Skocz do zawartości
IGNORED

jaki CD i kolumny do Sony TA-F690ES ???

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Mam pytanie takie jak w temacie jaki CD i jakie kolumny kupic do Sony TA-F690ES bedzie to gralo w pomieszczeniu 16 m kwadratowych pomieszczenie w ksztalcie kwadratu .

Chce uzyskac dzwiek mily dla ucha nie meczacy z dobrym mocnym i kontrolowanym basem i fajna srednica :)

Muzyka to: Pink Floyd , Dire Straits , Bel Canto , U2 , Santana , DM , Mike Oldfield , Sting ,Peter Gabriel , Clannad , Whitney Houston , Mylene Farmer , czasami Metallica ale te spokojniejsze utwory ;) i jeszcze dobry pop muzyka elektroniczna oraz filmowa .

Kwota jaka chce przeznaczyc na CD to 1000 PLN max a na kolumny 2000 PLN lub razem CD + kolumny 3000 PLN czekam na propozycje z gory dziekuje i Pozdrawiam Wszystkich ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/57539-jaki-cd-i-kolumny-do-sony-ta-f690es/

widze ze takie antyki jak 690ES to tu nikogo nie interesuja chyba sprzedam ten syf i kupie cos lepszego moze wtedy ktos cos doradzi :]

yyy ale wtedy to raczej juz nikogo nie bede sluchal tylko siebie bo jak mam wydac grube tysiace na ta zabawe to niestety mysle ze tylko moje ucho doradzi mi dobrze :]

CD tylko zlampizowany, ostatnio się tyle o tym na forum pisze

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

jarex Dzieki za rade jesli mozesz napisz co konkretnie masz na mysli jaki model ?

Che zeby dzwiek byl raczej cieply mily dla ucha no i bas dosyc mocny i nisko schodzacy ale kontrolowany ;) wiem ze za duzo bym chcial jak za te grosze ktore chce wydac ale po prostu nie chce przeznaczac kosmicznych pieniedzy na zabawe w sluchanie muzyki... muzyka ma mi uprzyjemniac zycie i tyle :)

z lampizacją żartowałem, ale gdyby się tak temu dobrze przyjrzeć to nie jest to taki głupi pomysł, szukasz środka to lampa może w tym pomóc, do 1k powinno się coś znależć

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

kolumny o miękkiej, ciepłej charakterystyce, byleby o jak najszerszej scenie i najlepszej mozliwej stereofonii. cd rowniezz jak najszersza scena muzyczna, bo 690es gra wąsko.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

denon Ty miales tego Soniaka? Chcesz go zamulic? Kolumny o jasnym klarownym brzmieniu z kontrolowanym basem. Nie spotkalem ESa ktory mialby problemy ze scena. Przeciwnie. Ale to zalezy od pomieszczenia.

Wlasnie mam do Was pytanie mialem kiedys 570 ES teraz 690 ES i mam wrazenie ze ten 570 ES gral lepiej jak na moje ucho cieplej wiekszy bas i jak by byl mocniejszy hmm... sam juz nie wiem co myslec o tym 690 ES jest jakis taki suchy moze bardziej audiofilowski ze tak powiem ? czy ktos sluchal 690 ES moze ktos mi to wyjasni ? najbardziej martwi mnie ta moc na godzinie 11 dopiero zaczyna robic sie glosniej a kolumny mam teraz przejsciowo Tannoy M3 wiec mysle ze na godzinie 11 powinien je rozwalic moca basem i ogolnie tym czyms co mial 570 ES kiedys podlaczony pod tonsile Barcarola czy jakos tak sie nazywaly .

Ps.

A co do CD i kolumn to jak mozecie to piszcie jakies modele zebym wiedzial czego szukac a i jeszcze wazna informacja kolumny beda staly raczej blisko sciany wiec mysle ze bas reflex z przodu tylko wchodzi w gre .

