Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo integra A-8870, co do kompletu ?

wojtas83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz onkyo integra A-8870. Niestety jest to jedyny dobry punkt mojego zestawu stereo. Dlatego planuję wymiane kolumn ( obecnie magnat monitor 1000) oraz wymianę odtwarzacza cd ( obecnie jvc). Interesują mnie zakupy z drugiej ręki. Na całość - kolumny + cd mogę przeznaczyć max 1500 zł.

Szukam sprzętu możliwie uniwersalnego, ponieważ moje zainteresowania muzyczne są bardzo szerokie: od jazzu , przez muzykę klasyczną do ciężkiego rocka(dokładniej w profilu) .

Jeżeli chodzi o to jak ma grać sprzęt to pomimo że mam dobry słuch to nie potrafie tego dokładnie sprecyzować. Lubie kiedy dzwięk poszczególnych instrumentów i wokalu nie zlewa się ze sobą , jest ostry i wyraźny.( Lubie też słuchać muzyki głośno, ale często słucham też do snu bardzo cicho- dlatego mechanizm cd musi być cichy)

Pomieszczenie odsłuchowe jak narazie jest małe i niewymiarowe (strych) , ale w przyszłości planuje przeprowadzkę także sprzęt musi mieć zapas mocy.

Na odwrocie wzmacniacza widnieje tajemniczy dla mnie opis :

caution speakers impendance

A or B - 4 ohms min/ speaker

A+B - 8 ohms min / speaker

Czy ktoś może mi wyjaśnic o co w tym chodzi ? Ja rozumiem z tego że jeżeli w przyszłości planuje ( a planuje) mieć 4 kolumny to musze wybierać te które mają minimum 8 ohms ???

W związku z tym czy możecie mi poradzić jakieś kolumny i cd za ok 1500 zł z drugiej ręki ??

https://www.audiostereo.pl/topic/57131-onkyo-integra-a-8870-co-do-kompletu/

aha czyli miejwiecej chyba zrozumialem.

ale powiedz jeszcze czy jeżli będe uzywał tylko jednej pary , to czy kolumny mogą mieć 8 ohm ? czy koniecznie musza mieć 4 ?

bo ruzmumiem że przy dwóch parach min 8 ohm obowiązkowo .... ale jak jest przy jednej parze ?

Jeśli podłączysz jedną parę kolumn mogą mieć one impedancję od 4 Om wzwyż (4,6,8,16...)

Jeśli podłączysz dwie pary kolumn to mogą one mieć impedancję od 8 Om wzwyż (8,16....) (bi przy równoległym połączeniu dla wzmacniacza to będzie jedna para kolumn o impedancji zastępczej 4 Om)

Jako były posiadacz A-8870, poradzę tak :

NIGDY, przenigdy, niech Cię nie korci używanie czegokolwiek innego niż selektor źródeł i gałka wzmocnienia. Wciśnij "direct" i zostaw. Wzmacniacz jest porządny, ale włączenie filtrów powoduje spadek dynamiki i czystości dźwięku, nawet jeśli wszystko ustawione na zero (pozycja neutralna).

Po drugie, jeśli dawno lub nigdy nie czyściłeś potencjometrów, to będziesz w szoku, co się stanie gdy to zrobisz. Niestety, u Onkyo, nawet seria Integra ma potencjometry przeciętnej jakości i mają tendencję do szybkiego brudzenia się, odbija się to głównie na reprodukcji wysokich tonów.

O, coś w tym stylu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do elektroniki...osobiście skupiłbym się na razie na kolumnach, jak najlepszych, nawet za całą kwotę którą dysponujesz. Nie pożałujesz tego, bo z czasem, na spokojnie, dobierzesz CD albo DAC-a, żeby mieć fajnie z dowolnego żródła z wyjściem cyfrowym. A nawet najlepsze CD czy DAC, niestety nie uratuje marnych lub źle dobranych kolumn, a co za tym idzie - marnie grającego systemu.

Przejrzałem na szybko co tam na allegro...w tej cenie, to są niezłe paczki n.p.

Ukryta Zawartość

Jancio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

• 3 miesiące później...

witam, poszukuje symbolu pilota do tego wzmacniacza, lub 8850, 8780.

posiadam wlasnie ten ostatni, mam pilota, ale od amplitunera inie obsługuje mi wyboru zrodeł.

pomózcie:)

witam, to ja także wtrącę się do wątku tylko troche od 2 strony ale koledze też może się przydać. Ja znowu posiadam kolumny Tannoy F4 i zamierzam kupić wzmak. A jestem wlasnie zainteresowany 8850 ,8870 Jak by to współgrało ? Chodź nie powiem teraz kolego troszke mnie wystraszyłeś z tymi potencjometrami :/

• 4 tygodnie później...

wal potencjometry. 8850 fajny jest, gra przyzwoicie, choc cena troche za wysoka jak na ten dzwiek. no i moc-mimo gabarytów-2x80w. sprzedawcy zazwyczaj kłamią:) niewiem jak 8870, nie miałem. obecnie gram na 8780, i tak mi przypasował ze sprzedałem wszystkie yamahy:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.