Skocz do zawartości
IGNORED

Co sprawia że dźwięk jest angażujący?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

rochu, 15 Sie 2009, 20:59

>No właśnie, jak sądzicie?

>Jakie aspekty przekazu sprawiają że czasami słuchając wrastamy w fotel a innym razem zwyczajnie

>przysypiamy?>

przecież sam sobie możesz odpowiedzieć :)

kiedy wrastasz w fotel to co sprawia że wrastasz ? chyba nie oczekujesz specjalnych audiofilskich spowiedzi :):) na temat co komu dogadza ?

gęstosc i szybkosc dzwieku w pokoju ,połaczona z rozdzielczoscia i oderwaniem go od głosników

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cos takiego bylo w kolumnach Sonus Fabera ktore mialem u siebie i to kazde bez wzgledu na cene poprostu przykuwaly do fotela na dlugie godziny (konstruktor sprytnie to zestroil by nie wk...y)

Podobne efekty mozna bylo uzyskac z kolumnami AN i wzmakami lampowymi a gralo to ,,tlusto,,powiekszajac instrumenty nieco gruba kreska lecz homogenicznie z piekna barwa.

Wiec przyjac nalezy ze to ,,muzykalnosc,, jest tym co sprawia iz dzwiek nie meczy i jest angazujacy.

A tak naprawde to wiele czynnikow sklada sie na to by osiagnac nirwane a kazdy z nas robi to na swoj wlasny sposob:)

robix

Gość czubsi

(Konto usunięte)

dla mnie dwie rzeczy :

pierwsza to totalna swoboda dająca złudzenie obecności w tym samym pomieszczeniu co muzycy

druga to symbioza brzmienia a ta objawia się tym iż każdy odrebny wątek instrumentu, wokalu dociera do nas jednocześnie skupiając na sobie taką samą naszą uwagę i ciekawość - to daje nam wrażenie o wiele głębszego przeżycia w trakcie odsłuchu niżtylko pamięć o tzw. fajnej solówce.

Co do średnicy to jest ona kluczowa w kwestii osiągnięcia symbiozy współistnienia i naturalności brzmienia. Często spotykamy się z pzryjemną dla ucha lotną i trochę zbyt bezjajeczną średnicą (Esprity Sony ...) lub przebarwioną w różny sposób dla zrobienia "efektu" - większość sprzętów. Rzadkość stanowią urządzenia, które mogą sobie pozwolić na bezwzględną naturalność w tym zakresie

i nieutracenie płynności zarazem - to mój konik w poszukiwaniach (mimo małego budżetu mam w tym zakresie jednoznaczne sukcesy !)

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Podstawa to rytm,jego roznicowanie,timing,drive..tak sie sklada ze systemy dobre w tym aspekcie maja inne wymieniane zalety jak wlasnie barwe,holografie,transpaerentnosc,dynamiczna separacje ale tempo,tempo jest priorytetem.Przekazuja emocje nagrania...mozemy dzieki temu odroznic artystow od rzemieslnikow czy oszustow ...i nie musi to byc wysublimowana dopracowana realizacja.Prawda w calej okazalosc na wyciagniecie dloni...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Podstawa to rytm,jego roznicowanie,timing,drive..tak sie sklada ze systemy dobre w tym aspekcie maja inne wymieniane zalety jak wlasnie barwe,holografie,transpaerentnosc,dynamiczna separacje ale tempo,tempo jest priorytetem.Przekazuja emocje nagrania...mozemy dzieki temu odroznic artystow od rzemieslnikow czy oszustow ...i nie musi to byc wysublimowana dopracowana realizacja.Prawda w calej okazalosci na wyciagniecie dloni...my i muzyka,cos niebywalego to jak narkotyk..

Oczywiście barwa. Barwa w połączeniu z rozdzielczością na górze. I to jest zadanie sprzętu. To się ma albo nie ma. Ale to świadczy o klasie sprzętu. Moim zdaniem tego chcą wszyscy.

Skrajne przypadki oczywiście odrzucamy.

Co innego bass. Tu jest pole dla indywidualnych zachcianek. Do tego dochodzi akustyka pomieszczenia i jakość nagrań w tej części pasma akustycznego. Tutaj standardy trudniej ustalić.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

nie ma nic gorszego niż zamulony dźwięk

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

to zwyczajnie męczy przy dłuzszym słuchaniu ale wiele osób okresla to własnie zabijaniem muzyki :)

odwieczne pytanie lampa czy tranzystor ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Tak w skrócie, lampa czy tranzystor to wybór pomiędzy barwą a szczegółowością. Moim zdanie da się to połączyć tak w przypadku wzmacniaczy lampowych jak i tranzystorów.

Określenia lampa, a gra jak tranzystor i tranzystor grający jak lampa określają to, o czym napisałem poprzednio.

Nagrania audiofilskie zawsze brzmią dobrze a przez to angażująco. Ale co z resztą. Mam na myśli muzykę rockową lat minionych. To jest wyzwanie dla sprzętu.

A co sie tyczy nadmiaru precyzji. Tego nigdy za wiele.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Kolego sproboj czegos na 1541A a przestaniesz miec problem ze starym rockiem a ..tego SA15S1 ...nie to nie jest kosmos chociaz wlasciwie tam powinien trafic jak najszybciej... :)))

Gość rochu

(Konto usunięte)

unnanTEA, 16 Sie 2009, 00:20

>Tak w skrócie, lampa czy tranzystor to wybór pomiędzy barwą a szczegółowością.

Jeeeeezu.

Jak długo ludzie będą opowiadać takie rzeczy? Jak długo pokutować mają takie audiofilskie mity?

Słyszałem (i miałem w domu) lampowce które były do bólu szczegółowe i analityczne. I nie miały w sobie grama ciepła. Przyroda zna także konstrukcje tranzystorowe które mienią się piękną barwą.

>Nagrania audiofilskie zawsze brzmią dobrze a przez to angażująco.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym twierdzeniem.

Dla mnie większość obecnych tzw audiofilskich realizacji to sztuczne, przewalone w dynamice twory, z celowo podbitymi skrajami pasma. Z naturalnym dźwiękiem mają one niewiele wspólnego.

Natomiast dawne audiofilskie realizacje z lat 60-tych XX w np w Living Stereo to już inna bajka. Ale tak nagrywać już chyba nikt nie potrafi.

Mnie przyciaga jakosc dzwieku ktora pokrywa sie z moimi indywidualnymi preferencjami.

Idywidualnych preferencji nie ma za bardzo co roztrzasac (ciepłe acz przejzyste etc.)

Zas spore zainteresowanie wystepuje juz w momencie gdy słysze system w ktorym perkusista nie ma 2,5metrowych rak.

Irytuje mnie z lekka jak słysze hi-hat w jednej kolumnie, ride w drugiej a werbel po srodku a w sumie tak gra wiekszosc systemow w tym moj własny ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.