Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy vs Qba

Apetyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z zacnych bywalców tego Forum miał okazję porownywać produkty dwóch rodzimych wytwórni: Audio Academy i Qba? Zmierzam do zakupu glośników stojących do 18m2.

Znalazłem troche recenzji produktów w/w manufaktur, ale nigdzie nie natknąłem się na jakieś porownania.

Interesujące modele to: Audio Academy - Phoebe / Hyperion,

Qba - któreś z modeli 300AL lub 400AL.

Jakie wzmacniacze lubi Qba? Pożądany dźwięk spokojny, głębszy, z dobrze zarysowaną sceną. Muzyka do słuchania jak w opisie - czyli raczej spokojna niż hej do przodu.

Podziękowanie!

https://www.audiostereo.pl/topic/57150-audio-academy-vs-qba/

Witaj "Apetyczny"! Produkty Qby słuchałem na którymś z AS, ale nie bardzo pamiętam ich brzmienie? Co do Audio Academy to te znam zdecydowanie lepiej, sam jestem posiadaczem jednych z nich. Szczerze polecam odsłuch nowych Phoebe, to zupełnie inna szkoła grania niż poprzednie. Cena wyższa, ale i jakość prezentacji na zupełnie innym poziomie. Zdecydowanie lepiej zagrały niż ProAc studio 130, Viena Acoustic (chyba Bach) i któreś z B&W? Posłuchaj sobie jednych i drugich i sam oceń. Pozdrawiam!

Audio Academy - jeżeli chodzi o Phoeby które miałem to cechował je dobry stosunek ceny do jakości, miały ładny środek. Niestety miały też wady o których już pisałem i powtarzał się nie będę. Były dni że słuchało się ich przyjemnie, ale były też dni, w których po prostu chciało się je wyrzucić za okno. Mogą konkurować z innymi konstrukcjami w tej cenie.

QBA - o modelu który mam: muzyka z duszą, piękne, spokojne brzmienie, zrównoważone, muzykalne. Być może też nie pozbawione wad, ale takich wad, które się wybacza, zwłaszcza za te pieniądze. To coś jak Vienny - można się w nich zakochać, choć brzmienie nie jest neutralne. Mogą spokojnie konkurować z kolumnami do 10 tysięcy. Z jaką elektroniką zgrywają się najlepiej - tego nie wiem. U mnie grają z NADem. Ale można zadzwonić do firmy i zapytać o poradę pana Jakuba. Myślę, że chętnie odpowie.

Te aluminiaki grają naprawdę zacnie. Porządne głośniki - trudno o lepsze. Nie wstydzą się tych głośników wkładać do nawet bardzo drogich kolumienek (seasy czy visatony)

Audio Academy - niestety tą są tanie vifki - pewnych rzeczy się po prostu nie przeskoczy.

"Seba78" już nie vifki;) Visatony tym razem:) Nowe phoebe jeśli miałbym do czegoś porównać ten dzwięk to mają podobną barwę co Vieny Bach, ale lepszy środek, scene i wysokie. Posłuchać, zobaczyć... :)

Ja mam swoją teorię na temat kolejnych modeli AudioAcademy, o której już też zresztą pisałem i chyba się potwierdza, bo widzę na stronie że znowu nowy model phoebów wyszedł. Otóż firma robi mianowicie pewien model, wpuszczają go na rynek, mimo że nie do końca przemyślany. Za pewien czas poprawiają poważne błędy i wychodzi druga wersja, nieco lepsza, ale nadal niedoskonała. Potem okazuje się, że nadal nie da się tego słuchać na dłuższą metę bo są nadal niedoskonałości. Panowie nie mogą sobie poradzić z aplikacją dotychczasowych głośników, zmieniają je na inne. Wychodzi wersja IIs. Po czym znowu zmiana głośników. W rezultacie w ciągu dosyć krótkiego okresu czasu mamy cztery wersje - niby tych samych kolumn.

Słuchając Phoebów miałem właśnie wrażenie, że tak naprawdę, to ich twórca sam nie bardzo wiedział co robi. AA są dobre na początek, może na pierwszy czy drugi zestaw w życiu, bo grają nieco lepiej niż marketowe kolumny. Ale póki co to chyba jeszcze nie to. Chociaż kto wie - może ta nowa wersja przypadkiem im się udała. A jak nie to może Phoebe VIII będą już przyzwoicie grały. Są fani tej marki którzy z pewnością będą z uporem kupowali kolejne modele. Życzę wytrwałości.

