Skocz do zawartości
IGNORED

CEC BA-600 i co dalej ?

mbk84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składam swój pierwszy (niskobudżetowy) zestaw stereo. Padło na wzmacniacz Rotela RA-712 i gramofon CEC BA-600 z wkładką Shure M75 TYPE D (była w zestawie z gramofonem), głośniki to stare kolumny od wierzy Pioneera, tak więc szału nie ma. Do Rotela oprócz gramofonu mam podpięty PC i czuje lekkie rozczarowanie. Mianowicie muzyka z CEC'a brzmi porównywalnie z tą z komputera. W przypadku CEC'a lepiej brzmią nagrania nowe, natomiast te z lat 70tych są raczej bezpłciowe, suche, płaskie i podobnie/lepiej wypadają w formacie mp3.

RATUNKU! Co powinienem zrobić żeby żeby to zagrało lepiej? Myślę o zmianie wkładki na AT440MLa, ale czy to ma sens w przypadku tak starego gramofonu? Planuje też zakup Monitor Audio BR2 lub czegoś podobnego, ale to w przyszłości bo na razie jestem spłukany. Tak więc, czy warto pakować się w starego-niskobudżetowego analoga, czy raczej sprzedać CEC'a, po czym uzbierać na stare Onkyo ze Stelmachem?

Proszę o pomoc, bo sam dopiero zaczynam raczkować w temacie stereo i trudno mi samodzielnie podjąć jakąś decyzję.

https://www.audiostereo.pl/topic/57316-cec-ba-600-i-co-dalej/

Właśnie jestem w trakcie kalibracji według tych wskazówek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem tylko jak ustawić azymut (nie chcę niczego podkładać pod śrubki, a nie widzę ręcznej regulacji) no i punkt 6 zostawiam sobie na jutro.

Ogólnie jest lepiej... ale coś czuję że zleci trochę czasu zanim znajdę złoty środek.

Pytanie jednak pozostaje aktualne. Czy warto pakować AT440MLA do takiego starocia, może jakaś inna wkładka w podobnej cenie? Może jakaś inna modyfikacja gramofonu - ja go podpinam wtyczką 5 x pin - czy to aby nie pogarsza jakości dźwięku? Czytałem też coś o wymianie przewodów w ramieniu, ale to brzmi dla mnie jak jakiś meksyk. Za każdą wskazówkę będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Kalibracja nadal trwa...

Kolega polecił mi zamiast AT440 wkładkę z igłą AT 13. Podobno ma ona cieplejszy wokal, dobry bas i nieco mniej szczegółów niż AT440. Zastanawia mnie cena, gdyż jest ona mniej więcej 4x niższa od AT440.

Szukałem czegoś na temat AT 13, ale jest tego jak na lekarstwo, tym bardziej w konfiguracji z CEC'em. Ktoś miał styczność z tą wkładką? Czy faktycznie nie warto przepłacać i kupować AT440?

Cały czas przeczesuje forum w poszukiwaniu informacji na temat AT 13 i CEC'a BA-600, ale nie znajduje niczego konstruktywnego... tak więc ten temat wydaje się być potrzebny, chociażby jako ostrzeżenie że nie warto pakować się w niskobudżetowy sprzęt z lat 70tych, bo zagra to jak przeciętny napęd CD. Może po prostu Rotel + CEC to nie najlepszy pomysł? Nie mówię że gra to źle, ale różnica między muzyką z PC a winyla jest ledwo zauważalna.

Wracając więc do początku, poruszając się w niskobudżetowej strefie, co należałoby zmienić/zmodyfikować/sprzedać/kupić żeby zagrało to lepiej niż mp3?

Kalibracja przynosi efekty, lecz do skoku jakościowego o jedną półkę wyżej raczej daleko.

nie słyszałem AT13, ma dobre opinie (AT13Ea - zwróć uwagę, że pojawiają się różne igły do tej wkładki, np. EAV z alledrogo za jakieś 60 zł, EAX w lpgear już ok. 70$ + wysyłka - czyli niewiele mniej niż igła do 440MLa)) ale 440 to imo pewniak, tyle tylko, że nietani; polecanie na odległość jest o tyle ryzykowne, że nie wiadomo jak to zagra u Ciebie... masz możliwość posłuchania u kogoś różnych wkładek?

Wracając do AT, możesz też spróbować 120 z jakąś tanią igłą na początek, jeśli spodoba Ci się - zostawisz, jeżeli nie - to zawsze możesz zmienic igłę na 440, bo spokojnie pasuje. W sumie podobnie możesz porządzić z Ortofonami OM, z tym, że najtańszy Super OM20 to już 200$, upgrade do 30 -> 40 to odpowiednio +85 -> 200$ - drogo...

W sumie to takie spekulacje... Poradź się też usera ahaja - on jest ekspertem od starych dobrych gramofonów, ma pięknego Telefunkena, który miodnie gra z Ortofonem 510.

Jeszcze raz zamieszczam foto igieł Audio Technica.

ATN 13 EAX jest taka jak druga od lewej, natomiast ATN 13 - trzecia od lewej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkładka Audio Technica AT 13 była na fabrycznym wyposażeniu gramofonów:

SABA PSP- 248, 350, 400, SIEMENS RC 555, UNIVERSUM F 2095... Najczęściej można ją kupic z Siemensem 555. Cena 160 do 250 zł za cały gramofon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.