Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RS6 vs RS8

Grzos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Chciałem zapytać czy MA RS 6 mają szansę zagrać w 36 mkw, czy lepiej wziąć RS8. Jestem zdecydowany na te głośniki. Aktualnie słucham w 26 mkw, ale za około 1,5 roku czeka mnie przeprowadzka i kubatura salonu wzrośnie do 36 mkw. Brzmieniowo bardziej odpowiadają mi RS6, ale czy nie będą za słabe.

Przy okazji zapytam, czy jest sens wymiany elektroniki - jak w o mnie- na Denona serii 700 (nie mam możliwości odsłuchania go). Wiem , że nie jest to cud świata, ale jak wypada w konfrontacji z moim HK 3480 i DVD 22. Dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57383-monitor-audio-rs6-vs-rs8/

Witaj,

z zasady kolumny MA RS6 poradzą sobie w 36m2, przenosząc je jednak z pomieszczenia 26m2 uszczupli Ci się zdecydowanie bas, będzie brakowało potęgi, mocy. Model RS6 trochę zginie w Twoim pomieszczeniu. Osobiście sugerowałbym RS8. Biorąc pod uwagę przedział cenowy Denona wydaje mi się, że nie ma sensu szukać innych urządzeń. Bardziej na Twoim miejscu nastawiłbym się na półkę wyżej. Zwróć uwagę na Arcama (A28), Nada (C355) lub jeśli budżet pozwoli Vincenta SV-226mkII.

miałem i jedne i drugie podłączone do min. HK247 w 24m2 i z RS6 basu było w sam raz, natomiast z RS8 było więcej ale tylko trochę (nie przytłaczał), z tym że niżej schodził. Natomiast po podłączeniu RS6 do NADa 355 basu było zdecydowanie za dużo nawet po zatkaniu tylnich bass reflexów. Przy wyborze tych kolumn bardzo duże znaczenie ma wzmacniacz. Jeżeli weźmiesz tego NADa to jest przekonany w 100%, że basu ci starczy. Jeżeli zostawisz HK to chyba lepiej RS8. Generalnie zestawienie NADa 355 z RS6 to bardzo muzykalne połączenie ale do większych pomieszczeń. Wcześniej posłuchaj bo to zupełnie inna szkoła dzwięku niż HK.

• 2 tygodnie później...

chcesz sluchac jak czlowiek to spraw sobie SANSUI z lat 79-80 i bedziesz zadowolony. Z denonem daj sobie spokoj. Nie znam tych kolumn ale znam pewne prawidlowosci i wiem co gra a co udaje. Do tego problemu trzeba podejsc rozsadnie. Niestety na forach jest wiekszosc ludzi z ktorych opini nie da sie ocenic prawdy. Smiac mi sie chce co oni opisuja i jakim sprzetem napedzaja te opinie. Dlatego to forum nie moze byc obiektywne. Aby wyrazic znaczaca opinie trzeba wpierw miec dostep do pewnej ilosci sprzetu.To co tu czytamy to tylko zabawa

sorry za blad w zasadzie chodzi mi o lata 60-80 jednak przy mocy nie mniejszej niz 80 wat na 8 ohm. Jezeli chodzi o opinie mimo 25 lat sluchania sprzetow nie mam odwagi wyrazic zdania. Moge polecic jedynie stare infinity i sansui, jest w nich cos czego w dzisiejszej produkcji brak ale musicie sie przekonac sami. Pisze to po wielu rozczarowaniacj z B&W ,FOCALEM i DALI. Tam placilem sporo kasy za szajs i nazwe

Zgadzam się, też miałem kiedyś stare Sansui - świetny dżwięk, grały z kupioną Baltonie w czasach komuny wieżą Fishera ; Fajne czasy! Co do MA , którymi zawracałem głowę - nie zagościły ostatecznie u mnie. Po kolejnych odsłuchach - MA RS 8, Kef IQ 90, JBL ES 80, HECO METAS 700 - zdecydowałem się na Heco i jestem szczęśliwy. Niebawem zagości jeszcze CD Marantz 6002. Pozdrawiam wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.