Tymczasem słucham sobie kolumn QBA i chyba przez dłuższy czas ich nie zmienię :-)))

Niepotrzebne te złośliwości Szanowny Kolego. Zapewne jesteś zadowolony ze swoich kolumienek, cieszę się bardzo że Ci odpowiadają, każdy szuka idału... ;) A co do poprawek to owe biorą się raczej z perfekcjonizmu, a nie z niewiedzy. Gdyby wszyscy, albo przynajmniej większość naszych producentów stosowała tą technikę bylibyśmy narodem najlepszych zespołów głosnikowych na świecie! :) Pozdrawiam szczerze oczywiście! :))

goliatpl, 9 Lip 2009, 00:54

>A co do poprawek to owe biorą się raczej z perfekcjonizmu, a nie z niewiedzy.

Tak, tylko dlaczego QBA może to zrobić przed wypuszczeniem kolumn na rynek, zaś AA robi to dopiero po? Tu nie chodzi o jakiekolwiek złośliwości pod adresem AA. Po prostu piszę o swoich refleksjach z posiadania jednych i drugich kolumn.

> Iceman

"Po prostu piszę o swoich refleksjach z posiadania (...)"

No właśnie, moje refleksje z posiadania są bardzo podobne chociaż nie dotyczą Phoebe tylko Hyperionów. Nie jest to taki cud - miód, grałem, na nich 3 lata i wiem że można lepiej na tym samym poziomie cenowym, niektórzy się z tym nie zgodzą ale ja tego doświadczyłem.

Recenzje kolumn Qba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Preferowane wzmacniacze raczej z zapasem mocy niż te słabe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iceman, może Qba-ie wystarczy to co uzyskał za pierwszym razem strojenia?) Może polityka firmy jest taka jak większości, zrobić "coś" i sprzedawać, sprzedawać... :)) Nie masz pojęcia jak trudno zestroić dobrą kolumnę i ile trzeba włożyć w to czasu i zaangażowania? Przecież AA też mogłoby nie poprawiać swoich produktów, tylko, że moim zdaniem byłoby to nierozwojowe... ;) A podejście nie marketingowe, tylko takie z pasją mało która firma dzisiaj stosuje. Poza tym odnosisz się do jednch z pierwszych modeli Phoebe, uwierz mi, że te nowe to zupełnie inna prezentacji dzwięku. Myśle, że dla niedowiarków, złośliwców, sceptyków najlepszym punktem odniesienia i porównania będzie tego roczne Audio Show. Chętnie odusłucham jednych i drugich i będę miał jasność co do wyższości i sugeruję zrobić to samo innym pasjonatom dobrego dzwięku! :) Pozdrawiam!

Panowie spokojnie,

na szczęście słuchanie muzyki to nie matematyka.

Jeden woli brunetki, inny blondynki. Ja gustuję w rudych - tylko żeby się żona nie dowiedziała ;-)

Nie jest chyba naszym celem, aby na siłę udowadniać swoje racje lub bardziej dokładnie, swoje gusta w odbiorze dźwięków.

Proponuję prosty zabieg: porównajmy zarówno pierwsze jaki i drugie kolumny, na dwóch lub trzech zestawach. Chętnie posłuchałbym jeszcze Siest Tonsila. Przecież nie można porównywać i zestawiać ze sobą dźwięków kiedyś, gdzieś posłuchanych - bez bezpośredniej konfrontacji. To absurd. Chyba, że ktoś ma pamięć absolutną.

Odsłuchy na Audioszole też niestety mają zapewne swoje wady i nigdy nie będziemy mieli pewności, że te kolumny są "ach", a tamte "be" (różnice w akustyce i towarzyszącym sprzęcie odsłuchowym).

Skoro Iceman już to kiedyś zrobił (porównał kolumny), skłaniałbym się do wyboru Qba - sam to zresztą uczyniłem.

Jeżeli jednak słuchał on starych konstrukcji AA i istnieje możliwość nabycia w podobnej cenie nowych, poprawionych zestawów to dlaczego nie?

