Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie plyt wiorowych przygotowka

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis spotkala mnie niemila niespodzianka mianowicie sasiadka podkablowala mnie i przyjechala straz miejska. Bez ostrzezenia. Bardzo nieladnie zwazywszy ze do tej pory uwielbiala mnie. Gdyby namiot lakierniczy stal na mojej posesji a nie przy domu gdzie wlasnosc gruntu nalezy do gminy to nie byloby paragrafu poza oczywiscie skazeniem srodowiska z powodzctwa cywilnego. Udalo sie zaplacic 100zl mandatu zamiast 500zl dzieki wyrozumialym funkcjonariuszom i z tytulu "zabrudzenia" mienia gminy. Wnosek - uwazajcie na swoich sasiadow!

Co do akrylu to baranek lekki jest ale ogolnie jest ok. bo trudno zrobic zaciek i ladnie sie rozlewa. Szlifowac i tak trzeba :(

Oj wredna Baba bo kilka dni temu jej nie przeszkadzalo :) W akcie rozpaczy niezdazywszy pokryc wszystkich scian wzialem do reki pedzel takze papier 800 nie wystarczy :))

Co do cisnienia. Daje maksymalne tj. 3,5 bara tak ze juz robi sie normalnie mat zamiast polysku. Bardzo ciezko jest zlapac ten moment gdy farba sie rozplywa ale jeszcze nie robi zacieku. Rzeczywiscie te postolety Speedway troche przerywaja ale do mojej slabej reki Sata za dobra jest. Bardzo dobrze szlifuje mi sie Yato YT-0964 (0974) tylko szkoda ze te 57 l/min to oszustwo.

Emalia to Novol Spectral. Poki jeszcze cieplo przenosze sie na ogrod i robie wyciag oparow. Doprowadze to do konca zebym nie wiem co...

• 3 tygodnie później...

Bawilem sie troche Farecla G3 i nie tak latwo sie pozbyc rys. Szlifowanie maszynowe na sucho pozostawia je zbyt glebokie. Twarda gabka tez jakby zostawia slady. Baranek jest ok. Szlifowalem 320/800/1500(2000) mimosrodem 5mma potem jak byly slady to reka na mokro 800 i 1000.

Pasowanie głośników - już coraz bliżej finalu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pasowanie bylo oczywiscie wczesniej tylko w miedzyczasie powstalo pare zaciekow :) Powiem szczerze ze szlifowanie i polerowanie slabo mi wyszlo. Tam gdzie byly zacieki widzac zalamania na emalii. Zeby wyprowadzic na lustro trzeba miec anielska cieprpliwosc i wiadomo latwo przetrzec. Pierwsze koty za ploty.

jacek,

zeby naniesc lakier bez zaciekow trzeba nakladac baze 2-3 razy w bardzoi cienkich warstwach. Co do usuwania zaciekow...coz z tym zawsze jest problem. Dobrym sposobem jest tez szlifowanie na klocku, nie reka...

Zaciekow bym nie zrobil gdyby nie straz miejska :) Plaszczyzny obrabiam maszynowo mimosrodem 5mm. Potem mam problem z usunieciem rys po P320. Trzeba zaczynac od P800 do upadlego. Klocek dla wytrwalych :) Zeby zrobic lustro musze naniesc sporo Farecli G3 i polerowac jak juz bedzie sucha (duze opory). Na mokro slabo scina. Nie bardzo to idzie a twarda gabka zostawia rysy.

ja zaczynalem od P500-600, potem P800, P1400, P2000, dopiero potem Farecla i caly czas na kazdym etapie duzo, duzo wody. Problem w tym, ze jadac na sucho Farecla robisz koliste rysy. Wbrew pozorom, jest to pracochlonna robota a dla niewprawnych osob (jak ja np :)) udaje sie co ktorys raz :)

Jacek

skoro polerujesz na sucho to sie nie dziw ze sa rysy. lakier sie nagrzewa i staje sie miekki.

po pascie polerskiej trzeba jeszcze miekka (czarna) gabka dac mleczko polerskie. oczywiscie pod warunkiem ze nie ma glebokich rys bo tych pasta nie usuniesz.

