Skocz do zawartości
IGNORED

Contour 1.1 vs Audience 50

kali77

Rekomendowane odpowiedzi

Można przyjąć, że zatkany bass-refleks to element stratny w tej sposób uzyskanej obudowy zamkniętej.

>Straty są bardzo małe więc to jest praktycznie obudowa zamknięta.

Kolego przestań już te bzdury pisać.Jak głosniki są w obudowie zamkniętej inaczej jest strojona zwrotnica.Mercedes i trabant to też samochód.Ale każdy jest mimo wszytko inny.Chyba że ty stwierdzisz inaczej.

Żadnych zatykanych bas reflexów. Koledzy chyba nie mieli w ogóle styczności z kolumnami Dynaudio że dają takie pomysły :] Niestety/stety, te kolumny grają częściowo basem z dziury, jego zatkanie odbije się na dynamice i jak kolega zauważył przestrzeni.

Proponuję ustawić kolumny jak najdalej od ścian, nawet na środku pokoju (Dynki lubią ustawienie ala AudioPhysic). Pomagają szybki kable, wszystkie konstrukcje solid core, w ostateczności można zmienić źródło.

I love the sound of crashing guitars

Ja mam jeszcze większe kolumny, bo Audience 52SE (dawne Contour 1.3MkII) i w pokoju niecałe 15m2 chciałbym w chwili obecnej... jeszcze ciut więcej basu, choć niektórzy koledzy uważają że już przesadzam ;P Wszystko zależne jest od ustawienia i sprzętu towarzyszącego, też z dudniącym basem walczyłem w tym pokoju parę lat, wreszcie wygrałem :) Najwięcej pomogła zmiana źródła, dalej, o zgrozo... kable ;P i ustawienie z akustyką ;)

I love the sound of crashing guitars

kali77, 1 Sie 2009, 20:41

>Jak głosniki są w obudowie zamkniętej inaczej jest strojona

>zwrotnica.

Niekoniecznie. To nie jest jednoznaczne.

Widzisz przykład - Gamut, podbity bas o 6dB. Co tu ma zwrotnica do gadania ? Nic :)

Może po raz ostatni zabiorę głos w tym wątku, dotyczącym problemu kali77. Pytał co wybrać i kilka sensownych porad dostał. Oczywiście kolejny watek musi być natychmiast rozwalony przez filozofów od hiendu. Cóż, niektórzy tutaj widzę są urodzonymi guru w dziedzinie projektowania zestawów głośnikowych, zwrotnic i czego tam jeszcze. Ale wystarczy przeczytać na stronie Dynaudio o częściowym lub całkowitym zamykaniu obudowy bass reflex i konsekwencjach takiego działania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam, że miałem kiedyś Contoury 1.1 i nawet na wyposażeniu były specjalne zatyczki gąbkowe, służące właśnie do tego celu. Na starszej stronie Dynaudio były też zalecania co do mocy i wydajości prądowej wzmacniaczy. Można było nawet znaleźć odnośniki do testów, bo wtedy te monitorki były nowością.

Więcej skromności Koledzy :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomocne będą kable(szybkie)Tara,Nordost oraz granitowe podstawy.Wpis ten jest jak najbardziej poważny,sam posiadam kolumny tej firmy.Trochę racji ma również oldbeat.

Kali,nie rezygnuj zbyt wcześnie,warto z nimi powalczyć.

Micke 13, 1 Sie 2009, 20:55

Pomagają szybki kable, wszystkie konstrukcje solid core

o to mi bardziej chodziło. Mam w pamięci choćby Resony, które miałem ładnych kilka lat temu. Ostatnie co bym o nich powiedział, to to, że były szybkie, no może w sensie, że szybko się ich pozbyłem ;)

Zatykanie dziur w monitorach Dynaudio jako sposób na opanowanie basu, to sposób jak najbardziej skuteczny... pod warunkiem, że godzimy się również na wykasowanie sceny, dynamiki, barw i ogólnie zrobienie z dobrego dźwięku rzadkiej kupy:)

Za dużo basu - odsunąć od ścian jak najdalej się da!

A co do przewodów DNM Reson - nie chcąc nikogo urazić dodam ze swojej strony, że dla mnie osobiście są one bardzo kiepskie - kurde, przecież one ewidentnie kradną dźwięk!

I nie chodzi mi tylko o bas, ale ogólnie o tłumienie pasma w całym zakresie.

We w miarę neutralnych systemach nie powinny mieć racji bytu.

Ale podkreślam, to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Kazelot, 1 Sie 2009, 20:31

>Chyba równie dobrze można przyjąć, że nie jest ;)

Pomyliłem się, przepraszam. Trzeba przyjąć. Innego fizycznego wyjaśnienia nie ma. Zatkany tunel bass-refleksu to element stratny w ten sposób powstałej obudowy zamkniętej. Znany przykład elementu stratnego to variovent. Inne straty to wszelkie nieszczelności układu obudowa-głośnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.