Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie plyt wiorowych przygotowka

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Malować będę wieczorem, jak będzie po wszystkim to wrzucę fotki i napiszę o proporcjach.

Właśnie kupiłem cały zestawik do pomalowania mdf-wyszło 108zł + na miejscu zobaczyłem próbkę "soft feel". To się nakłada jako ostatnią warstwę. Nadaje głębi dla matu i w dotyku jest jak jedwab. Fajny efekt, przynajmniej na próbce w sklepie.

Dowiedziałem się, że jest możliwość przy kupnie farby dodanie jakiegoś proszku, który tworzy efekt papierku ściernego-dostępny w trzech grubościach ziarna-dopłata 2.5zł na kilogramie.

Poniżej cykl lakierniczy, który dostałem w sklepie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

:) Nie zaznaczyłem, że ja osobiście tego malować nie będę...

W ubiegłym tygodniu zatrudniłem lakiernika z 24 letnim doświadczeniem w lakierowaniu samochodów, na razie z pod jego ręki wyszły dwa samochody i były pomalowane perfekt. Zobaczymy jak pomaluje kolumny...

Odpowiednio szybki jest ksylen i aceton - można je zmieszac 50:50 i będzie szybki prosty rozpuszczalnik. Bardzo wolny rozpuszczalnik: woda a co jest wolniejsze ? Butylglikol. A co jest najwolniejsze ? Butyldiglikol :)

>Jacek

Jest to możliwe, bo sam tego spróbowałem. Do farby (tak na oko 1/4 puszki litrowej) wrzuciłem dwie garści piasku, wymieszałem to patykiem i do pistoletu. Wręczyłem moją magiczną mieszankę dla lakiernika i poleciłem malować... Efekt jest super-żadnych górek, nierówności, wygląda to jak papier ścierny. Z pistoletem też jest wszystko O.K. Wczoraj chłopaki mieli szkolenie z obsługi maszyn więc nie mieli czasu na malowanie. Może dziś... Obiecuję wszystko po kolei sfotografować i umieścić w tym wątku.

hmm...

Może chodzi o gęstość farby. Do pierwszej próbki(załączone wcześniej fotki) użyłem farby jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okej :) No to jak Titanowi udalo sie nalozyc piasek 0,1-0,3mm? Cos przed nami ukrywa ;)

A tak przy okazji - samochodowke mozna nakladac HVLP ktory na wyjsciu ma niskie cisnienie ale te nasze powloki poliuretanowej lepiej sie rozlewaja cisnieniem 3-4 bar czyli stara dobra technika konwencjonalna znana od 100 lat. Pytanie jest nastepujace - jesli potrzebujemy wyzszego cisnienia to pistolet HVLP sie nie nada bo on zawsze bedzie mial za niskie cisnienie na wyjsciu? Ja tam nie widze roznicy miedzy pistolem Speedway za 85zl a Sata za 1000zl. Wszystko lezy w sprawnej rece i czystej dyszy.

Jasna sprawa, że jak zwiększysz ciśnienie na wejściu to i zwiększy się na wyjściu pistoletu. Ja klar czasami na 3,5 albo właśnie 4 barach kładę, bo lepiej się rozlewał. Różnie to jest trzeba metodą prób i błędów.

To nie jest takie proste. Zeby otrzymac na wejsciu reduktora pistoletu 4 bary to na kompresorze musze miec 8 wiec zeby uzyskac 4 bary na HVLP ktory ma na wyjsciu 0,7 bara jesli podac mu 3 bary musialbym dac ponad 12 bar na wejscie a to gruba przesada bo one maja napisane max. 3 bar.

Jako, że trochę sobie pomagaliśmy to nieskromnie pochwale się co udało mi się uzyskać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HVLP to skrót od High volume Lov Presure. Oznacza się tak pistolety, które potrafią rozpylic prawidłowo duże ilości farby przy możliwie niskich ciśnieniach powietrza (3-4 bar) Przy czym duża ilość to około 0,5 litra na minutę. Tak niskie ciśnienie powietrza przy takim przepływie daje bardzo mały overspray (przetrysk). Pistoletem HVLP można śmigać na 5-6 barach ale wtedy to nie jest już HVPL :).

A różnica w pistoletach jest OLBRZYMIA ! Jakość rozpylania i kształt strumienia są zdecydowanie lepsze w pistoletach SATA.