Pracuje na mokro spryskujac obie powierzchnie woda, zaczynajac od wolnych obrotow, rozsmarowujac paste aby zaraz potem wejsc na 2000-3000 obrotow gdzie po kilkunastu sekundach pasta wysycha.

Pozostaje jeszcze tylko kosmetyka wytlumienia labiryntu gdyz na ucho troche sie wzbudza zakres 100-200Hz. Cieszy bardzo zwarta najnizsza oktawa. Kotly robia wrazenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tubka to oczywiscie tylko rekwizyt do zdjecia przeznaczony na inna konstrukcje wykorzystujaca przewornik wielomodwy z mozliwoscia zmiany charakterystyk kierunkowych. Kolumny to klasyczna linia transmisyjna 10:1 strojona na 26Hz z glosnikiem przesunietym o 20cm od poczatku tunelu cieta 1 rzedem na cewkach tasmowych stad duze rozsuniecie centrow akustycznych. Glosnik niskotonowy to Bandor 150 robiony na zamowienie (czekalem 6 miesiecy), dwucewkowy, Mms~26g, nawet bez filtrow gra bardzo dobrze - nie ma typowego aluminiowego dzwonienia. Na gorze Jordan JXR6HD ktory ma lepsza moc akustyczna od podobnych konstrukcji szerokopasmowych, daje bardzo czysty i czytelny dzwiek. Obudowy to zwykle skrzynie do celow ekspozycyjnych na plycie wiorowej wentylowane na gorze bez zadnych wzmocnien, lakierowane emalia akrylowa 2k z mieszalnika Novol Spectral, szlifowane zgrubnie i polerowane. Znamienna cecha lini transmisyjnych jest potrzeba dobrego wytlumienia podstawowego rezonansu tunelu i jego harmonicznych co przedstawia ponizszy wykres przed i po dodaniu wytlumienia, pomiar przy wylocie tunelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim rozumieniu klasyczna linia transmisyjna ma zwezajacy sie przekroj po to by ja skrocic. Dla porownania obudowa tubowa jest jej odwrotnoscia.

Tuby w zalozeniach prototypowych maja wygladac tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Przyszedl czas na malowanie MDF. Pierwsze zdjecie przedstawia obiekt przed szlifowaniem. Najwieksza trudnosc stanowi tu wyrownanie gornej plyty ktora przykrywa glosnik niskotonowy. Jest mocowana na plastikowe kotwy takie jak do maskownic. Roznice dochodzily do 1,5mm. Uzylem ulubionej szpachli aluminiowej. Podobnie jest z krazkami kolnierza tuby (nie byly przetaczane).

Jako wypelnienie zatosowalem Relidur - podklad poluretanowy. Aplikacja natryskiem powietrznym nie zdaje rezultatu poniewaz lakier zbiera sie na laczeniach krazkow. Szacuje ze na wypelnienie pojdzie ponad litr podkladu.

Ukryta Zawartość

post-10804-100007875 1270573267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie a nawet trzy warstwy podkladu i dalej pory niepozatykane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokladnie.

czy to kleiles? w kazdym razie przygotuj sie na to ze po paru miesiacach beda widoczne miejsca klejenia. ja impregnuje to zadka zywica epoksydowa, wtedy mdf nie ciagnie tak wilgoci.

Kleilem Patexem. Laczen sie nie boje ale nieco ponad nimi widzialem mikro pekniecia i boje sie ze po pewnym czasie stozek moze sie po prostu zlamac! Szpachli natryskowej nie stosowalem poniewaz chce zrobic wszystko na chemii jednego producenta przystosowanej do tego konkrentego zadania (otrzymalem probki), a ponadto szpachel natryskowa jest upierdliwa. Zeby oszczedzic Holzprimer moge prysnac samochodowka lub zaszpachlowac to co zostalo - najszybsze rozwiazanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.