powyższego testu, bo ja słyszę przy białym szumie różnice od ok 0.7dB.

Jednak w normalnych warunkach (słuchanie muzyki) nie będziesz mógł w zdecydowanej większości przypadków odróżnić nawet 2 dB.

Ukryta Zawartość

tyle paweł ze to nie jest takie proste.Mozg reaguje nie tylko na STOSUNEK cisnien, ale równiez na pasmow ktorym sie to odbywa i na poziom od ktorego zaczelismy.Przeliczenie stosunku podziału napieciowego nie daje takie samo przeliczenie glosnosci.To jest cała nauka.ale jesli chcesz wyrównac w celu testu poziom głosnosci to rzeczywiscie nalezy wziaśc miernik głosnosci lub chociaz mikrofon ustawiony w polu i ustawiac przy jednej czestotliwosci jeden poziom..cisnienia.Osobiscie mnie sie wydaje ze to wystarczy.

ogolnie wzrost 10dB CISNIENIA akustycznego daje subiektywne odczucie wzrostu glosnosci dwa razy.Dla pewnej duzej populacji...nie dla wszystkich.Ale takie sa standarty.Ale do cisnienia od dB napieciowego... daleka droga.

Gość

(Konto usunięte)

majkeljot, 8 Lip 2009, 10:53

>XYZPawel, 8 Lip 2009, 10:24

>

>>majkeljot, 8 Lip 2009, 09:09

>natomiast w skali logarytmicznej 3 dB to prawie nic to mniej niż 3% zakresu słyszalności.

Człowieku, 3 dB to jest wrażenie 50% zwiększenia głośności (tak podaje wiele źródeł), to jest PRAWIE NIC ?!?

>Nie ufałbym na Twoim miejscu za bardzo "wyskalowaniu" tego "cyfrowego potencjometru"

PGA2311 - dokładność 0,05 dB, faktycznie trzeba uważać :))))

>Jednak w normalnych warunkach (słuchanie muzyki) nie będziesz mógł w zdecydowanej większości

>przypadków odróżnić nawet 2 dB.

jeżeli byłyby szybkie i gwałtowne zmiany, to chyba głuchy by nie usłyszał, jeżeli odróżniają W PONOĆ BARDZO STRESUJĄCYM teście ABX 0,3 dB...

Gość

(Konto usunięte)

muls, 8 Lip 2009, 11:02

>w celu testu poziom głosnosci to rzeczywiscie nalezy wziaśc miernik głosnosci lub chociaz mikrofon

>ustawiony w polu i ustawiac przy jednej czestotliwosci jeden poziom..cisnienia.Osobiscie mnie sie

>wydaje ze to wystarczy.

korekta przy jednej częstotliwości jak najbardziej wystarczy, tak samo jak można to zrobić zwykłym multimetrem, na zaciskach głośników, pod warunkiem, że będzie to zawsze ta sama częstotliwość (np. 50Hz) i te same kolumny.

Mierzyłem tak wyrównanie poziomów mojego 12 kanałowego wzmaka, byłem w szoku, bo się okazało, że ma dokładność kanałów lepszą niż 0,1 dB !!! (poniżej możliwości mojego taniego miernika).

paweł jak chcesz przeprowadzic powazny test, to musisz powaznie sie przygotowac.Masz racje ze GENERALNIE wystarczy, ale przy załozeniu ze ten poziom bedzie w takim samym ustawieniu tych samych kolumn,pacjenta, pomieszczenia itd.bo tak naprawde nie bedziesz wiedział ile pacjent słyszy.I to ci zarzucą.

Gość

(Konto usunięte)

muls, 8 Lip 2009, 11:31

>paweł jak chcesz przeprowadzic powazny test, to musisz powaznie sie przygotowac.Masz racje ze

>GENERALNIE wystarczy, ale przy załozeniu ze ten poziom bedzie w takim samym ustawieniu tych samych

>kolumn,pacjenta, pomieszczenia itd.bo tak naprawde nie bedziesz wiedział ile pacjent słyszy.I to ci

>zarzucą.

pacjent się zawsze będzie trochę ruszał, i to jest normalne :) test nie może być sztuczny.

przemeblowania w pokoju odsłuchowym się raczej nie praktykuje podczas testów ;)

Fajnie, że wreszcie na piątej stronie ciekawego wątku wywiązała się merytoryczna dyskusja.

>w celu testu poziom głosnosci to rzeczywiscie nalezy wziaśc miernik głosnosci lub chociaz mikrofon

>ustawiony w polu i ustawiac przy jednej czestotliwosci jeden poziom..cisnienia.Osobiscie mnie sie

>wydaje ze to wystarczy.

Uważam, że nawet nie potrzeba miernika głośności ani mikrofonu wystarczy program ARTA do którego link podałem wcześniej. Dla przykładu zamieszczam wykresy dwu wzmacniaczy słuchawkowych, czerwony w klasie A na tranzystorach, zielony na układzie scalonym UTC 3544 (wymontowany ze starego CDROm`u) oba podłączone do tego samego źródła. Nie potrafię mimo wielodniowych prób odróżnić który wzmacniacz jest akurat podłączony

Słuchawki to Sennheiser HD 555 zwróćcie uwagę na skale i to,ze pasmo i różnice poziomu mieszczą się w zakresie 1,5dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

adamsky22, 8 Lip 2009, 11:47

>Uważam, że nawet nie potrzeba miernika głośności ani mikrofonu wystarczy program ARTA do którego

Arta jest Ok, używam jej do kalibracji EQ/XO do moich Orionów, ale przy kalibracji wzmaków to się raczej nie sprawdzi bo spalisz kartę dźwiękową.

>link podałem wcześniej. Dla przykładu zamieszczam wykresy dwu wzmacniaczy słuchawkowych, czerwony w

>klasie A na tranzystorach, zielony na układzie scalonym UTC 3544 (wymontowany ze starego CDROm`u)

>oba podłączone do tego samego źródła. Nie potrafię mimo wielodniowych prób odróżnić który wzmacniacz

>jest akurat podłączony

>Słuchawki to Sennheiser HD 555 zwróćcie uwagę na skale i to,ze pasmo i różnice poziomu mieszczą się

>w zakresie 1,5dB

masz chyba dziwną kartę graficzną, taki sam pik przy 30 Hz dla dwóch różnych wzmaków ?

Nie dziwię się, że nie rozpoznajesz różnych wzmaków słuchawkowych, też kiedyś zrobiłem sobie specjalnie dodatkowy "wysokiej klasy" wzmak i nie widziałem różnic w porównaniu do zwykłej dziurki.

XYZPawel, 8 Lip 2009, 11:59

>masz chyba dziwną kartę graficzną, taki sam pik przy 30 Hz dla dwóch różnych wzmaków ?

Wynika to tylko ze zbyt dużej impedancji wyjściowej wzmaków bez sluchawek ch-ka jest idealnie płaska+-0,1dB. Karta to zwykły Realtek HD ALC889A.

>Arta jest Ok, używam jej do kalibracji EQ/XO do moich Orionów, ale przy kalibracji wzmaków to się

>raczej nie sprawdzi bo spalisz kartę dźwiękową.

Wystarczy dodać na wejściu karty prosty dzielnik napięcia np. 1/10 zgodnie z tym co jest napisane w helpie ARTY.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.