Skocz do zawartości
IGNORED

brzęczenie głośników

Gość arks

Rekomendowane odpowiedzi

Małe pytanko - czy gdy kupowałeś kolumny - dostałeś je z półki sklepowej - czy odebrałeś pudełko zapakowane przez producenta ? Pytam ponieważ - być może koluny były używane w sklepie do odsłuchów - i sprzdali ci po promocyjnej cenie ?

Osobiście - gdy kupowałem kolumny postawiłem warunek - że muszą być nowe - nie używane - zapakowane przez producenta. I nie było żadnych problemów.

• 34 lat później...

A co ja mam zrobić z podonie uszkodzonymi tannoyami M2? Brzęczą przy basach, wysokie tez nie są do końca wporządku. Nie wiem jaki i kiedy się to stało. Kupiłem je używane rok temu ale były w bardzo obrym stanie i nic takiego nie występowało. Niestety ktoś z domowników mógł za głośno przykręcić.. nie wiem. W każdym razie otworzyłem, obejrzałem i .. nic. Wizualnie wszytko idealne, nic nie ociera, nic się nie odlepiło, resory w stanie bdb. Jednak podłączałem inne kolumny i było ok. Ciekawe jest że przy starym Unitrzaku z włączonym loudness efekt jest słabiej słyszalny (niż na Yamaha rx - 385). Podłączałem jej jeszcze do Onkyo Tx-Sv454, i Marantza MR215 (tutaj z kolei dźwięk był dodatkowo bardzo przytłumiony). Jestem pewien że to kolumny, po podłączeniu innych (stare tonsile po regeneracji ;) efekt znikł... co prawda nie grało to rewelacyjnie ale nie drażniło. co może być uszkodzone, czy da się naprawić? Gdzie? Jak? Najlepiej w Wawie.

Jak brzęczą "przy basach" na każdym poziomie głośnosci to poszło zawieszenie nisko-średniotonowego - najlepiej wymienić na nowy głośnik. Wysokotonowe mogą być nadpalone - też wymiana. Najpierw wymieniłbym jednak basowce, być może to one "buczą" i wydaje ci się, że soprany też są znieksztalcone.

Też tak myślałem na samym początku dopóki nie otworzyłem skrzynek - zawieszenie jest w zupełnie idealnym stanie. Przysłuchałem się samym wysokim tonom (przez kondensator :) ale z nimi chyba też coś nie tak. Czy to, że sa nadpalone oznacza, że cewka jest do chrzanu? Czy wogle da się to naprawić czy też nie ma sensu (spotkałem się z opinią, że naprawa głośników to poroniony pomysł). Z drugiej strony skąd ja wezmę nowe głośniki do tych Tannoy'i i ile mnie to będzie kosztować. Jak pewnie zauważyłeś mój sprzęt (Yamaha rx 385) jest raczej budżetowy :) Zresztą pewnie za cenę nowych głośników kupię kolumny?

Dzięki. Nie wiesz może gdzie znajde polskiego dystrybutora firmy Tannoy? A może dało by sie zainstalowć inne głośniki? Tylko to chyba ciężko byłoby dobrać (częstotliwości rezonansowe itp.). W każdym razie dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.