Jeśli chodzi o Qba zapraszam na Śląsk, do Mysłowic.

Tak jak wspominałem, zapraszam z AA lub Siestami.

Jeżeli ktoś ma bliżej do Iceman`a (choć nie wiem czy się zgodzi) to zróbcie odsłuch i porównanie u niego.

Tyle.

R.

A ja przymierzam sie do zakupu Qba Chrobry 2 ...czy moze Ktoś z kolegów chwalacych Qba..cos wiecej moze o nich powiedzieć..oprócz wrazeń odłuchowych 2 pytania konkrteniejsze...Czy beda wystaczjące do pokoju..ok 40 mkw..muzyka: jazz i tzw. klubowa oraz wiem że profancja ale bedą podpiete do mocnego amplitunera yamahy Rv 661 w strereo 2 x 122Wat..co o tym Myslicie.?

Glukas, 9 Lip 2009, 14:46

Pytanie jak to będzie ustawione w tych 40 metrach - bo jeżeli kolumny w jednym końcu salonu ty w drugim, to mogą być niewystarczające do muzy klubowej. Zresztą nie wiem czy QBA Chrobry to dobry pomysł do muzy klubowej.

Raku, 9 Lip 2009, 14:02

>Jeden woli brunetki, inny blondynki. Ja gustuję w rudych - tylko żeby się żona nie dowiedziała ;-)

>Nie jest chyba naszym celem, aby na siłę udowadniać swoje racje lub bardziej dokładnie, swoje gusta

>w odbiorze dźwięków.

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi, bo o tym pisałem dużo wcześniej - chyba z rok temu. Mnie nie chodzi o to, że AA brzmią ciemniej lub jaśniej. Tu nie chodzi o preferencje. Tu chodzi o to, że są nieco niedorobione. Pasmo jest nierówne, są dziury w basie. Nawet tabliczka firmowa na jednej kolumnie mi odpadła. To o czymś świadczy.

Gość

(Konto usunięte)

>A ja przymierzam sie do zakupu Qba Chrobry 2 ...czy moze Ktoś z kolegów chwalacych Qba..cos wiecej

>moze o nich powiedzieć..oprócz wrazeń odłuchowych 2 pytania konkrteniejsze...Czy beda wystaczjące

>do pokoju..ok 40 mkw..muzyka: jazz i tzw. klubowa

trzeba je posłuchać, bo z tego co było słychać w siedzibie Qby, potrafią zabuczeć na dole pasma. Ponoć to wina akustyki pomieszczenia, hm... inne nie buczały.

Pytasz czy w 40 m2 wystarczą, niby w czym mają wystarczyć ? Mają 100W więc grają głośno :):)

Pomieszczenie 40m2 ma jaki wymiar boków ? Raczej nie będziesz siedział pod jedną ścianą a pod przeciwległą stawiał sprzęt? miejsce na bazę gdzieś musi być, prawda ?

>marivs,

>Recenzje kolumn Qba:

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Dzieki, wczesniej juz widzialem te recenzje na ich stronie. Chodzi mi raczej o POROWNANIE wyrobow obu producentow - ale nigdzie nie widze czegos takiego w sieci, wiec zapewne takiego porownania po prostu nie ma.

Zapewne moge zamowic na testy Qby i poprosic o demo w domu Audio Academy - tak trzeba bedzie zrobic.

Produkty AA ida coraz wyzej, jesli chodzi o reprodukcje dzwieku i dla mnie nie ma problemu, ze stosunkowo czesto powstaja nowsze wersje icg glosnikow. To nawet lepiej, bo wiadomo, ze ciagle nad produktem pracuja!

Co do wzmacniaczy to AA poleca NAD, Atoll, Cambridge Audio albo i nawet Creek Evo albo Primare I21. Wlasciciel takie wzmaki poleca do swoich wyrobow.

Nie wiem, co napedza Wasze Qby?

