Skocz do zawartości
IGNORED

brumienie głosnika niskotonowego w kinie

robirem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauważyłem taki problem. jak słucham filmów z dużym natężeniem ( ok - 10 do 0 db ) że głośnik niskotonowy ( tylko prawy ) wchodzi w taki dziwny rezonans lub brumienie jak by sie nie wyrabiał ( tylko w scenach z dużym ciśnienem basowym ). W stereo testwałem do db na plusie i wsio czysto bez tego efektu. Zatanawiam się czy to nie jest przez kable ( klotz LY 225 ) lub ze względu na brak suba( jeszcze )

sprzęt:

yamaha apmli 3800

yamaha 663 dvd

fronty Esa vivace 3 ( tu problem )

centralny - Esa vivace

pzdr

Przyczyn może być kilka. Jeżeli po zamianie kanałów dalej furkocze ta sama kolumna to ja bym odkręcił niskotonowce i sprawdził ułożenie materiału tłumiącego oraz kabli i czy przypadkiem coś nie dotyka membrany. Różne rzeczy się zdarzają w transporcie.

Jeżeli wszystko jest o.k. to może być problem ze zwrotnicą. Zakładam, ze wzmacniacz jest w porządku.

kanałów jeszcze nie zmnieniałem. Dziwne jest to że przy muzyce nawet na +5db ( naprawdę trudno to wytrzymać :) ) i przy bardzo "basowej muzyce" wsio ok. Furkocze tylko w kinie przy scenach z dużym ładunkiem sceny basowej przy nastawach ok 0db ( np star wars ep II - lądowanie na samym początku ). Może coś tam jest jeszcze nie dogrzane. Ale fakt zaczne od zamiany kanałów

pzdr

RS

tak jak napisał Darek kluczowe jest sprawdzenie kanałów

powiedz nam jeszcze jesli po zmianie głosników okaże się, że efekt jest ten sam czy

to furkotanie czy jak to nazwać występuje tylko przy filmach przechodzących przez dekoder DD i DTS czy w kazdym nawet w stereo?

pozdrawiam

kanały sprawdziłem , niestety furkocze ( bass reflex ) w tej samej kolumnie. Furkotanie występuje tylko w filmach 5.1 , w stereo spoko.Troche się boje odkręcać glosniki a że po testach okazało sie że to idzie z otworu bass reflex zaczołem lukać do środka latarką i... okazało się że caly wypchany jest taką watą nie wiem jak to nazwać . W drugiej kolumnie wsio czysto - rura pusta , nawet widać połączenia kabli. Dalej próbowałem troche ubić tą watę i okazało się że rura bass reflex jest luźna więc ją wyciągnołem. W środku bez ładu wszędzie ta wata, trochę ją ubiłem do dna obudowy i uporządkowałem tak na oko. Druga kolumna trzyma się dobrze a rura bas reflex dobrze przyklejona wiec na siłe jej nie ruszam. Efekt furkotanie prawie ustał, niesamowite że to przez to , niestety przez to że nie mogę podglądnąć jak to jest w drugiej kolumnie nie mam pojęcia jak powinno wyglądac optymalnie. Szukałem po necie ale nigdzie nie znalazłem schematu esa vivace 3 ( nie xt ) może możecie mi jakoś pomóc ? . Jak by nie było ten nieprzyjemny efekt bardzo zelżał. Bardzo mnie dziwi dlaczego występuje on tylko w ścieżkach 5.1 a kopletnie brak go w stereo.

pzdr

być może w filmach po prostu jest niższy bas i dlatego jego siła mechaniczna ruszała zle doklejonym bass reflexem

w muzyce najnizej schodzi chyba stopa perkusji do ok 40hz wiec to by wszystko wyjasnialo

Rozumiem ze kolumny masz na gwarancji?

Zatem nie warto rozbierać tylko odesłać niech poprawią

pozdrawiam

tutaj masz zdjecia swoich kolumn

moze cos dojrzysz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzieki ,te zdjecia już widziałem ale niestety niewiele widać. Kolumny kupione z 2 ręki ijuż po gwarancji. Teraz testuje na bondach i van helsingu ( współczuje sąsiadom ) wsio super. Żadnych artefaktów. sumie to tylko w star wars w epizodzie I - wyścig Anakina oraz epizod II lądowanie krążownika zaraz na początku , moze w tych scenach niskietony schodzą tak nisko że kolumny nie wyrabiają. Ale powtarzam po "ubiciu tej waty" jest zdecydowanie lepiej. Nawiasem mówiąc za te wszystkie super niskie tony powinien odpowiadać dobry sub. Decyzja ciągle nie podjęta. Dzięki Ghostlovescore idę dalej straszyć sąsiadów. Może jutro zadzwonie do ESY i zapytam o sprawę.

pzdr

Sprawa jest banalna.

Rozkręć obie kolumny - głośnik basowy. Zaznacz sobie na głosniku kolory przewodów "plus" i "minus".

Odłącz głosniki i odstaw na bok.

Potraktuj kolumne "nie brumiacą" jako wzorzec i dopasuj do niej wnętrze kolumny "brumiacej". Tunel bass reflexu mozesz uszczelnić np silikonem.

Jeżeli problem tkwił w ułozeniu watoliny - powinno pomóc.

Warto zauważyć,że wytłumienie kolumn musi byc symetryczne. Duże różnice mogą być przyczyną niesymetrii brzmienia. Metoda "ubijaniia/upychania" watoliny przez otwór bass reflex - to nie jest rozwiazanie.

troszku się boje rokręcać , nie specjalnie się znam na elektronice więc jak coś pokręce to amen. Dodatkowo to w moich są 2 basowe więc chyba trzeba obydwa rozkręcić.Jak coś dalej będzie nie tak to będę szukał pomocy w jakiś serwisach.

Tak nawiasem jak ci się sprawuje paradigm ultracube 12. Jeżeli możesz to napisz też na ilu m powierzchni pracuje sub

O jejku nie wydawaj kasy na jakies głupie serwisy

Rozkrecenie kolumny to rzecz banalna, tam nie ma nic skomplikowanego

przez jeden glosnik sie dostajesz do srodka i ukladasz wszystko tak w kolumniej ktora wydaje to brumienie w taki sam sposob jak w tej dobrej

i po sprawie

jak sie boisz ze cos zle poskladasz to zrob sobie zdjecia i potem zlozysz jak na nich

Najlepiej wrzuc na forum to Ci napewno chętnie ktos pomoze

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.