Nie miałem 690-ki ale dziwi mnie, że Twoim zdaniem teoretycznie słabsza 570-ka grała lepiej i z większym wykopem. Ja wspominam 570 jako raczej neutralny piecyk, który fajnie zgrywał się z paroma 4-cyfrowymi cedekami Denona i grał u mnie z dość jasno brzmiącymi po modyfikacjach Qba'mi.

Fajnie grało to w rockowym i nieźle w metalowym repertuarze ale magii i czarowania trochę brakowało.

Tą 690 ES na pewno masz niegrzebaną?

CD 222ES lub Harman HD720 dobrze zagra z tym wzmakiem + kolumny podłogowe jakis model Tannoy lub eltaxy z serii Symphony.

PS. Jak będziesz chciał sprzedać tego wzmaka to daj znać.

sebolx, 19 Sie 2009, 01:33

>dzieki za rady bede szukal a wzmacniacz hmm... zobaczymy jesli mi nie bedzie odpowiadal to sprzedam

>i Cie powiadomie ;) Pozdrawiam

Podejrzewam, żę Reaper wolałby żebyś go powiadomił zanim sprzedasz :)

Pozdrawiam wszystkich

No i kupilem w ciemno kolumny nowe bo juz mam dosyc tych wszystkich uzywanych w super stanie itd. itp.

Jutro moze dojada do mnie nowe Heco Metas 500 co prawda maja bas reflex z tylu ale ja lubie bas i dobra dynamike wiec mysle ze beda graly ok ewentualnie postawie je dalej od sciany ;)

a najbardziej ciekawy jestem jak zagraja z 690ES jesli mi sie nie spodoba to sprzedam tego 690ES i kupie cos o klase lepszego ;)

Teraz jeszcze musze kupic CD nie wiem jaki moze cos doradzicie tylko ze trudno doradzac skoro jeszcze nie wiadomo czy zostawie ta 690ES czy bedzie zmiana ?:-/

Jutro jesli bede je mial i znajde czas to po odsluchu opisze moje odczucia ;)

Wiec dzis posluchalem sobie moich Heco Metas 500 razem z 690ES i CD niestety narazie jakis niski model sony :-/

Ogolnie pierwsze wrazenie pozytywne bas schodzi nisko i jest dosyc mocny wysokie ok tylko martwi mnie srednica jest jakas taka hmm... slaba brakuje w niej czystosci jasnosci nie wiem jak to opisac brak mi tego czarowania ktore lubie... srednica i wokal jest jakby kolumny byly zakryte kocem no moze kocem to przesadzilem ale wokal nie jest na pierwszym planie po prostu jest i tyle nic fajnego w nim nie ma :-/

Czy to wina CD ??? Moze ktos ma Metaski 500 i sie wypowie jakie ma wrazenia jesli chodzi o srednice i wokal ?

Teraz szukam CD do tego zestawu mysle ze max 1000 pln moze byc uzywany jesli ktos moze cos doradzic to czekam na wiadomosci :)

a kabelki to juz na koniec ale mam na oku juz kilka np. Audionova Moonwalk Bi-Wire lub Hotline Blue spiral ale musze ich posluchac bo wiadomo ze nie tanie :-/

disco

mialem 7 miesięcy, i pod wzgledem przestrzeni i sceny to nie słyszałem jeszcze dobrego esprita. mialem 530, 550, 630, 690, 570. wszystkie przestrzenią nie grzeszą.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najslabszy z nich jest 630 ESD. Powiem Ci tak: mialem 550 (wspominam bardzo bardzo milo) 670 (ciut lepszy) 700 (nie bylo zle) 770 (rewelacja) i 870 ES (klasa sama w sobie). To co mnie uderzylo w 550 ES to niesamowita scena. Z perspektywy czasu oceniam ze bas moglby byc lepszy. 700-tka byla znowu niesamowicie muzykalna ale brakowalo wybrzmien na gorze. 770 ES i 870 ES to juz inna bajka. Wszystko odsluchiwane na kolumnach Minas Anor. Jako zrodla pracowaly: Pioneer PD 9700, Pioneer PD-S 901, modyfikowany PD 71/9300 ktory mam do dzis mimo posiadania PD 75 oraz Akai CD 79. Ten ostatni pasowal brzmieniowo najbardziej. Ta jego przezroczystosc i detalicznosc w polaczeniu z muzykalnoscia Sony ES to bylo to.