Na stronie AA pojawila sie informacja o nowym modelu Phoebe III: "Krótko mówiąc są to kolumny z przedziału 4000-6000zł i z takimiż kolumnami trzeba je porównywać. Ceną proszę się nie sugerować, bo w naszym kraju wszystko odbiega od standardów europejskich." Czyli nie ma sie czego wstydzic.

post-23955-100000580 1247164155_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Iceman

Gwoli przyzwoitości to QBA też stosował wcześniej różne dziwne praktyki, jak np. wstawianie różnych aplikacji głośników do jednych kolumn. Przykładem niech będą starsze monitory QBA Elements 2, miałem dwie pary teoretycznie tych samych kolumn, w których zarówno woofer jak i tweeter były całkowicie różne. Oba modele to Elements 2, różniły się naklejkami z nazwą firmy, gdzie na jednych był napis QBA srebrny, a na drugich złoty. Co więcej, widziałem również trzecią parę takich kolumn, która była mirażem woofera z jednego mojego kompletu oraz tweetera z drugiego. Czytałem także recenzję kolejnej wersji tym razem jakiejś SE, gdzie znowuż był "miraż" tylko w czwartej konfiguracji. O tym fakcie nie było słowa na stronie internetowej, która notabene przez kilka lat w ogóle była nieaktualizowana. No i dla ścisłości obie pary które miałem brzmiały bardzo różnie i to nie w kwestii "ciemniej" czy "jaśniej" jak to określiłeś, tylko jedna para była na innym poziomie jakościowym z racji wsadzenia znanego i taniego woofera Tesli zamiast Peerlessa. Także jak widać wszyscy odstawiają mniejszą czy większą "lipę".

Pozdrawiam,

Qba Chrobry 2 to z pewnością wyśmienite kolumny ale w pomieszczeniu 40m2 wskazany jest odsłuch. Jeśli cokolwiek nie będzie odpowiadać to zawsze możesz skonsultować się z Jakubem i wykona dla ciebie inne kolumny... Chrobry 2 SE :)

Kształt pokoju jest nieregularny..w przyblizeniu 5 na 8 metrów....opisowo to kwadrat 5x5 z otwarta ścianą potem jakby połówka trapezu z jedna podstawa ok 4 metrów a druga tak około 1,7m. Obecnie kolumny stoją w tym wirtulnym kwadracie..ale jakby w długosci pomieszczenia a nie w szerokości..na przeciko jest kanapa..tam jest ok...w czesci trapezowej jest stół dalej kuchnia niby zamknieta ale bez zamykanych drzwi... tam dzwiek beznadziejny. Co do muzyki..to dlaczego uważasz ze Chrobry jest zły..do jazz i klubowej.? Mysłałem jeszcze nad czymś ESA oraz projekcie Akkusa V3 ?Kolega z forum polecał tez infinitty kappa 8.2...generlnie najpierw chiałem wydac 3 tys, pozniej 4 .a jestem skłony nawet 5 tylko żeby być zadowolonym....Ma byc to poczatek i najlepszy element zestawu stereo.. Obecnie mam KD w dość nietypowej konfiguracji ..4 frontów ..ale gra to w 95% jako stereo..

Apetyczny,

no i brawo. Super, jestem ciekawy co i jak.

Tylko dobrze by było, aby sprawdzić kolumny z różnym sprzętem, w różnej konfiguracji.

Iceman, co do odpadających plakietek:

napis Qba na naszych kolumnach też nie wygląda zachęcająco, bądźmy szczerzy (jakiś takiś gumisiowaty się wydaje...).

Nie obraziłbym się, gdyby sam odpadł ;-)

Poza tym, do wyglądu zewnętrznego nie można się przyczepić, to fakt. Dobra robota.

AA zupełnie nie znam, ale osobiście sprawdziłbym, czy są dystrybutorzy oferujący zarówno jedną, jak i drugą firmę. Przecież w takim wypadku można zakładać, że mając porównanie, mogą pokusić się o jakąś opinię (w miarę obiektywną). Zadzwoń do AA i Qba lub sprawdź na ich stronach, może się uda?

AA to firma z Łodzi, więc może ich wyroby mają w Bestaudio (z tego samego miasta) lub przynajmniej sprzedawcy ze sklepu ich słuchali w siedzibie AA? A może któryś z ich klientów przytargał kiedyś na odsłuchy AA?

W warszawskim Audiopunkcie model Al 300 ma bardzo dobrą opinię.

Kolumny głośnikowe w granicach 2kzł to według nich trudny rynek, ale Qba Al 300 w tym przedziale wyraźnie się wyróżniają - to ich opinia, nie moja. Zakładam, że poparta doświadczeniem i praktyką.