W samochodówce stosuje się zazwyczaj możliwie wysokie ciśnienia aby dobrze "wycieniować" powłokę i maksymalnie rozpylić farbę. Straty materiałowe ignoruje się.

Pozdrawiam

Simonto

No prosze jak ladnie nareszcie cos swiezego i wlasnego jak mniemam a nie nudne kopiowanie! Powyzej 3 barow Sata mi slabo rozpyla ten poliuretan dlatego rezygnuje i przechodze na akryl jednowarstwowy Novol Spectral zeby nie ryzykowac. Zauwazylem tez ze w JMlab pryskaja z duzej odleglosci czyzby technika Airless?

Areczek - czy ktos ma lepszy stosunek jakosc/cena niz Novol? Grunt to dobrze zapodkladowac MDF a dalej to cudowac nie trzeba to nie blacha ktora moze skorodowac. Jestem ciekaw jak sprawuja sie epoksydy gruntujace Oliva latwo dostepne na allegro i w slepach zeglarskich. Czy fortepianow nie maluje sie przypadkiem poliestrami siecujacymi przez UV tak ze szybko kladzie sie kilka warstw bezbarwnego?

Powiem Wam cos ciekawego - farba siada mi na laczeniu gornej plyty ktora byla grubo szpachlowana tzn. ze szpachlowka caly czas pracuje. Mam nadzieje ze po 3 malowaniu i szlifowaniu juz przestanie.

Ze szpachlą jest o tyle problem, że ją zawsze po kilku dniach ściąga. Także połóż szpachle, odczekaj z tydzień i dopiero później szlifuj. Najprostszy i zauważalny przykład: szpachlowanie otworów po wkrętach. Jeśli w miejsce otworów położysz szpachlę i po powiedzmy 30 minutach czy nawet 1 godzinie ją wyszlifujesz do gładkiego, na drugi dzień lub kolejny szpachle wciągnie poniżej mdfu. Jeśli szpachli jest dużo to potrafi nawet koło 1 mm. Także, jeśli jest szpachla na łączeniach płyt i za szybko była szlifowana klawisze murowane. Po drugie nawet gdy odczeka się parę dni nie warto szpachli ścierać całkowicie do równego, mam na myśli dalej otwory (ale nie tylko) jeśli przy ścieraniu szpachla już zanika (tzn zaczyna robić się kółeczko) warto w tym momencie już przestać szlifować. Po kilku tygodniach i tak ją minimalnie ściągnie.

Jacku mam radę prosta na to aby na łączach klejonych płyt nie pracowała szpachla.Wystarczy łącze wydrążyć na około 4mm i na kształt rowka litery ''V'',i to ładnie zaszpachlować.Już nigdy nie będzie pracować.

Na pewno nie Airless. Airless to technika przemsylowa nakładania powłok pod średnim ciśnieniem (ciśnienie farby około 70 bar) Dysze to 0,009 0,011 0,012 mm, przełożenia pompy to 28:1 lub wyższe.

Lakier fortepionowy to zazwyczej specjalny lakier bezbarwny nakladany kilka razy - pomiędzy nakładaniem warstwy szifuje się na mokro papierem 600 lub 800. Można nakladac też lakier utwardzany UV ale to zupełnie inna technologia i daje "pseudo efekt" lakieru fortepianowego.

Są lakiery akrylowo-poliuretanowe dające ten efekt (wybrawione na czarno) - ale najlepiej wygląda teo gdy nakłada się kilka warstw klaru. Ważne aby klar miał sporo części stałych i aby był bardzo stabilny na UV.

NOVOL - to jestna z najwięszych fabryk szpachli w europie. Większość renomowanych producentów kupuje szpachlówki u NOVOLA i dodaje trosze dodatków, konfekcjonuje i sprzedaje dlaej pod swoją nazwą.

Jeśli SATA słabo rozpyle to znaczy, że lakier jest niedostatecznie rozcieńczony lub dajesz za grubą warstwę na raz. Podgrzej lakier do 26-28 st C póljdzie dużo lepiej (ale uwaga na zacieki).

Simonto

Tu jest filmik JMlab: (od 2:30)

W przyszlym tygodniu planuje zobaczyc jak pracuje Airless u mnie w firmie. Lakier fortepianowy to historycznie politura szelakowa francuska. Mnie sie wydaje ze przez wymogi unijne tracimy troche na jakosci np. zderzaki w Nissanie Altima 05 luszcza sie a lakier z maski latwo odpryskuje. Samochody Forda z 95 np. nie maja takich problemow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.