Czyli 690ES to kicha ? :-/

na allegro jest pionek PD-9700 czy warto go kupic do mojego zestawu ? i ile mozna za niego zaplacic tak realnie bez przesady ?

Dziekuje Wam za odpowiedzi i czekam na kolejne co do Metasow 500 i ich srednicy i wokalu ? bo moze to wina tego CD sony ktory mam przejsciowo :-/

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Od zestawienia PD-S 901 (niemal blizniak PD 9700) i Sony TA-F 670 ES zaczynal bartasxx. Wtedy uslyszal ode mnie ze Sony ES i CD Pioneera swietnie sie zgrywaja jest jednak jeden warunek: przezroczyste kolumny. I to jest niestety warunek konieczny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PS Oczywiscie mowimy o wysokich modelach Pioneera. Obecnie bartasxx ma podobnie jak ja PD 75 ale takze PD 93 i Sony TA-F 870 ES. Niestety oba modele Pioneera i wzmacniacz Sony 870 ES nie da sie porownac do zestawienia 9700/690 ES ale przynajmniej to zestawienie dale namiastke dzwieku ktory mozna uzyskac.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Popieram disco - 9700 może świetnie z tą Sonówką zagrać. Co do Metasów to potwierdzasz jedynie moje spostrzeżenia co do tzw. niemieckiego brzmienia ... Niektórzy "sapali" jak to pisałem (głównie posiadacze Magntatów ale także Heco) ale jak widać coś w tym jest ... Metasy jednak słuchałem (fakt wyższe modele) i raczej syndrom niemiecki był bardzo delikatny. Sądzę, że powinieneś dać im trochę czasu na wygrzanie. Dopiero potem rób zakupy. 9700 jest delikatny i klarowny myślę, że do tych kolumn jednak lepiej podszedłby 8500. Jeśli nie masz daleko do Poznania to zgadaj się z Jorkersem - będziesz miał możliwość posłuchania tego CD na swoim systemie. 8500 jest takim trochę ewenementem u Pioneera ale bardzo ciekawym i pieknie brzmiącym ino trochę nieneutralnym ale z Sonówką i tymi kolumnami myślę, że może byc dobrze !

słabej przestrzeni we wzmacniaczu nie da sie całkowicie przeskoczyc. jezeli ktos lubi naprawde przestrzenny dzwiek, z mnóstwem powietrza, to jakas dobra stara yamaha. soniaki ładnie rozstawiają scene, ale jak dla mnie zbyt wąsko. wlasnie dlatego sprzedałem 690es.

czubsi wiesz nie wiem co to jest to niemieckie brzmienie ale domyslam sie ze chodzi o ta srednice i wokal ktory mnie nie zachwyca niczym jak narazie ale oczywiscie podkreslam ze CD mam przejsciowy wiec Metasow nie winie za to musze jeszcze podlaczyc jakis inny wzmacniacz pod Metaski i zobaczyc czy srednica bedzie inna niz w 690ES .

A do poznania mam blisko tylko jakos tak nie po drodze ale moze sie wybiore jak choroba bedzie postepowala coraz bardziej ;)

Teraz bede polowal na tego pionka 9700 jesli cena nie bedzie za wysoka to go kupie ale ogolnie to widze ze kupic dobry CD w cenie do 1000 moze 1300 pln max to trudna sprawa :-/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.