A właśnie a propos ceny - cena AA od 2,8 zł (nie wiem co dostajemy w tym zakresie - kolor podstawowy? co z innymi?) w porównaniu do 2 kzł za Qba (bez względu na rodzaj forniru).

Hmmmm, to już w sumie znaczna różnica. Nie zapominajmy o tym.

AA winny być więc wyraźnie lepsze. A czy w istocie są...?

Glukas - w przedziale 6 - 7 kzł dobrych kolumn jest trochę, więc decyzja nie wydaje mi się taka oczyswista. Chętnie posłuchałbym Chrobrego np. z Intradą 3 ESA, imho bardzo wyrównaną, naturalną dźwiękowo i piękną kolumną...

Ale czy będzie taka sposobność, tego nie wiem.

Zachęcałem p. Jakuba, aby "wstąpił" ze swoimi produktami na Śląsk, być może zagości w katowickim Audiostylu. Być może wtedy będę mógł porównać...

Pozdr.

R.

z Intradą 3 ESA, imho bardzo wyrównaną, naturalną

>dźwiękowo i piękną kolumną... tak piękna...Chrobrego nowego mozna miec za 5tys..wiec róznica na korzyść Qba..Intriada jest jednak wieksza...tak kolumn w tej cenie jest duzo ..zwżywszy używane...mozna nigdy nic nie wybrać..lub wybrac i byc niezadowolonym.

Widze, ze Chrobry 2 od Qby to jakis przedstawiciel nieco wyzszej klasy - przynajmniej widac to po cenie. Swoja droga ciekawe, do jakich zastosowan - wedlug producenta - sa modele AL?

Do jakich innych glosnikow mozna by porownac Chrobrego dwojke?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AA to kolumny dla masochistow dzwiekowych kogos kto lubi analizowac sprzet a nie sluchac muzyki.AA ma swoje firmowe brzmienie ktore sie albo kocha albo nienawidzi. Qba to po prostu muzyka.Dwie skrajne filozofie dzwieku.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>>AA to kolumny dla masochistow dzwiekowych kogos kto lubi analizowac sprzet a nie sluchac muzyki.AA ma swoje firmowe brzmienie ktore sie albo kocha albo nienawidzi. Qba to po prostu muzyka.Dwie skrajne filozofie dzwieku.

Quby nie słyszałem nigdy. Ale słyszałem Radmory które były przez Qube projektowane i na głośnikach z jego dystrybucji. Nie podobały mi się za bardzo.

Słyszałem też kilka wersji Audio Academy.

Nie wiem dlaczego uważasz, że to kolumny dla masochistów dźwiękowych. Bo lekko podkreślały środek przekazu ?

Mnie się tylko wydaje to co napisał ktoś powyżej. Audio Academy nie jest zdecydowany co do pomysłu. On ma takie DIY rozwinięte na skalę handlową, czyli bierze to co akurat jest mu dostępne robi wiele prób i składa rozwiązanie które mu najlepiej wychodzi brzmieniowo i produkcyjnie.

Czy ja dobrze widzę, że najnowszy model to jest tani Visaton połączony z aluminiowym Seasem ? Taki mezalians typowy dla DIY raczej a nie dla produkcji seryjnej.Visato uzywa tego głosnika w połączeniu ze swoimi najtańszymi kopułkami wysokotonowymi daleko odstającymi od Seasów.

HarpiaAcoustics, 12 Lip 2009, 12:54

>Czy dobrze rozumiem, że usuwając z muzyki informację poprawia się muzykę?

No oczywiście :) Patrząc na charakterystyki hi-endu to sporo kolumn na cofnięty górny środek. Jak wiadomo wtedy wszystko brzmi przyjemniej, bardziej miękko i gładko.

Jeszcze trzeba brać pod uwagę ża Audio Academy nie oferuje kitów do składania. natomiast seria Elements Qba była od początku zestawem do montazu w który kazdy mógł włozyc co cobie upodobał niekoniecznie co polecał producent. Nowe Elements to seria do kina domowego na aluminiowych głośnikach LPG. Głosniki te sa sprzedawane też przez Monacor i są w ich katalogu konstrukcje do składania na tych głośnikach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.